Annons:

D-vitamin: Lika omdebatterat som livsviktigt

Uppdaterad mars 27, 2025, Publicerad mars 19, 2025 – av Redaktionen
D-vitamin är viktigt för bland annat hjärnan, luftvägar, skelett och hjärta.

Rättegången närmar sig – hjälp Nya Dagbladet i mål i bankstriden!

175 190 kr av 250 000 kr insamlade. Rätten till ett bankkonto är grundläggande – stöd vår stämningsprocess genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.

Nedräknare
0 Dagar
0 Timmar
0 Minuter

Solens vitamin kallas det, men det finns också andra sätt att få i sig det minst sagt livsnödvändiga vitaminet. Brist på D-vitamin är kopplat till cancer, hjärtproblem och psykiska sjukdomar, men mängden man behöver är omdebatterad. Det finns också studier som visar på att det kan vara hjälpsamt mot covid-19.

D-vitaminet upptäckes i fiskleverolja av amerikanen Elmer V. McCollum när han försökte bota barn mot engelska sjukan (rakitis) 1922, enligt en artikel i Populär Historia. I samma veva höll den tyske läkaren Kurt Huldschinsky på med diverse metoder för att bota sjukdomen och fann att solens strålar botade dem. Det uppstod därför en konflikt mellan de två forskarna och man gjorde en forskningsstudie på barnen och kom fram till att båda hade rätt. 1924 kunde amerikanerna Harry Stenbock och Archie Black förklara att det berodde på att D-vitamin finns i vissa livsmedel och tillverkas i kroppen när den utsätts för solens strålar.


Artikeln publicerades ursprungligen den 18 oktober 2022.


D-vitamin är ett hormon som förekommer i två former: D2 (ergocalciferol) och D3 (kolekalciferol). Det är fettlösligt och kan lagras i både lever och fettvävnad. Forskning kring vitaminet har förekommit ända sedan McCollum upptäckte det och även om forskare idag är oense, angående bland annat hur mycket D-vitamin man faktiskt behöver, kan man fastställa att det är livsviktigt att få i sig.

Annons:

Solen är viktigast

Det är från solen man främst får D-vitamin. När huden exponeras för solljus bildas vitaminet i kroppen där det sedan lagras. Hudens möjlighet att omvandla solens strålar till D-vitamin är kopplad till bland annat breddgrad, årstid, solexponering och hudtyp. I Sverige är det dock främst mellan maj och september som solens strålar är som effektivast och då särskilt i juni och juli. Det räcker att exponera huden i 15-30 minuter några dagar i veckan under solens starkaste perioder, enligt Kry. Det innebär inte att man måste ligga och steka på en strand, utan det räcker att vistas i solen i kortärmat. Ska man vistas i solen under längre perioder kan man dock få solskador och bör använda solskydd. Under vinterhalvåret är dock inte solens strålar lika starka i Sverige och då använder kroppen det den lagrat under sommaren.

Foto: Eva Holm/CC BY-NC-ND 2.0

D-vitamin i mat

Även om inget överträffar solen finns det D-vitamin i viss mat och då absorberas vitaminet istället genom tarmen. Kantareller innehåller mycket D-vitamin men det finns också en hel del i både fet och mager fisk som exempelvis lax. Det finns även en del i ägg och kyckling, samt en liten andel i vissa köttprodukter. I Sverige är det även krav på att berika vissa livsmedel med D-vitamin. Det gäller främst vissa mjölkprodukter samt även vegetabiliska alternativ. Exempelvis berikar man viss mjölk, margarin, yoghurt samt motsvarande veganska alternativ.

Tillskott

I kosttillskott med D-vitamin använder man främst lanolin, det vill säga fettet ur fårull, i tillverkningen. Lanolin tas från ullen efter att fåren klippts. Det finns även veganska alternativ och då används ofta lav som ska innehålla en hel del av vitaminet. På marknaden finns åtskilliga märken med olika ingredienser och även mängd D-vitamin. Något som alltid är viktigt oavsett vilket kosttillskott man köper är att titta på innehållslistan. I många fall kan man undvika onödiga ingredienser som exempelvis socker eller sötningsmedel.

