Vittnade om sektnätverket – då hotades hans familj

Granskningen av sektnätverket

publicerad 16 november 2021
- av Per Nordin
Christian Pavón (tv) vittnar till NewsVoice chefredaktör Torbjörn Sassersson (mitten) om en hotbild mot sin familj. Th. sektnätverkets huvudman Tor Paulsson.

Christian Pavón är ett av de tidigare anonyma vittnen som berättat om sin tid i det sektliknande nätverket kring profilen Tor Paulsson inklusive dess infiltration av andra politiska rörelser.

Efter att nya hot framförts mot honom, från en okänd man som över telefon meddelade att Christians familj skulle ”råka illa ut” om han fortsatte att delge sina vittnesmål, träder Pavón nu fram offentligt med eget namn i en videointervju med NewsVoice.

Det var runt 23:30 på fredagskvällen den 12 november som Christian väcktes av ett telefonsamtal från dolt nummer. När han svarade blev det snabbt tydligt vad det handlade om.


Annonser:


– Akta dig jävligt noga för att fortsätta snacka skit om Tor och nätverket. Då jävlar kommer din familj att råka illa ut, sa en okänd mansröst.

Bakgrunden är att Christian tidigare hoppat av från det sektliknande nätverket kring den ökände huvudmannen Tor Paulsson, av sina anhängare kallad Tobbe Larsson. Bland annat har han vittnat om hur man systematiskt arbetar med infiltration framförallt av nationalistiskt inriktade eller högerorienterade organisationer och rörelser.

 

Två dagar innan Christian blev utsatt för telefonhot hade NewsVoice redaktör Torbjörn Sassersson deltagit i en filmad debatt med Paulsson där nätverkets sekterism och hemliga toppstyrning diskuterades. Under denna debatt deklarerade den sistnämnde också att han visste att en av de visselblåsare som läckt information om nätverket var just Christian Pavón.

– Däremot så råkar jag veta vem du har fått som är källan. Han heter Christian och det vet du också och i efternamn så börjar hans namn på P, uttryckte Paulsson under debatten.

Två dagar senare kom det hotfulla telefonsamtalet och i intervjun med NewsVoice berättar Christian att även hans föräldrar och ytterligare två personer som tidigare uttryckt sig kritiskt mot nätverkets arbetsmetoder blev hotade under samtalet.

– Jag fick ett samtal i går kväll vid 23-23:30 och där var det en person, en man – inte Tor, det hörde jag, det var en annan röst men som hotade mig och sa att jag skulle lägga ner och snacka skit om Tor och nätverket, annars kunde min familj komma till skada.

NewsVoice uppger att även andra avhoppare från nätverket runt Paulsson vittnat om att de har blivit ”varnade” eller hotade med att dåliga saker ska hända dem om de berättar för någon utomstående om nätverkets aktiviteter och inre angelägenheter.

Christian har tidigare vittnat om att han redan när han lämnade nätverket för flera år sedan började få ”konstiga brev” i brevlådan.

– På de breven stod det aldrig ”sluta snacka skit om Tor” utan det var liksom ”ta det försiktigt”, ”passa dig jävligt noga” – sådana saker, berättar han och konstaterar att han inte kan bevisa att breven kom från medlemmar ur nätverket, men att de började dyka upp mycket snabbt efter att han lämnat det.

I NewsVoice intervju uttrycker Christian en förhoppning om att hans öppna vittnesmål kan förstärka en ”dominoeffekt” där allt fler trots hotbilden vågar träda fram.

 


Så tar du kontakt med information om sektnätverket

Det enklaste och säkraste sättet att ta kontakt med Nya Dagbladets redaktion för känsliga ärenden är att mejla till nyadagbladet@protonmail.com. Tänk på att du själv behöver ha en krypterad e-post som exempelvis Protonmail för att kommunikationen ska vara garanterat säkrad.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.