Arrangör bakom mediemässa framför våldshot mot Nya Dagbladet

Granskningen av sektnätverket

publicerad 29 oktober 2021
- av Per Nordin
Hotet mot redaktionen framfördes direkt i tidningens kommentarsfält.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under gårdagen har förtäckta hot om våld riktats mot redaktionen efter Nya Dagbladets granskningar om arrangörerna bakom “Svenska Bok- & Mediemässan”. Hotet som framförts öppet kommer från en av mässans huvuddeltagare som också ligger bakom “Svenska Journalistpriset” som utnämns av samma mässa.

..mitt råd till honom (‘Tobbe Larsson’/Tor Paulsson, reds anm.) att smälla till vem det nu var (NyD:s redaktörer, reds. anm.) riktigt ordentligt en gång till och sedan göra detta till en tradition var 10e år, så kanske han får vara i fred“, skriver en av mässans deltagare och arrangörer bakom “Svenska Journalistpriset” öppet och i eget namn i tidningens kommentarsfält i anslutning till en ledarartikel.

Nya Dagbladet kontaktades i förra veckan av representanter för den alternativa “Svenska Bok- & Mediemässan” som delar ut “Svenska Författarpriset & Svenska Journalistpriset”, ett pris mässan själva instiftat.

Nya Dagbladet tackade nej till att ingå i det blivande “journalistförbund” som arrangören bakom “Svenska Bok- & Mediemässan” ligger bakom med hänvisning till kopplingar till det hemliga sektnätverk som i sin tur ligger bakom mässan. Nätverket har tidigare granskats av tidningen som leds av den tidigare våldsdömde profilen Tor Paulsson som också pekats ut som mässans huvudarrangör under den falska identiteten “Tobbe Larsson”.

I anslutning till en publicering i veckan har ett förtäckt, men öppet hot om våld riktats mot Nya Dagbladets redaktion direkt i tidningens kommentarsfält. Det förtäckta hotet framförs av en av mässans huvuddeltagare och arrangörer bakom “Svenska Journalistpriset” som utses av mässan.

Arrangören medger själv i en tidigare mejlkonversation att denne konsulterat den bakomliggande verklige huvudmannen Tor Paulsson inför bildandet av det tilltänkta journalistförbundet om vilka som skulle ingå i styrelsen där man meddelat att den tidigare Aftonbladet-journalisten Ingrid Carlqvist är tilltänkt ordförande.

Efter att Nya Dagbladet låtit meddela att man inte önskar ingå i detta journalistförbund har istället nu det förtäckta våldshotet framställts mot redaktionen. Arrangören menar att han framfört “rådet” om misshandel av tidningens redaktörer direkt till den tidigare våldsdömde profilen Tor Paulsson ifråga som skulle ha uppfattat hotet som “ett skämt”.

Vi ser allvarligt på detta och har tagit kontakt med polisen angående en anmälan om olaga hot, säger tidningens chefredaktör Markus Andersson.

Nya Dagbladet har varit mycket tydliga med att tidningen inte önskar ha samröre av något slag med det sektliknande nätverket kring “Education4Future” som ligger bakom mediemässan och andra arrangemang. Trots det har försöken att på omvägar involvera tidningen fortsatt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!