Den siste krigarkungen

Den 30 november 1718 dödades Karl XII under mystiska omständigheter vid belägringen av Fredrikstens fästning. Än idag är "den unge hjältekungen" en av svensk historias mest omdiskuterade personligheter och lyfts ofta fram som ett exempel på mod och offervilja.

publicerad 30 november 2024
- av Isac Boman
Karl XII av Sveriges kropp bärs hem från Norge.

Karl XII, en av Sveriges mest mytomspunna kungar, vars regeringstid präglades av militära triumfer och en dramatisk, mystisk död, fortsätter att intressanta såväl historiker som den svenska allmänheten. Hans korta men händelserika liv är en saga om mod, offervilja och en tragisk slutakt.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 30 november 2023.


Född 1682, besteg Karl XII tronen som femtonåring efter sin fars (Karl XI) död. Han var den siste regenten i det svenska stormaktsväldet, en era som byggts upp av hans företrädare på tronen och han var en kung av sin tid, starkt präglad av den militära kulturen och med en djup känsla av plikt mot sitt folk och rike.

Tiden som monark kom snabbt att domineras av det Stora Nordiska Kriget, där hans ledarskap och militära skicklighet ställdes på sin spets. Hans mest berömda triumf var slaget vid Narva 1700, där en underlägsen svensk styrka besegrade en rysk armé mer än tre gånger sin storlek. Denna seger, uppnådd genom vad som brukar beskrivas som taktisk briljans och personligt mod, cementerade Karl XII:s rykte som en av historiens stora militära ledare.

Under de följande åren fortsatte Karl XII att leda sitt land i kriget mot flera europeiska makter – inte minst Danmark och Polen och tidigare nämnda Ryssland. Han var en stridbar monark, som personligen ledde sina trupper i fält och ofta deltog i striderna. Hans taktik och mod på slagfältet gjorde honom till en fruktad motståndare och en symbol för svensk styrka och uthållighet.

Karl XII i slaget vid Narva. Målning: David von Krafft

Slaget vid Poltava 1709 blev en ödesdiger vändpunkt som de flesta svenskar har hört talas om. Den svenska armén led ett förkrossande nederlag mot ryssarna under Peter den Store. Efter denna tillbakagång följde en period av svårigheter och nederlag. Karl XII tillbringade bland annat flera år i exil i Osmanska riket, en tid då hans rike samtidigt kämpade för att behålla sin position som europeisk stormakt.

Mystisk död

Karl XII:s död den 30 november 1718 under belägringen av Fredriksten fästning i Norge är fortfarande en av de största gåtorna i svensk historia. Detaljerna kring hans död är alltjämt omtvistade och har gett upphov till många teorier. Enligt vissa rapporter träffades han av en kula i tinningen medan han observerade fiendens positioner, vilket ledde till omedelbar död. Det har också teoretiserats kring om konungen dog av en olyckshändelse, ett attentat eller kanske till och med ett mord ordnat av hans egna i någon form av konspiration.

Enligt undersökningar som genomfördes av finska forskare, så sent som 2022, tyder det mesta på att Karl XII dödades av karteschammunition av järn med en diameter på över 20 millimeter. De bedömer det också som troligt att kulan avfyrades från fienden i den norska fästningen.

Karl som inte hade någon hustru eller några kända barn efterträddes därför av sin syster Ulrika Eleonora som snart abdikerade till förmån för sin make Fredrik av Hessen. Inte heller de fick några arvingar och näste svenske kung blev istället Adolf Fredrik av Holstein-Gottorpska ätten. Kungens död satte också tydligt punkt för Sveriges stormaktsställning och man blev en mindre inflytelserik aktör på den europeiska scenen.

Hjältekung eller tyrann

Mer än 300 år efter sin död är Karl XII i många kretsar fortfarande ihågkommen som en djärv, offervillig och kompromisslös ledare som sov och åt med sina soldater och levde halva sitt liv i fält. Hans militära bedrifter har hyllats för tapperhet och strategisk genialitet, men de utmattande krigen har också kritiserats för att ha dränerat rikets resurser och lett till dess nedgång som stormakt. Historiker brukar säga att Karls död markerade en definitiv slutpunkt för en era och början på en ny fas i svensk och nordisk historia.

Karl XII brukar betraktas som en av Sveriges allra mest betydelsefulla monarker.Foto: Alexey M/CC BY-SA 4.0

Karl XII:s liv och död har också inspirerat en mängd kulturella och litterära verk. Han har porträtterats som både hjältekung och tyrann och hans beslut och personlighet har analyserats och debatterats i århundraden. Hans plötsliga död är en legend i sig och fortsätter att locka nya generationer av historieintresserade.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Karl XII:s regeringstid var en tid av dramatiska förändringar i Sverige och Europa. Hans militära bedrifter och personliga offervilja, tillsammans med det mysterium som omgärdar hans död, gör honom till en av de mest minnesvärda och diskuterade figurerna i hela den svenska historien. Hans liv och död är dessutom inte bara en del av det nationella minnet utan också ett viktigt kapitel i Europas militärhistoria.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!