Mängden debatterad

Vissa riskgrupper rekommenderas av Livsmedelsverket att ta tillskott av D-vitamin. Bland dem finns barn under 2 år och personer över 75 år, de som inte äter fisk eller vitaminberikade livsmedel, samt de som inte exponerar sig särskilt mycket för solljus. Det råder en pågående debatt angående hur mycket D-vitamin man faktiskt behöver. Enligt Livsmedelsverket klarar man sig på ungefär en daglig tillförsel av 10 µg (400 ie), vilket solens exponering klarar av om man vistas i solen 2-3 dagar i veckan under sommaren. Vistas man mindre i solen kan man dock behöva tillskott.

Det går inte att få i sig för mycket D-vitamin via solen eller maten, däremot kan man få i sig för mycket via tillskott och då drabbas av hög kalciumnivå i blodet (hyperkalcemi), hjärtarrytmier, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, är övre gräns för intag (Tolerable Upper Intake Level, UL) av D-vitamin 100 µg (4000 ie) per dag för vuxna, något som också Livsmedelsverket vill införa i Sverige då man nyligen gick ut med en varning angående vitaminet. Dock menar bland annat den ideella föreningen Nordic Nutrition Council (NNC) att myndighetens förslag om maxgräns är "otidsenligt och gränsar till det absurda" och hänvisar till forskningsrapporter.

Enligt en kommentarsartikel i Läkartidningen från 2015 menar man att studier bland annat visar att nordbor inte har lägre nivåer än exempelvis människor i Sydeuropa och att tillämpning av kosttillskott kan göra mer skada än nytta.

En finsk studie menar dock att mängden D-vitamin kan variera väldigt mycket hos olika individer. På grund av skillnader i genuttryck hos olika människor, är det högst individuellt vad en optimal dos är och det är i nuläget svårt att mäta. Däremot menar Carsten Carlberg, som är professor i biokemi vid Östra Finlands universitet och som lett studien, i en tysk intervju under 2021, att nordbor bör ta en dos på 100 µg per dag. Han poängterade dock att alla hans kollegor inte höll med honom om det.

Brist kan öka risken för cancer

I en koreansk studie från 2015 jämförde man D-vitaminnivåerna på 3634 koreanska bröstcancerpatienter med 17133 friska kontrollpersoner, där fann forskare att kvinnor med brist på vitamin D hade 27 procent ökad risk att utveckla bröstcancer jämfört med de kvinnor som hade tillräckliga nivåer. Enligt en italiensk studie från 2016 finns det också kopplingar till att en högre halt av D-vitamin kan innebära en längre överlevnad för patienter med cancer i tjocktarm och ändtarm. Där såg man att genomsnittsöverlevnadstiden var 65 månader om patientens D-vitaminnivå var över 20 ng/ml jämfört med 34 månader om patientens D-vitaminnivå var 20 ng/ml eller lägre. Studien poängterar dock att mer forskning behövs.

Hjärnan behöver D-vitamin

Har man brist på D-vitamin finns det en större risk att utveckla demens och Alzheimers, konstaterar en studie publicerad i tidskriften Neurology från 2014. Andra studier har också kunnat fastställa att det finns en högre risk att utveckla demens om man bor längre norrut, något man sett i både Sverige och Finland. Det kan finnas flera orsaker till det, men med tanke på att man tidigare kopplat D-vitaminbrist med demens kan det vara en förklaring eftersom det är mindre solljus i norr än söder.

