MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 17 september 2025

onsdag 17 september 2025

 

Här är hälsoprofilens bästa soltips för sommaren

publicerad 14 juni 2025
– av Redaktionen
Undviker man att bränna sig är det ingen fara, menar hälsoprofilen.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Näringsfysiologen Fredrik Paulún, författare till boken Ljusrevolutionen, menar att det finns många gravt felaktiga föreställningar kring solen. Något av det allra bästa man kan göra för sin hälsa, betonar Paulún, är att se till att få tillräckligt med solljus.

Vi ska inte bränna oss, men vi ska ut i solen så mycket det bara går, säger han.

Här listar vi Paulúns allra bästa tips och spaningar för årets soligaste månader.

Fredrik Paulún är en av landets kanske mest kända hälsoprofiler och är utbildad nutritionist. I Ljusrevolutionen beskriver han hur solen, och framför allt ljuset, är direkt livsviktigt för oss. Samtidigt som man på andra håll ofta uppmanas att sola försiktigt menar han istället att människor i Sverige idag generellt faktiskt har solbrist, eller ljusbrist, och bör se till att få betydligt mycket mer solljus.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 9 juni 2024.


Han förklarar bland annat att det bildas endorfiner när man får sol på huden, vilket han menar visar att solen är välgörande för människan. Det man är naturligt avsedd att dras till bygger ofta på en produktion av endorfiner, och Paulún menar att det är helt logiskt att anta att solen är nödvändig för människans överlevnad. Enligt hälsoprofilen är solens dåliga rykte ”fullständigt oförtjänt” och snarare minst lika viktig för hälsan som träning och bra kost.

Sjuk utan sol

Paulún menar att solen påverkar hela systemet i kroppen, allt från hjärna till organ, positivt. Främst ger den en ökad energiproduktion till kroppens mitokondrier, vars funktion är att omvandla energi från mat. Väldigt många sjukdomar har ”ett ben” i en dålig mytokondriefunktion, menar hälsoprofilen.

–  Utan mytokondrier är vi körda, säger han i podden Hälsa för ohälsosamma.

Paulún menar att de råd vi får om att undvika sol i själva verket kommer att göra oss sjuka. Bland annat pekar han mot ett större antal studier som gjorts där man jämfört var man bor på jorden, där latitud 0 är ekvatorn, har man kunnat se att exempelvis den autoimmuna sjukdomen MS knappt existerar vid ekvatorn, med andra ord där det finns mycket sol. Sjukdomen ökar ju längre bort man är från ekvatorn, där Sverige bland annat är ganska drabbat av sjukdomen.

Detsamma menar hälsoprofilen gäller för högt blodtryck, att det är vanligare i länder längre från ekvatorn och som därmed har mindre sol. Detta grundas bland annat i att solen stimulerar produktionen av kväveoxid, vilket vidgar kärlen och minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Vidare ska dödligheten under vinterhalvåret också vara cirka 25 procent högre i länder långt bort från ekvatorn.

Undvikande av solen lika illa som rökning

Avsaknad av sol ska också kunna bidra till ökad kroppsvikt. Vidare menar Paulún att särskilt risken för autoimmuna sjukdomar blir betydligt lägre om man får tillräckligt med sol, och att de som lider av dessa kan förbättra sina symptom om de solar mycket.

Annan forskning ska enligt profilen tyda på att undvikande av solen ger samma risk att dö i förtid som rökning. Enligt annan forskning har man generellt sett 40 procents lägre risk att dö i alla former av cancer om man solar mycket, efter en 20-årsperiod.

Solen stimulerar också immunförsvaret, vilket minskar risken för luftvägsinfektioner. Paulún pekar på att just solen också hade en stor påverkan i praktiken när det gällde covid, där han menar att människor med mörkare hud i högre grad blev påverkade av sjukdomen i Sverige eftersom de har högre behov av solljus.

