Artikelmisstag av Ask internationell nyhet

Sveriges justitieminister Beatrice Ask (M) länkade via sin Facebookprofil till en artikel om att 37 människor hade dött i Colorado efter att delstaten legaliserat marijuana. Problemet var bara att artikeln kom från The Daily Currant, en amerikansk satirsajt med påhittade nyheter.

publicerad 8 januari 2014

Att justitieministern länkade till den påhittade och osanna nyheten uppmärksammades snabbt av svenska nyhetsmedier. Men nu har nyheten om Asks Facebookinlägg spridit sig över hela världen.

Nyhetsbyrån AP:s artikel om den svenska justitieministerns artikel har publicerats i välkända nyhetsmedium som The Guardian, Huffington Post, ABC News, The Boston Globe och Washington Post.

Men Beatrice Ask hävdar att hon avsiktligen länkade till artikeln för att påvisa det sorgliga med att förlöjliga “de som inte gillar legalisering av cannabis”.

 Jag brukar läsa artiklar innan jag länkar. Det är rätt uppenbart. Jag gjorde en redigering efteråt eftersom så många ville missförstå, säger Ask till Dagens Industri samtidigt som hon kritiserar satiren som riktats mot henne.

Det gjordes även en så kallad “Hitler-film” om Beatrice Asks misstag. Filmen uppmärksammades av The Local och deras nyhet var under ett tag den populäraste på den sociala internetsidan Reddit.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!