Det finns också ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och schizofreni. Forskare har kommit fram till att patienter som insjuknar i schizofreni ofta har lägre halter av vitaminet och att man ofta får svårare symptom jämfört med patienter med normala nivåer. En senare studie visar också att nyfödda med D-vitaminbrist löper 44 procent större risk att utveckla schizofreni senare i livet än de som har tillräckligt med vitaminet.

I en studie deltog 158 kvinnor i åldern 15-21 år som upplevde svåra PMS-relaterade symptom som samtidigt också hade väldigt låga D-vitaminnivåer. Kvinnorna delades sedan i grupper där vissa fick D-vitamin tillskott och vissa placebo. Kvinnorna som fick tillskott blev av med sin D-vitaminbrist och upplevde mindre känslostormar och ångest. Flera angav även att deras relationer blivit bättre.

Foto: Garon Piceli/Pexels

Bra för luftvägarna

Redan 2013 forskade man vid bland annat Karolinska institutet om D-vitaminets effekt på luftvägsinfektioner. Samma svenska forskargrupp fortsatte med detta och 2017 kom man fram till att ett dagligt intag av D-vitamin gav lindrigare luftvägsinfektioner och lägre antibiotikaanvändning hos en känslig patientgrupp. År 2021 släppte även samma forskargrupp vid Karolinska institutet tillsammans med Harvard Medical School och Queen Mary University of London ett kompletterat material med ytterligare 18 studier och nya analyser där man kan bekräfta tidigare fynd.

Brist på D-vitamin kan också öka risken för astma. I en studie från 2017 visas att man kan halvera sina astmaanfall med hjälp av en kombination av astmamedicin tillsammans med tillskott av D-vitamin. Forskarna fann också att det blev en 30 procents minskning av graden av astmaanfall som krävde behandling med binjurebarktabletter eller injektioner. Tillskott av D-vitamin fungerade allra bäst på de som hade låga nivåer.

Forskningen inom covid-19 och D-vitamin är av förklarliga skäl relativt ny och mycket är ännu outforskat. Däremot finns det indikationer på att D-vitamin kan hjälpa mot sjukdomar och även att just brist på vitaminet kan bidra till en sämre prognos, enligt nuvarande forskning.

Viktigt för skelett och hjärta

D-vitamin behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och får man brist kan det leda till bland annat benskörhet. Barn med brist på D-vitamin kan drabbas av rakit, även kallat engelska sjukan, vilket bland annat innebär att skelettet blir mjukare. Sjukdomen är dock ovanlig i Sverige, men vanlig i fattigare länder.

Det finns också en koppling mellan D-vitamin och hjärt- och kärlproblem. Forskare har studerat sambandet under många år och i studier har man tidigare kommit fram till att det finns en ökad risk för hjärtproblem vid brist på vitaminet. I en kinesisk studie från 2019 har man även konstaterat att brist på d-vitamin ökar risken för hjärtflimmer.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Annons:

Taurin – Naturligt stöd för muskler, energi och återhämtning

Annonssamarbete med Swebbtv

Publicerad oktober 24, 2025

Taurin är en svavelhaltig aminosyra som förekommer naturligt i kroppen och spelar en roll i många av kroppens biologiska processer. Den finns i hög koncentration i hjärta, hjärna, muskler och blodplättar samt hjälper till att reglera kalciumnivåerna i vissa celler, stödjer nervsystemets funktion, har antioxiderande egenskaper och spelar en roll för hjärtats och synens funktion.

Swebbtvs Taurin 400g består av 100% rent L-taurin i pulverform – ett tillskott som kan blandas i vatten eller juice för dagligt stöd.

Taurin bidrar till:

  • Stöd för normal muskelfunktion och nervsystemets funktion
  • Minskad trötthet och utmattning
  • Normal energiomsättning och elektrolytbalans
  • Bibehållande av normal hjärt- och kärlfunktion
  • Stöd för immunförsvaret och antioxidativ skydd

När kroppen behöver extra stöd

Taurin är särskilt viktigt för personer som tränar regelbundet, upplever stress eller har en kost med lågt taurinintag. Symptom på taurinbrist kan inkludera muskeltrötthet, nedsatt koncentration och långsam återhämtning efter fysisk aktivitet.

