Profilerna som vittnar om skräckväldet under Tor Paulsson

Granskningen av sektnätverket

publicerad 23 april 2021
- av Isac Boman
T.v. Dan Eriksson, ordförande för föreningen Det Fria Sverige och programledare i radiokanalen Svegot. T.h. Tor Paulsson, huvudman i föreningen "Education4Future".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


[wordpay_hide_paywall]

Dan Eriksson, ordförande för den frihetligt nationalistiska föreningen Det Fria Sverige och programledare i radiokanalen Svegot, är en av flera profiler som berättar offentligt om den destruktiva organisationskulturen som rådde i Nationaldemokraterna under inflytande av den ökände profilen Tor Paulsson, som enligt Nya Dagbladets tidigare avslöjande visat sig ligga bakom föreningen “Education4Future” med det nya täcknamnet “Tobbe Larsson”. Flera andra tunga profiler bekräftar samtidigt Erikssons bild med vittnesmål om våld, sekterism och subversiv verksamhet.

“Tobbe Larsson”, mest känd under namnet Tor Paulsson, var tidigare med i Sverigedemokraterna och utgjorde sedermera en huvuddel i utbrytarpartiet Nationaldemokraterna som Dan Eriksson också var medlem i under flera års tid.

I podcasten Vita Pillret med Christopher Dulny, tidigare riksdagsman och ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms stad, beskriver Eriksson situationen i den sista tiden av partiet som ett “terrorvälde”.

Det var ett parti som höll ihop på grund av rädsla för Tors aggressivitet och många, många fysiska övergrepp på medlemmar som han inte tyckte gjorde på rätt sätt, berättar Eriksson som menar att rädslan för våld var det som höll ihop partiet innan det till slut kollapsade.

När han sedan åkte in i buren för att ha misshandlat sin sambo föll partiet som ett korthus, för då fanns inte skräcken som höll ihop partiet kvar.

Programledaren Dulny har själv tidigare vittnat själv om negativa direkta erfarenheter av mannen under sin tid i Sverigedemokraterna och har bland annat kommenterat Nya Dagbladets avslöjanden om det tidigare hemliga nätverk som omgivit föreningen “Education4Future” med att det “i allt väsentligt stämmer överens” med hans egna erfarenheter av det så kallade “Nätverket” han känt till det som.

Han har ju då seglat upp igen, men en ny organisation, som absolut inte är hans organisation, han har ingenting med det här att göra, han råkar bara vara med ibland, han råkar typ egentligen typ äga allting och styra det via sina olika hanterare och så vidare. Jag fattar inte varför han håller på sådär, det är också någon sådan här kvarleva från ND-tiden och SD-tiden, säger Dulny något ironiskt.

Dan Eriksson menar att mönstret med ett styre i skuggorna också är “exakt detsamma” som i Nationaldemokraterna som styrdes av hans svärfar Anders Steen som fungerade som en nickedocka som “inte hade någon egen vilja”. Eriksson vittnar även om hemliga inre maktcirklar i partiet som stärkte illusionen av demokrati i partiet, något som källor till Nya Dagbladet även menar är fallet för nätverket kring “Education4Future” där en sådan inre maktcirkel ska gå under beteckningen “Navet”.

Jag satt ju i styrelsen för ungdomsförbundet, och deltog i styrelsearbetet, också på riks, alltså för partiet, trodde jag, tills det framkom att det fanns en inre styrelse, och jag blev inbjuden till den. Några månader senare blev jag inbjuden till den så kallade inre-inre styrelsen, berättar Eriksson.

Det fungerade så att den här inre-inre styrelsen – jag antar att det fanns någon inre-inre-inre, den var jag aldrig inbjuden till – den hade möte först och bestämde vad man skulle bestämma på det inre styrelsemötet, för där var det några till som tillkom, och där slog man då fast vad som skulle bestämma på det riktiga styrelsemötet – eller det “nominella”, sammanfattar han.

Dömdes till fängelse för tre misshandelsfall och olaga hot

2004 fick den subversiva verksamheten inom partiet ett abrupt slut när profilen, då vid 35 års ålder, dömdes till fängelse för tre fall av misshandel och olaga hot mot sin tidigare sambo. Den första misshandeln inträffande enligt domen på en Finlandsfärja den 24 april då mannen var partiorganisatör för Nationaldemokraterna på en resa där flera andra nationaldemokrater närvarade. Mannen överföll sin sambo, tryckte ned henne på golvet och satt sig över henne och tog stryptag på henne. Sambon berättade själv i tingsrätten att hon trodde att hon skulle dö och var beredd att ge upp om livet. Den andra misshandeln i samma dom skedde den 2 juni framför deras fem barn, då mannen riktade slag mot sin sambos ansikte.

