Norska experterna bekräftar: Astra Zenecas vaccin bakom dödsfallen

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 19 mars 2021
- av Markus Andersson
Överläkaren och professorn Pål Andre Holme har lett expertgruppen som bekräftar skadeverkningarnas koppling till vaccinet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En expertgrupp under ledning av överläkaren och professorn Pål Andre Holme har snabbt kunnat konstatera att dödsfallen och skadeverkningarna som misstänks vara kopplade till Astra Zenecas faktiskt är det.
Vi har orsaken, och det är inget annat än vaccinet som kan förklara att man har fått den immunresponsen, slår Holme fast och understryker att inga tvivel råder om saken.

Expertgruppen på Rikshospitalet i Oslo har arbetat med att utreda de allvarliga blodproppar och samtidigt låga nivåer av blodplättar som förekommit hos tre sjukvårdare och ledde till att en av dessas död. Samtliga var under 50 år och Holme säger till den norska Schibsted-tidningen VG att orsaken står att finna i en kraftig immunrespons som gav upphov till skadeverkningarna. Man har delvis samverkat med en avdelning för avancerad trombocytimmunologi vid Universitetsjukhuset i Nord-Norge för att undersöka saken.

Vi har orsaken, och det är inget annat än vaccinet som kan förklara att man har fått den immunresponsen, slår Holme fast och understryker att inga tvivel råder om saken.

De tre patienterna som väckt uppmärksamhet blev alla inlagda på Rikshospitalet med akuta smärtor och hade blodproppar på ovanliga ställen som i magen och hjärnan men hade samtidigt blödningar som härrörde från deras onormalt låga nivåer av blodplättar. I fredags dog därtill en kvinna i 30-årsåldern efter ett akutsjukdomsförlopp tio dagar efter att hon injicerats med samma vaccin. Även en svensk kvinna i 60-årsåldern som rapporteras ha varit fullt frisk dog av massiv hjärnblödning och med låga nivåer av trombocyter i början av februari kort efter att ha fått injektionen.

Trots det graverande beskedet ger det europeiska läkemedelsverket EMA nu grönt ljus för att fortsatt användning av vaccinet, ironiskt nog eftersom man i nuläget inte ser någon risk för blodproppar på grund av vaccinet.

Detta är ett säkert och effektivt vaccin för att skydda människor mot covid-19, menar EMA-chefen Emer Cook på en pressträff.

Richard Bergström som är koordinator för massvaccinationskampanjen i Sverige tar liksom EMA heller inte någon notis om de norska experternas utredning och gläds istället över beskedet från EMA.

Det här är intressant när man pausar på det här viset och visar att systemet fungerar och att man tar det på allvar. Jag tror ju att det faktiskt kan stärka tilltron till vaccinet, säger han och uttrycker förhoppningar om att Sverige inom kort ska fortsätta injektionerna med det kontroversiella vaccinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!