Antalet samtal till Bris ökade med 24 procent under 2024, enligt Bris Barnrapport 2025. Framför allt skedde en ökning av oroliga samtal om ätstörningar, gängkriminalitet och negativa upplevelser på nätet.
Samtalen till Bris ökar för varje år. Under 2023 steg antalet med 16 procent, och 2024 tog organisationen emot 64 004 stödjande samtal – en ökning med 24 procent. De vanligaste orsakerna till att barn söker hjälp är psykisk ohälsa, familjekonflikter och våld.
Rapporten visar att barns användning av digitala verktyg fortsätter att öka, och med det även samtalen om utsatthet på nätet. Bris ser idag problem kopplade till barns medieanvändning som inte fanns för fem år sedan. Det handlar ofta om skrämmande videoklipp, men också om kränkningar och övergrepp.
– För oss är det tydligt att de digitala plattformarna måste ta ett större ansvar för att säkerställa en trygg miljö för barn. Barn ska inte se klipp på dödsskjutningar, rekryteras att begå våldsbrott, utsättas för övergrepp eller matas med osunda ideal, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris i ett pressmeddelande.
Ätstörningar och gängkriminalitet vanligare
Samtalen om ätstörningar har ökat med 395 procent sedan 2016, med en särskilt stor ökning under restriktionerna som motiverades av corona. Under 2024 tog Bris emot 3 804 samtal om ätstörningar – över tio per dag.
Även kontakter om gängkriminalitet har ökat markant de senaste två åren, ett ämne som tidigare varit ovanligt hos Bris. Under 2024 tog organisationen emot 919 samtal om kriminalitet, varav hälften handlade om gängrelaterade situationer. Den vanligaste anledningen till att barn sökte stöd var att de själva var involverade och ville ha hjälp att ta sig ur.
– Samtidigt som många barn uttrycker en vilja att komma bort från det som de fastnat i och få vara sig själva igen, så ser vi också hur de beskriver tydliga hinder för att faktiskt kunna ta sig ut, säger Jägerskog.