Domarna inkluderade även ett tredje misshandelsfall från den 27 juni vid ett midsommarfirande där mannen slog ned sambon till marken, satte sig över henne och med knutna nävar slog henne i ansiktet 7-8 gånger, som om hennes ansikte ”vore en boxboll”, enligt vittnen. Han knuffade även omkull en man som försökte hjälp kvinnan efter att hon ropat på hjälp. När sambon sedan lyckats undkomma, flyr hon in i huset, där mannen hinner ikapp, tar loss en telefonsladd och tar stryptag på sambon tills det svartnar för ögonen och hon svimmar. När sambon vaknar berättar hon att hon möttes av ett hånleende från mannen som hotar henne till livet. Sambon lyckas dock senare fly ut ur huset och mannen grips av polisen.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i sexton månader och 130 000 kronor i skadestånd. Hovrätten fastslog straffet till fängelse i tio månader och 47 000 kronor i skadestånd. På grund av de desinformationskampanjer som riktats mot Nya Dagbladets tidigare publiceringar har tidningen valt att tillgängliggöra domarna i publiceringen. Domarna är från Falu tingsrätt (från 2004-07-27 Mål nr: B 1705-04) samt från Svea hovrätt (från 2004-10-01 Mål nr: B 6508-04). Med hänsyn till den drabbade kvinnan och barnen och andra involverade personer är deras namn mörkade.

Under fängelsevistelsen rapporteras sedermera mannen ha efterlysts av polisen för att ha avvikit på en permission.

Expressen, 15 November 2004.

 

Pinsamt om någon “vågade tänka själv”

Flera andra tunga profiler inom nationalistiskt inriktade politiska kretsar bekräftar Erikssons och Dulnys bild, bland annat Christopher Pedersen, mångårig debattör, skribent och etnonationalistisk aktivist som inte skräder orden.

Tor Paulsson har varit samma sorts person sedan ND-tiden: infiltrerar, sår problem som andra sår vete, skapar intriger som kvinnor i en syjunta och bryter ner samt alienerar aktivister tills organisationen går i graven. Kvar lämnas ett spår av nedbrutna aktivister innan han går vidare mot nya jaktmarker, skriver Pedersen till Nya Dagbladet som betonar att mannens destruktiva inflytande länge varit ökänt inom nationalistiskt inriktade politiska kretsar.

I de organisationer jag varit involverad eller haft insikt i har det funnits ett klart och tydligt dekret gällande Tor: Han skulle till varje pris hållas borta från varje nationell verksamhet, betonar han.

Även den sverigedemokratiska veteranen Jakob Eriksson, numera medlem i Alternativ för Sverige, bekräftar samma bild i artikeln “När SD splittrades” både utgående från sin egen erfarenhet av att ha träffat mannen inom Sverigedemokraterna redan 1997 och av andra vittnen inom partiet.

Genom att ordna middagsinbjudningar med politiska samtal hade han byggt upp ett nätverk av personer och nu hade de tänkt kliva in i SD.”, skriver Eriksson som även berättar om att “pinsamma situationer” uppstod när någon ur mannens nätverk “vågade tänka själv”.

Tor tog aldrig själv på sig rollen som ordförande. Nej, han ville verka i bakgrunden. I partistyrelsen var han ledamot och så även lokalt i Stockholm. Han styrde genom att lyfta fram personer som gjorde som han sade. På vissa styrelsemöten kunde det uppstå pinsamma situationer när någon ur hans nätverk vågade tänka själv. Då ville Tor ha paus och sedan kom de tillbaka och då hade fritänkaren ändrat sig. Genom att vara den som tog på sig att genomföra besluten, fick han indirekt väldigt mycket makt.”

Han pekar vidare på samma fenomen inom den sverigedemokratiskt inriktade verksamheten som även förekommit inom föreningen “Education4Future” med prisutdelningar där mannen själv i praktiken stod i fokus.

I och med att Tor verkade i bakgrunden fick han inte alltid den uppmärksamhet som han tyckte att han förtjänade. På möten lyfte han därför gärna fram duktiga aktivister och gav dem priser. Sedan fick någon av hans nickedockor gå upp och konstatera att den som gjort allt möjligt är ju Tor och borde vi inte alla tacka honom?”

