Här skryter sektmedlemmen om “Education4Future”:s dominans över alternativmedia

Granskningen av sektnätverket

publicerad 24 maj 2021
- av Per Nordin
Tor Paulsson, numera även känd under täcknamnet "Tobbe Larsson".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


[wordpay_hide_paywall]

I den slutna Facebookgruppen Vitsippsbacken, som beskrivs som ett fritt debattforum för höger- och vänsternationalister, uppstod under söndagen en hätsk debatt om den ökände profilen Tor Paulssons nätverk och dess frontorganisation “Education4Future”. Detta efter att en nätverksansluten individ avslöjats med att skryta om nätverkets dominans över alternativmedia som Exakt24, Nya Tider och Swebbtv.

Diskussionen började med att nätverksmedlemmen publicerade en länk till ett av Tor Paulssons framträdanden i föreningen “Education4Future”:s regi. Diskussionen urartade när flera personer tog upp många av de uppgifter som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om, inklusive huvudmannens tidigare våldsbrott och det sekteristiska beteende som präglar nätverkets medlemmar.

Det hela eskalerade med att den nätverksanslutne mannen sedan publicerade ett nytt inlägg där han proklamerade att “Alla alternativmedier är i vårt nätverk” med tillägget “Ni kommer inte kunna segra över oss” (läs: nätverket kring föreningen “Education4Future”). Mannen fortsatte med att namnge kända profiler inom alternativmediesfären såsom Erik Almqvist och Sanna Hill från Exakt24 samt opinionsbildarna Lennart Matikainen och Luai Ahmed, Swebbtvs programledare Mikael Willgert och Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk.

 

Mannen vidhöll att Exakt24, SwebbTV och NyaTider i själva verket styrs av “Education4Future” och tillägger att man även ”snart är hela AfS i vår kontroll med” – åsyftandes det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige.

 

Anklagelser förekom först om att mannen skulle vara ett troll – något som dock senare motsägs av mannens sista inlägg som synes vara ett oredigerat chattmeddelande med instruktioner från en tredje part – inklusive en tidsstämpel och kommentaren “Skriv detta till gruppen nu:”. Mannen uppmanas där bland annat att ta offentligt avstånd från sina tidigare uttalanden i gruppen och hävda att han är ett troll.

 

Efter att det oredigerade inlägget uppmärksammats i gruppen tog mannen dock snabbt bort det oredigerade inlägget och avaktiverade dessutom sitt Facebookkonto.

Flera kommentatorer påpekar att händelsen ytterligare stärker bilden av sektbeteenden som omgärdar det beryktade nätverket och ligger i linje med tidigare vittnesmål och andra uppgifter som framkommit av Nya Dagbladets granskning av föreningen “Education4Future” och dess faktiske huvudman.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!