Det vet vi idag, att solen hade också en stor ”impact” hur svår covid folk fick, det var exempelvis många människor med mörkare hud som dog. Mycket på grund av att de fick för lite ljus helt enkelt, så det är en jätteviktig aspekt när man pratar om människors hälsa. Vi har olika solbehov.

Ingen solskyddsfaktor

Ett stort antal forskare och experter menar att solskydd är livsviktigt, och gärna så hög faktor som möjligt. Exempelvis gav hudläkaren Petra Kjellman nyligen råd i skattefinansierade SVT om att smörja in sig med minst SPF 30 eller 50 under sommaren.

Paulún hävdar dock att solskyddskrämer i själva verket kan öka risken för hudcancer eftersom man tar bort den naturliga instinkten att dra sig bort från solen. En större studie, där femtio regioner och länder deltagit, visar exempelvis att ju mer UV-ljus man får utan solskyddsfaktor, desto mindre risk att utveckla hudcancertypen malignt melanom.

–  För att det skyddar oss, det är en hormetisk stressor. Det är en reparation av hudcellerna helt enkelt, säger han.

Vidare pekar han mot att vissa solkrämer innehåller kemikalier och hormonstörande substanser, vilka absorberas in i huden. Han menar att solskydd visserligen skyddar mot att bränna sig, men att det inte skyddar mot exempelvis cancer eller rynkor som orsakas av solen.

Att smörja in sig med solskyddsfaktor i Sverige är horribelt, säger han.

Däremot erkänner Paulún att han i ytterst sällsynta fall kan använda sig av solskyddsfaktor, och det är möjligen lite på näsan om han ska ut på sjön. Annars undviker han det helt.

Sola smart

Även om det naturliga solljuset är hälsobringande kan för mycket UV-strålning orsaka skador på den biologiska vävnaden. Det kan leda till solskador, ökad risk för malignt melanom och åldrad hud. Paulún nämner samtidigt en studie som gjordes på 29 000 svenska kvinnor i de södra delarna av landet. Där delades kvinnorna upp i icke solare, moderata solare och aktiva solare. De kvinnor som var aktiva solare löpte en 1,1 procents risk att få malignt melanom, samtidigt som icke solare hade en 0,8 procents risk att få det – en väldigt liten marginal med andra ord. I studien fann man dock att dödligheten hos de drabbade var lägre hos de aktiva solarna jämfört med de som inte solade. Hos de som inte solade var dödligheten närmare 36 procent i hudcancer, jämfört med bara 11 procent hos de aktiva solarna.

Däremot gäller det att inte sola för mycket, och inte bränna sig, betonar Paulún. Det man ska satsa på är att bygga upp en bra solbränna, då kommer man inte att bränna sig lika lätt. Om man bygger upp en bra solbränna har man ett skydd som motsvarar omkring 10 till 15 SPF, menar han. Vidare gäller det att vara logisk och sola lagom, att gå undan om man varit i solen för mycket och ta på en hatt, samt skyddande kläder. Låt barnen använda uv-kläder och hatt eller keps.

Vi mår helt enkelt bra av UV-ljus, säger Fredrik. Det är viktigt. Men vi kan också bränna oss. Så det gäller att hitta rätt balans.

Morgonsolen den bästa

Den snällaste soldelen av dagen är morgonen, enligt Paulún. Solen står lågt och UV-ljuset filtreras bort i atmosfären (Kolla) och gör att nästan inget når fram. Samtidigt får kroppen vakna till på morgonen och man får ljus i ögonen. Även kvällarna har ett mildare solljus.

Solen är som starkast på dagen och vill man undvika att bränna sig är det då möjligen bäst tidpunkt att sitta i skuggan, eller inomhus om man befinner sig på ännu varmare breddgrader som exempelvis Australien.