Annons:

Tips för att öka taurinintaget:

  • Inkludera taurinrika livsmedel som kött, fisk och skaldjur i kosten
  • Begränsa intaget av alkohol och koffein, som kan påverka taurinnivåerna

En enkel lösning för dagligt stöd

Swebbtvs L-Taurin 400g innehåller 100% rent L-taurin i pulverform. Denna sammansättning ger ett balanserat upptag och stöd för kroppens dagliga behov.

Vill du ge din kropp det stöd den behöver för muskler, energi och återhämtning?

Beställ Taurin från Swebbtv här

Foto: Swebbtv

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

EU kan förbjuda handsprit

Publicerad oktober 21, 2025 – av Isac Boman
Handsprit beräknas förhindra 16 miljoner infektioner per år. Nu vill EU klassificera etanol som cancerframkallande och förbjuda många produkter.

Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA överväger att klassificera etanol som en cancerframkallande substans, vilket i praktiken skulle förbjuda många handspritsprodukter och rengöringsmedel som används på sjukhus. Sjukvårdsindustrin varnar för allvarliga konsekvenser för patientsäkerheten.

Alkoholbaserade rengöringsmedel är i dag godkända som säkra i EU och har funnits på Världshälsoorganisationens lista över essentiella läkemedel sedan 1990-talet, men den 10 oktober flaggade en arbetsgrupp inom den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA etanol som ett giftigt ämne som ökar risken för cancer och graviditetskomplikationer.

Enligt rekommendationen bör substansen ersättas i rengörings- och andra produkter.

ECHA:s kommitté som granskar biocidsubstanser ska mötas mellan 24 och 27 november för att besluta om etanol ska klassificeras som skadligt för människor. Därefter skickas en rekommendation till EU-kommissionen som fattar det slutliga beslutet.

Annons:

"Effekten skulle bli enorm"

Sjukvårdsindustrin har slagit larm om konsekvenserna av en sådan klassificering.

— Effekten på sjukhusen skulle bli enorm, säger Alexandra Peters vid Genèveuniversitetet och nätverket Clean Hospitals till Financial Times.

Hon påpekar att vårdrelaterade infektioner dödar fler människor globalt varje år än malaria, tuberkulos och aids tillsammans.

— Handhygien, särskilt med alkoholbaserad handsprit, förhindrar 16 miljoner infektioner världen över per år, fortsätter Peters.

Alternativen är sämre

Peters framhåller att alternativ till etanol, som isopropanol, är ännu mer giftiga. Att använda tvål upprepade gånger tar längre tid och skadar huden. Enligt en studie skulle sjuksköterskor behöva spendera 30 minuter av varje timme under en operation på att tvätta händerna om handsprit inte fanns tillgänglig.

ECHA meddelar att om dess expertkommitté "drar slutsatsen att etanol är cancerframkallande" kommer myndigheten att rekommendera substitution. Men samtidigt kan ämnet "fortfarande godkännas för avsedda biocida användningar, om dessa anses säkra med tanke på förväntade exponeringsnivåer eller om inga alternativ finns".

Myndigheten betonar samtidigt att inget beslut har fattats ännu.

Ifrågasätter vetenskapen

Nicole Vaini, EU-chef för den internationella branschorganisationen för tvål, rengöringsmedel och underhållsprodukter, ifrågasätter vetenskapen bakom den interna rapporten, som inte har offentliggjorts.

— Det finns inga studier tillgängliga om etanol i sig, utan den enda mänskliga datan kommer från studier som visar hälsoeffekterna av att dricka alkoholhaltiga drycker, säger hon.

En offentlig konsultation om fördelarna med att förbjuda etanol, som ECHA lanserade tidigare i år, har genererat omkring 300 svar från intressenter. De flesta motsätter sig förändringen.

