MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 6 maj 2025

tisdag 6 maj 2025

D-vitamin: Lika omdebatterat som livsviktigt

publicerad 19 mars 2025
– av Redaktionen
D-vitamin är viktigt för bland annat hjärnan, luftvägar, skelett och hjärta.

Solens vitamin kallas det, men det finns också andra sätt att få i sig det minst sagt livsnödvändiga vitaminet. Brist på D-vitamin är kopplat till cancer, hjärtproblem och psykiska sjukdomar, men mängden man behöver är omdebatterad. Det finns också studier som visar på att det kan vara hjälpsamt mot covid-19.

D-vitaminet upptäckes i fiskleverolja av amerikanen Elmer V. McCollum när han försökte bota barn mot engelska sjukan (rakitis) 1922, enligt en artikel i Populär Historia. I samma veva höll den tyske läkaren Kurt Huldschinsky på med diverse metoder för att bota sjukdomen och fann att solens strålar botade dem. Det uppstod därför en konflikt mellan de två forskarna och man gjorde en forskningsstudie på barnen och kom fram till att båda hade rätt. 1924 kunde amerikanerna Harry Stenbock och Archie Black förklara att det berodde på att D-vitamin finns i vissa livsmedel och tillverkas i kroppen när den utsätts för solens strålar.


Artikeln publicerades ursprungligen den 18 oktober 2022.


D-vitamin är ett hormon som förekommer i två former: D2 (ergocalciferol) och D3 (kolekalciferol). Det är fettlösligt och kan lagras i både lever och fettvävnad. Forskning kring vitaminet har förekommit ända sedan McCollum upptäckte det och även om forskare idag är oense, angående bland annat hur mycket D-vitamin man faktiskt behöver, kan man fastställa att det är livsviktigt att få i sig.

Solen är viktigast

Det är från solen man främst får D-vitamin. När huden exponeras för solljus bildas vitaminet i kroppen där det sedan lagras. Hudens möjlighet att omvandla solens strålar till D-vitamin är kopplad till bland annat breddgrad, årstid, solexponering och hudtyp. I Sverige är det dock främst mellan maj och september som solens strålar är som effektivast och då särskilt i juni och juli. Det räcker att exponera huden i 15-30 minuter några dagar i veckan under solens starkaste perioder, enligt Kry. Det innebär inte att man måste ligga och steka på en strand, utan det räcker att vistas i solen i kortärmat. Ska man vistas i solen under längre perioder kan man dock få solskador och bör använda solskydd. Under vinterhalvåret är dock inte solens strålar lika starka i Sverige och då använder kroppen det den lagrat under sommaren.

Foto: Eva Holm/CC BY-NC-ND 2.0

D-vitamin i mat

Även om inget överträffar solen finns det D-vitamin i viss mat och då absorberas vitaminet istället genom tarmen. Kantareller innehåller mycket D-vitamin men det finns också en hel del i både fet och mager fisk som exempelvis lax. Det finns även en del i ägg och kyckling, samt en liten andel i vissa köttprodukter. I Sverige är det även krav på att berika vissa livsmedel med D-vitamin. Det gäller främst vissa mjölkprodukter samt även vegetabiliska alternativ. Exempelvis berikar man viss mjölk, margarin, yoghurt samt motsvarande veganska alternativ.

Tillskott

I kosttillskott med D-vitamin använder man främst lanolin, det vill säga fettet ur fårull, i tillverkningen. Lanolin tas från ullen efter att fåren klippts. Det finns även veganska alternativ och då används ofta lav som ska innehålla en hel del av vitaminet. På marknaden finns åtskilliga märken med olika ingredienser och även mängd D-vitamin. Något som alltid är viktigt oavsett vilket kosttillskott man köper är att titta på innehållslistan. I många fall kan man undvika onödiga ingredienser som exempelvis socker eller sötningsmedel.

Mängden debatterad

Vissa riskgrupper rekommenderas av Livsmedelsverket att ta tillskott av D-vitamin. Bland dem finns barn under 2 år och personer över 75 år, de som inte äter fisk eller vitaminberikade livsmedel, samt de som inte exponerar sig särskilt mycket för solljus. Det råder en pågående debatt angående hur mycket D-vitamin man faktiskt behöver. Enligt Livsmedelsverket klarar man sig på ungefär en daglig tillförsel av 10 µg (400 ie), vilket solens exponering klarar av om man vistas i solen 2-3 dagar i veckan under sommaren. Vistas man mindre i solen kan man dock behöva tillskott.

Det går inte att få i sig för mycket D-vitamin via solen eller maten, däremot kan man få i sig för mycket via tillskott och då drabbas av hög kalciumnivå i blodet (hyperkalcemi), hjärtarrytmier, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, är övre gräns för intag (Tolerable Upper Intake Level, UL) av D-vitamin 100 µg (4000 ie) per dag för vuxna, något som också Livsmedelsverket vill införa i Sverige då man nyligen gick ut med en varning angående vitaminet. Dock menar bland annat den ideella föreningen Nordic Nutrition Council (NNC) att myndighetens förslag om maxgräns är ”otidsenligt och gränsar till det absurda” och hänvisar till forskningsrapporter.