D-vitamin

Det är genom UV-ljuset som produktionen av vitamin D kommer igång, där Paulún menar att forskning tyder på att naturligt producerade nivåer av vitaminet och hög solexponering är kopplande till samma hälsoeffekter. Däremot ger kosttillskott av vitaminet inte samma effekter. Det finns dock studier som visar att just tillskott av D-vitamin minskar dödligheten hos människor, oavsett orsak, men däremot inte skyddar mot sjukdomar som exempelvis alzheimers och diabetes typ 2. Det menar hälsoprofilen kan tyda på att tillskott inte kan ersätta ljuset och om man har låga nivåer av vitaminet så har man troligen fått för lite sol.

Rött ljus på vintern

I Sverige är soltimmarna få under vintern, men Paulún uppmanar ändå att försöka passa på att få sol på huden de dagar den är framme. Däremot kan man också under vintern använda sig av så kallade rödljuslampor som ett kosttillskott, något han förespråkar starkt.

I sin bok förklarar Paulún att solen avger elektromagnetisk strålning, där det ingår olika former av ljus, bland annat ultraviolett (UV), i olika våglängder. Solen avger ljus i regnbågens alla färger, men när alla sollängderna blandas ser ljuset vitt ut, exempelvis kan man ofta se det röda ljuset mer under kvällen, sedan kan man ofta se det mer blå ljuset under dagen.

Det röda ljuset ska, enligt hälsoprofilen, vara det som ger mest biologiska effekter. Rödljuslampor ska gå att köpa för hemmabruk och används även vid behandlingar. Paulún har själv en rödljuslampa hemma som han rutinmässigt sätter sig framför ungefär en kvart varje morgon.

Fredrik Paulún

Foto: AndreasArgirakis/CC BY-SA 3.0

Näringsfysiolog och författare, född 20 juli 1970, ofta förekommande i tv, tidningar och radioprogram. Paulún är också känd för att ha uppmärksammat svenskarna om den numera kända GI-kosten.

Varumärket Paulúns började säljas i Sverige 2005, men sedan 2010 ägs det av Orkla Foods Sverige AB.

Han har skrivit ett 20-tal böcker inom näringslära och hälsa, bland annat 50 genvägar till ett sockerfritt liv, Sanningen om GI, och LCHQ. Den senaste boken Ljusrevolutionen släpptes förra året.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Broccoli kan skydda mot tjocktarmscancer

publicerad 14 september 2025
– av Redaktionen
Mums på tallriken och mums för hälsan.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer som äter mer broccoli och blomkål har mindre risk för tjocktarmscancer, visar en kinesisk studie. Måttliga mängder räcker dock för att få den skyddande effekten.

Tjocktarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i världen och är även den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall.

I Sverige har tjock- och ändtarmscancer ökat bland unga de senaste trettio åren, samt att dödligheten i cancerformen ökat hos patienter i alla åldersgrupper i upp till tio år efter cancerdiagnosen.

I studien, som publicerats i BMC Gastroenterology, analyserade forskare data från 17 tidigare studier, med totalt 639 539 deltagare, varav 97 595 fall av tjocktarmscancer.

Syftet var att undersöka om ett högre intag av grönsaker motsvarade en större riskminskning för cancerformen och, i så fall, de specifika mängder vid vilka denna effekt blev signifikant.

Resultaten visade att de som åt mer korsblommiga grönsaker, såsom broccoli, kål, blomkål eller brysselkål, hade 20 procent lägre risk för tjocktarmscancer jämfört med dem som åt mindre.

Foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Glykozinolater

Dessa grönsaker innehåller många nyttiga ämnen som vitaminer, fibrer och antioxidanter. Men det som gör dem extra speciella är ämnen som heter glukozinolater. När man tuggar dessa grönsaker bryts glukozinolater ner till andra ämnen som kallas isotiosyanater – särskilt ett som heter sulforafan.

Det är dessa ämnen som ger grönsakerna deras starka, ibland lite beska smak och lukt. Det är också dessa ämnen som anses vara cancerförebyggande.

Forskarna konstaterade att den största riskminskningen observerades mellan 20 och 40 gram, men ingen betydande förbättring sågs över 40 gram per dag.

