Tjänsteman pressades att godkänna Pfizer-vaccin – trots stora brister

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 23 januari 2021
- av Markus Andersson
att godkänna
Pfizers vaccin godkändes mycket snabbt.

Den franska tidningen Le Monde rapporterar att en tjänsteman på Europeiska Läkemedelsverket blev utsatt för hård press och övertalningskampanjer för att få honom att godkänna coronavaccin som hade allvarliga brister.

Enligt tidningen ska ”hackare” ha kommit över meddelandena där det framgår att en mångårig tjänsteman på EMA beskriver diskussionerna om vaccinens genomgång och godkännanden med EU-kommissionen som ”spända och ibland även lite obehagliga”.

Samma tjänsteman har till danska medicinska myndigheter uttryckt förvåning över att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelat att vaccinen från Moderna och Pfizer skulle godkännas redan innan slutet av 2020.

Det är fortfarande problem med båda vaccinen”, konstaterar tjänstemannen bland annat i den läckta korrespondensen.

Enligt Le Monde handlar de läckta dokumenten framförallt om Pfizers och BioNTechs vaccin för vilket tjänstemannen noterade att det fanns en rad allvarliga problem. Produktionsfaciliteterna för vaccinet hade inte kontrollerats, viktig data om vaccinet saknades och den data som fanns tillgänglig visade på kvalitativa skillnader mellan det vaccin som skulle delas ut till allmänheten och det som använts under de kliniska testerna.

EMA-tjänstemannen uttryckte stor oro framför allt över den sista punkten och konstaterade att massproduktion av vaccinet minskat renheten i det RNA som finns i det. Pfizers vaccin använder nämligen en mRNA-sträng, en slags sekvens av molekyler som ska säga till cellerna vad de ska bygga för att producera en särskild sjukdomsspecifik antigen, rapporterar RT. Tjänstemannen signalerade att han var rädd för att de bristfälliga produktionsmetoder som använts kunde leda till att göra vaccinet mindre effektivt och säkert.

I dokumenten framkommer det också att en anställd på EMA konstaterar att man måste ”snabba på processen” att gå igenom vaccinen så att dessa kan godkännas så snabbt som möjligt. Detta eftersom man annars skulle riskera ”frågor och kritik” från Bryssel och massmedia.

Pfizers vaccin godkändes av EU den 21 december 2020 och Modernas variant något senare. Sedan dess har ett flertal rapporter om dödsfall och allvarliga vaccinskador inkommit och flera utredningar har startats för att utreda vaccinens skadeverkningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!