I maj uppmanade Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) nationella hälsomyndigheter att "etablera alkoholbaserad handdesinfektion som primär metod för handhygien".

Tillfälliga undantag möjliga

Om etanol skulle klassificeras som giftigt skulle företag fortfarande kunna ansöka om individuella undantag som tillåter dem att fortsätta använda det på grund av brist på alternativ. Men enligt Vaini skulle dessa vara begränsade till fem år och bedömas fall för fall, vilket tillför kostnader och förseningar.

Peters tillägger att en del av etanols attraktionskraft är att "man kan tillverka det av nästan vad som helst", vilket innebär att tillgången kan ökas vid en pandemi.

— Varje gång du ser produktion av handsprit i nödsituationer som vi såg med covid-19 kommer det att vara etanol. Man kan inte bara förvandla ett bryggeri till en fabrik för att producera isopropanol, säger hon.

EU-kommissionen har inte kommenterat ärendet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

PFAS under graviditet förändrar barnets hjärna

Publicerad oktober 16, 2025 – av Redaktionen
Forskning visar för första gången hur PFAS hos gravida kan förändra barnens hjärnstruktur flera år senare.

För första gången kan forskare visa hur PFAS hos gravida kvinnor påverkar deras barns hjärnor långsiktigt. Den finsk-svenska studien visar att strukturella förändringar kan ses hos barnen när de är fem år gamla.

Studien, som publicerats i Lancet Planetary Health, är ett samarbete mellan Örebro universitet, Åbo universitet och Åbo universitetssjukhus och är en del av EU-projektet INITIALISE (Inflammation in human early life: targeting impacts on life-course health)

PFAS består av en mängd kemikalier som är svåra att bryta ner och som man konstaterat finns förutom i naturen, även hos människor och djur. Vissa av kemikalierna kan vara skadliga för hälsan. Forskning har visat att PFAS kan påverka immunsystemet och misstänks även ha effekter på metabolism, hormonbalans och hjärnans utveckling.

Eftersom PFAS stannar kvar i kroppen kan det också passera från en gravid kvinna till moderkakan, vilket gör att barnet kan utsättas. Tidigare studier har exempelvis indikerat att om gravida kvinnor har PFAS i blodet finns det en större risk att barnet blir överviktigt senare i livet.

Annons:

Påverkat hjärnans struktur

Den här studien är den första i sitt slag som studerar hela hjärnan samtidigt i en hjärnskanner på barn i relation till PFAS-exponering under graviditeten – flera år efter födseln.

Studien är gjord med hjälp av FinnBrain Birth Cohort Study, som inrättades vid Åbo universitet (Finland) år 2011. Det är en långsiktig studie som följer tusentals barn och mödrar från graviditeten och framåt. En del av barnen fick genomgå hjärnskanningar, och dessa resultat har jämförts med nivåerna av PFAS som uppmättes hos mödrarna under graviditeten.

Resultaten visar att det finns ett samband mellan högre nivåer av PFAS hos gravida kvinnor och förändringar i både hjärnans struktur och i kopplingarna mellan olika hjärnområden hos deras barn. Dessa förändringar sågs fem år senare.

Det är första gången som forskare kan beskriva hur PFAS hos gravida kvinnor kan kopplas till förändringar i deras barns hjärnor flera år senare.

Det här är en viktig pusselbit i förståelsen av hur kemikalier kan påverka barns utveckling. Steg för steg får vi mer kunskap om hur olika miljöfaktorer samverkar och kan bidra till hälsoproblem, säger Tuulia Hyötyläinen, professor vid Örebro universitet, i ett pressmeddelande.

Exponering för PFAS under graviditeten och även under tidig utveckling hos barnet anses vara särskilt känslig, menar forskarna, eftersom hjärnan och andra organ växer snabbt och formas under den tiden. Nu behövs mer forskning kring hur PFAS påverkar hjärnfunktionen.