Studien är gjord på Second Clinical Medical School of Inner Mongolia University for the Nationalities i Yakeshi, Kina.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Fler hälsoproblem vid högre strålningsnivåer

publicerad 12 september 2025
– av Redaktionen
De vanligaste symptomen var trötthet, huvudvärk, ökad irritabilitet, sömnproblem och ångest.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Personer som exponerats för högre nivåer av mikrovågsstrålning rapporterar fler hälsosymptom, visar en ny indisk studie. Sambandet var särskilt tydligt för trötthet, huvudvärk och sömnproblem.

Studien, som publicerades i Electromagnetic Biology and Medicine, undersökte 183 personer mellan 18 och 80 år som bott i samma hem i minst ett år i staden Shillong i nordöstra Indien. Forskare från Mizoram University i Indien mätte mikrovågsstrålningen i varje bostad och delade sedan in deltagarna i tre grupper baserat på de uppmätta värdena.

Den första gruppen hade de lägsta nivåerna (0–3000 μW/m²) och omfattade 43 deltagare. Den andra gruppen hade medelnivåer (3000–5000 μW/m²) med 49 deltagare, medan den tredje och största gruppen hade de högsta nivåerna (5000–8000 μW/m²) med 91 deltagare.

Alla deltagare besvarade ett frågeformulär om över 20 olika symptom.

Resultaten visade att personer i den högsta exponeringsgruppen rapporterade markant fler hälsoproblem än övriga grupper. Även medelgruppen rapporterade fler symptom än den lägsta gruppen. Forskarna upptäckte också att personer under 40 år rapporterade fler inflammationsrelaterade symptom.

Tydligare symptom bland flitiga mobilanvändare

De vanligaste symptomen i den mest exponerade gruppen var trötthet, huvudvärk, ökad irritabilitet, sömnproblem och ångest. Symptomen var även tydligare bland personer som använde mobiltelefon mer än fem timmar per dag eller bodde inom 50 meter från en basstation.

För att sätta resultaten i perspektiv: det svenska referensvärdet från Strålsäkerhetsmyndigheten är 10 miljoner μW/m², vilket innebär att samtliga nivåer i studien låg minst 1 250 gånger under detta värde.

Forskarna konstaterade att exponeringsnivån var den enda faktorn som påverkade antalet symptom för alla fyra undersökta hälsokategorierna. Studien bekräftar tidigare forskning som kopplat hälsoeffekter till strålning från mobilbasstationer. Enligt Strålskyddsstiftelsen är särskilt trötthet, huvudvärk och sömnproblem vanliga symptom bland personer som bor nära 5G-master.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Ultraprocessad mat slår mot mäns reproduktionsförmåga

publicerad 11 september 2025
– av Redaktionen
På endast tre veckor försämrades hälsan markant hos unga danska män, visar en ny studie.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bara tre veckor med ultraprocessad mat räcker för att försämra unga mäns spermiekvalitet och testosteronvärden, visar en ny studie från Köpenhamns universitet. Männen gick även upp i vikt jämfört med när de åt vanlig mat – trots identiskt kaloriintag.

Ultraprocessad mat är i korthet livsmedel som är industriellt framställd och innehåller en rad olika ingredienser, och är ofta en stor del av särskilt västerlänningars kost idag. Alltifrån bröd, flingor, proteinpulver till godis, chips och färdigrätter kan klassas som ultraprocessad mat. Tidigare studier har kopplat ultraprocessad mat till hjärt-kärlsjukdomar, depression, viktuppgång samt även näringsbrist.

Tre veckor räcker

I studien, som publicerats i Cell Metabolism, deltog 43 danska män mellan 25 och 30 år. Först åt männen under tre veckor enbart ultraprocessad mat, sedan följde tre veckor med minimalt bearbetad mat. Båda dieterna innehöll samma mängd kolhydrater, protein, fett och kalorier – den enda skillnaden var graden av bearbetning. Några av männen fick ett kaloriintag anpassat efter sin vikt, medan andra fick ett överskott på cirka 500 kalorier. Mellan de båda kosthållningarna hade männen ett uppehåll på 12 veckor, där de åt sin vanliga kost.

