Alltfler våldsamma rån mot unga

publicerad 12 mars 2019

Allt fler unga och deras föräldrar vittnar nu om en ökande våg av personrån. Gäng av äldre pojkar eller yngre män pekas ut som gärningsmän. Ibland kommer uppgifter mellan raderna om att det handlar om invandrargäng. Sådana vittnesmål från tillförlitliga källor har kommit till NB Nyhetsbyrån på senaste tiden.

En far berättar för NB: ”Min 14-årige son blev helt oprovocerat mordhotad, överfallen, nerbrottad och tagen strypgrepp på när han gick hem från skolan”. En annan förälder säger att polisen, i samband med ett vittnesmål, inte var intresserad av de signalement som gavs.

SVT rapporterar om en tolvårig pojke och hans kamrat som på väg till sin fotbollsträning i Aspudden i Södra Stockholm rånades och misshandlades av ett ”gäng killar i 16-17-årsåldern”. För tv-programmet Veckans brott berättar pojkens far, att familjen har fått ändra alla rutiner för att sonen utan fara skall kunna ta sig till och från sina aktiviteter.

De rånade och misshandlade pojkarna togs omhand på fotbollsträningen och deras tränare kontaktade polisen och ägnade kvällen åt att prata med oroliga barn i stället för att träna dem i fotboll. Detta var tredje rånet samma vecka. Nu har fotbollsklubben ordnat med eskort till och från tunnelbanan, så att ingen skall behöva gå ensam till träningarna.

Föräldrarna är oroliga för sina barn och fruktar att rånvågen och våldet trappas upp. Vad händer härnäst? Det är frågan de ställer sig.

Samtidigt går polisen i Västerort i Stockholm ut med en varning till föräldrar och anhöriga om så kallad ”manning”, där unga offer utses, omringas och tvingas att slåss mot någon starkare utan möjlighet att ta sig från platsen.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.