Sammantaget visar forskningen att PFAS kan påverka hjärnans utveckling även när det handlar om låga nivåer. Det behövs mer forskning om hur kemikalier påverkar kognition och hjärnfunktion hos barn, vad som är orsakerna och vad det leder till, säger Hyötyläinen.

Forskarnas tips mot PFAS i väntan på starkare lagstiftning:

  1. Ät fisk, men undvik fisk från sjöar som är förorenade med PFAS. För att få mer information kring halterna kan man kontakta sin kommun. Ät också mindre hämtmat och micromat i pappförpackningar som är fett- och vattenavstötande.
  2. Undvik att laga mat i non-stick-produkter.
    Undvik smink, tvål och skönhetsprodukter med PFAS. I innehållsförteckningarna kan det exempelvis stå: PTFE, polytef, ”..perfluoro...” eller ”...polyfluoro...”.
  3. PFAS finns ofta i vattenavstötande funktionskläder, eftersom det släpps ut mest PFAS vid produktion kan begagnade kläder bidra till att minska kemikalierna i naturen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Studie: Kosten avgörande mot fetma – inte aktivitetsnivån

Publicerad oktober 6, 2025 – av Redaktionen
Problemet är inte stillasittande – utan för mycket och fel mat, enligt forskarna.

Stillasittande och fysiskt aktiva kan förbränna nästan lika mycket energi per dag, visar en ny amerikansk studie. Forskarna menar därför att kampen mot övervikt måste fokusera mer på kosten – och mindre på träningen.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PNAS, har man jämfört data från 4 200 personer från olika kontinenter med olika livsstilar - bland annat herdekulturer i Sibirien, jägare-samlare i Tazania samt även både låginkomstländer och höginkomstländer. Totalt har man jämfört 34 olika befolkningsgrupper.

Resultaten visar att den totala energiförbrukningen på en dag inte skiljde sig märkbart mellan de olika befolkningsgrupperna. Det vill säga att exempelvis gjorde en jägare-samlare av med lika mycket energi som en kontorsarbetande svensk på en dag.

Även när människor lever olika livsstilar ser vi inga betydande skillnader i det totala antalet kalorier som människor förbränner när vi tar hänsyn till effekterna av kroppsstorlek, säger Amanda McGrosky vid Elon University i USA, som är huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Annons:

McGrosky pekar mot att fetma därmed främst handlar om en ökad kaloriförbrukning, inte en minskad aktivitetsförbrukning.

Om du är orolig för överflödigt kroppsfett, fokusera på kalorier in, inte kalorier ut, föreslår forskaren.

Västerlänningar äter för mycket

Fetma och övervikt är ett växande hälsoproblem i Västvärlden, något som ofta kopplas ihop med den alltmer stillasittande kulturen. Den här studien pekar dock mot att det inte är stillasittandet som är den största problematiken som orsakar fetma, och McGrosky menar att studien ger hopp i kampen mot fetma. Istället bör man titta på kosten och framför allt minska intaget av ultraprocessade livsmedel och öka andelen hälsosamma.

Forskarna föreslår därmed att det inte är stillasittande som är boven i västländernas fetmaepidemi, utan snarare att man helt enkelt äter för mycket och för onyttigt.

Träning är ändå viktigt

Forskarna pekar dock mot att detta inte betyder att man ska utesluta träning och rörelse, då det i sig har en rad hälsofrämjande fördelar som exempelvis minskad risk för hjärt-kärlsjukdom, tidig död och även förbättrar den mentala hälsan.

En viktig slutsats från studien är att ökningar i kroppsfett som följer med förändringar i livsstil främst är kopplade till förändringar i energiintag, eller kost. Fysisk aktivitet är fortfarande mycket viktigt för den allmänna hälsan och bör ses som ett komplement till kosten, säger McGrosky.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.