Eriksson menar att metodiken att verka i bakgrunden inte handlat om ödmjukhet, utan om en metodik för att kunna utöva inflytande utan ansvar.

Om det bara hade varit Tor som vi hade tackat hade det blivit lite löjligt och det insåg även han, men genom att lyfta fram andra som gjort en bra insats kunde han sedan gå upp och hyllas för det var ju alltid han som gjort mer. Jag förstod aldrig varför han aldrig strävade efter att bli ordförande om det var så viktigt för honom att stå i fokus. Möjligen var det kontrollbehovet som spökade. Genom att inte vara den som officiellt styrde kunde han själv utöva mer makt än vad som skulle ha varit möjligt. Nu fanns det ju någon annan att skylla på om något gick fel och gick det bra var han inte sen med att ta åt sig äran. Falsk blygsamhet skulle jag vilja kalla det“, skriver Eriksson.

Uteslutningen ur Sverigedemokraterna: “försökte bygga upp en hemlig, parallell riksorganisation”

Sverigedemokraternas dåvarande partiledare Mikael Jansson, idag vice partiledare för Alternativ för Sverige i Göteborg, uteslöt mannen ur partiet i maj 2001 med motiveringen att han ”uppträtt illojalt mot partiet genom att före riksårsmötet 2001 försöka bygga upp en hemlig, parallell riksorganisation med bas i Stockholms läns partidistrikt” och ”bedrivit en kampanj för att misskreditera ledande partiföreträdare.” SD-Kuriren rapporterade om fallet på sin hemsida 21 maj 2001.

Mikael Jansson, tidigare partiledare för Sverigedemokraterna, uteslöt den ökände profilen från partiet 2001 för att ha byggt en hemlig parallell organisation inom partiet. (Foto: faksimil/Youtube.)

 

Senare, under Riksårsmötet erkände Tor Paulsson sin kupplan och sade sig dessutom inte ångra något.” framgår det av artikeln.

I boken 20 röster om 20 år – Sverigedemokraterna 1988-2008 (s.67-68) skriver Jansson själv om profilen att “Han gjorde distriktet till sin egen intressesfär vilket inte var hållbart i längden.”

Ytterligare vittnesbörd om mannens nya hemliga nätverk som utmynnat i huvudparaplyet “Education4Future” kommer från den politiske kommentatorn, journalisten och kulturprofilen Jonas De Geer som bland annat kommenterade NyD:s inledande granskning av nätverket i december med att gå i godo för att de uppgifter som framkom i samband med detta. De Geer utvecklade även saken i samband med att Nya Dagbladets chefredaktör gästade radiopodden Motströms.

Motströms programledare och Nationaldemokratisk Ungdoms tidigare ordförande Patrik Forsén har därtill personligen berättat om hur han var delaktig i att bygga upp det hemliga nätverket – något han själv sedermera offentligt gått ut med att han ångrar och själv ser som “sitt största politiska misstag”. Utgående från sina egna vittnesmål har han bland annat berättat om en systematik där alla inom nätverket beordras att i mån av möjlighet att förneka dess existens för utomstående.

Jag ska säga att det var först senare och inte direkt, som jag började utvärdera vad det vi hade arbetat med, vad det var vi hade gjort, och vad vi hade velat åstadkomma. Och problemet med det här nätverket är vad jag just varit inne på, om människor då ska ljuga om att de är med i det här nätverket, att man ska arbeta med att infiltrera andra organisationer, och syftet är att ena hela rörelsen under Tor och under Tors paraply, säger han.

Forsén uppger att han bröt med mannen efter en middagsbjudning där denne plötsligt tappat fattningen och med kraftigt övervåld oprovocerat misshandlat såväl honom som andra gäster i närheten.

Det jag kände då det var bara ”oj nej men vänta nu”. För när jag hade träffat Tor 2009, det första han sa till mig, det var ju så här ”ok jag gjorde ett misstag med min sambo, det här är något jag ångrar djupt, jag har gått i terapi, jag har fått hjälp att hantera min ilska, mitt humör, jag vet hur man gör nu, det är lugnt, jag är liksom en förändrad person”, ja ni förstår hela den biten. Och då jag såg att det här är en person som inte har förändrats och som inte kommer att kunna förändras, säger Forsén som betonar att händelsen ”hade kunnat sluta betydligt mer illa än vad det faktiskt gjorde”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!