Resultaten visar tydliga hälsoförsämringar efter perioden med ultraprocessad mat, jämfört med när de åt mindre bearbetad mat. Männen gick upp cirka ett kilo i kroppsfett och deras hjärt-kärlhälsa försämrades – oberoende av vilket kaloriintag de hade. Dessutom fick männen sämre spermiekvalitet och deras testosteronnivåer sjönk.

Vi är chockade över resultaten, säger en av forskarna bakom studien, Romain Barrés, professor på Köpenhamns universitet vid Novo Nordisk-stiftelsens center för grundläggande metabolisk forskning till forskning.no och fortsätter:

Det är verkligen oroväckande att tänka på vad som händer om man äter sådan mat år efter år. Konsekvenserna kan vara allvarliga och kroniska.

Studien stödjer tidigare forskning som pekar mot att ultraprocessad mat kan vara skadligt för hälsan, men styrker också hypotesen kring att denna typ av mat innehåller kalorier som är mer fettbildande jämfört med hemlagad mat. Forskarna hoppas nu att studien ska påverka politikerna när de fattar beslut om kost och hälsa för danskarna.

Dessa produkter, som skadar vår hälsa, finns ju överallt i våra stormarknader, säger Barrés.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tusentals svenskar vet inte om sitt höga blodtryck

publicerad 11 september 2025
– av Redaktionen
Nio av tio svenskar förväntas drabbas av hypertoni någon gång under livet.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

156 740 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Var annan person med högt blodtryck saknar kännedom om sin diagnos. Därför utvecklas nu nya nationella riktlinjer.

Högt blodtryck, eller hypertoni, är mycket vanligt och det beräknas att nio av tio svenskar kommer att drabbas av det någon gång under livet. Har man högt blodtryck innebär det en högre risk för bland annat hjärtinfarkt och stroke.

Idag beräknas cirka tre miljoner svenskar lida av det, men hälften vet inte om det. Kvinnor löper högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar kopplat till lägre blodtrycksnivåer jämfört med män, trots detta känner 40 procent av kvinnorna i åldrarna 35 till 49 år inte till sina blodtrycksvärden, enligt en rapport från Riksförbundet HjärtLung tidigare i år.

Var tredje svensk har inte koll på sina värden, något som Mattias Brunström, docent i epidemiologi vid Umeå universitet och ordförande i den nationella arbetsgruppen för hypertoni, anser behöver ändras.

Om vi kunde fånga upp fler skulle vi slippa 30 000 insjuknanden i hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt i Sverige årligen, säger han till TT.

Nya riktlinjer

Under hösten kommer nya riktlinjer att presenteras i Sverige. Idag ligger det så kallade blodtrycksmålet på 140/90 mmHg (millimeter kvicksilver), men kommer att sänkas till 130/80.

Det är viktigt att klargöra att vi inte ändrar gränsen för vad som är ett för högt blodtryck. Det som ändras är att blodtrycket ska behandlas ner mer än i dag, säger Brunström som varit med och tagit fram de nya riktlinjerna.

Vidare kommer också läkare att rekommenderas att sätta in två läkemedel direkt för att kunna sänka blodtrycket snabbare.

Högt blodtryck har sällan några symptom, varför många går runt med det utan att veta om det. Man kan dock få symptom som huvudvärk och trötthet, men det enda sättet att vara säker är att regelbundet kolla sitt blodtryck.

Riksförbundet Hjärtlung rekommenderar att personer under 40 år kontrollerar blodtrycket minst vart tredje år, och därefter bör man göra det årligen.

Genom regelbundna kontroller kan man tidigt upptäcka behovet av stöd till livsstilsförändringar, medicinsk behandling eller båda delar, säger Anders Åkesson, förbundsordförande för Riksförbundet HjärtLung, i ett pressmeddelande.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.