Enligt en kommentarsartikel i Läkartidningen från 2015 menar man att studier bland annat visar att nordbor inte har lägre nivåer än exempelvis människor i Sydeuropa och att tillämpning av kosttillskott kan göra mer skada än nytta.

En finsk studie menar dock att mängden D-vitamin kan variera väldigt mycket hos olika individer. På grund av skillnader i genuttryck hos olika människor, är det högst individuellt vad en optimal dos är och det är i nuläget svårt att mäta. Däremot menar Carsten Carlberg, som är professor i biokemi vid Östra Finlands universitet och som lett studien, i en tysk intervju under 2021, att nordbor bör ta en dos på 100 µg per dag. Han poängterade dock att alla hans kollegor inte höll med honom om det.

Brist kan öka risken för cancer

I en koreansk studie från 2015 jämförde man D-vitaminnivåerna på 3634 koreanska bröstcancerpatienter med 17133 friska kontrollpersoner, där fann forskare att kvinnor med brist på vitamin D hade 27 procent ökad risk att utveckla bröstcancer jämfört med de kvinnor som hade tillräckliga nivåer. Enligt en italiensk studie från 2016 finns det också kopplingar till att en högre halt av D-vitamin kan innebära en längre överlevnad för patienter med cancer i tjocktarm och ändtarm. Där såg man att genomsnittsöverlevnadstiden var 65 månader om patientens D-vitaminnivå var över 20 ng/ml jämfört med 34 månader om patientens D-vitaminnivå var 20 ng/ml eller lägre. Studien poängterar dock att mer forskning behövs.

Hjärnan behöver D-vitamin

Har man brist på D-vitamin finns det en större risk att utveckla demens och Alzheimers, konstaterar en studie publicerad i tidskriften Neurology från 2014. Andra studier har också kunnat fastställa att det finns en högre risk att utveckla demens om man bor längre norrut, något man sett i både Sverige och Finland. Det kan finnas flera orsaker till det, men med tanke på att man tidigare kopplat D-vitaminbrist med demens kan det vara en förklaring eftersom det är mindre solljus i norr än söder.

Det finns också ett samband mellan låga D-vitaminnivåer och schizofreni. Forskare har kommit fram till att patienter som insjuknar i schizofreni ofta har lägre halter av vitaminet och att man ofta får svårare symptom jämfört med patienter med normala nivåer. En senare studie visar också att nyfödda med D-vitaminbrist löper 44 procent större risk att utveckla schizofreni senare i livet än de som har tillräckligt med vitaminet.

I en studie deltog 158 kvinnor i åldern 15-21 år som upplevde svåra PMS-relaterade symptom som samtidigt också hade väldigt låga D-vitaminnivåer. Kvinnorna delades sedan i grupper där vissa fick D-vitamin tillskott och vissa placebo. Kvinnorna som fick tillskott blev av med sin D-vitaminbrist och upplevde mindre känslostormar och ångest. Flera angav även att deras relationer blivit bättre.

Foto: Garon Piceli/Pexels

Bra för luftvägarna

Redan 2013 forskade man vid bland annat Karolinska institutet om D-vitaminets effekt på luftvägsinfektioner. Samma svenska forskargrupp fortsatte med detta och 2017 kom man fram till att ett dagligt intag av D-vitamin gav lindrigare luftvägsinfektioner och lägre antibiotikaanvändning hos en känslig patientgrupp. År 2021 släppte även samma forskargrupp vid Karolinska institutet tillsammans med Harvard Medical School och Queen Mary University of London ett kompletterat material med ytterligare 18 studier och nya analyser där man kan bekräfta tidigare fynd.

Brist på D-vitamin kan också öka risken för astma. I en studie från 2017 visas att man kan halvera sina astmaanfall med hjälp av en kombination av astmamedicin tillsammans med tillskott av D-vitamin. Forskarna fann också att det blev en 30 procents minskning av graden av astmaanfall som krävde behandling med binjurebarktabletter eller injektioner. Tillskott av D-vitamin fungerade allra bäst på de som hade låga nivåer.

Forskningen inom covid-19 och D-vitamin är av förklarliga skäl relativt ny och mycket är ännu outforskat. Däremot finns det indikationer på att D-vitamin kan hjälpa mot sjukdomar och även att just brist på vitaminet kan bidra till en sämre prognos, enligt nuvarande forskning.

Viktigt för skelett och hjärta

D-vitamin behövs för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och får man brist kan det leda till bland annat benskörhet. Barn med brist på D-vitamin kan drabbas av rakit, även kallat engelska sjukan, vilket bland annat innebär att skelettet blir mjukare. Sjukdomen är dock ovanlig i Sverige, men vanlig i fattigare länder.

Det finns också en koppling mellan D-vitamin och hjärt- och kärlproblem. Forskare har studerat sambandet under många år och i studier har man tidigare kommit fram till att det finns en ökad risk för hjärtproblem vid brist på vitaminet. I en kinesisk studie från 2019 har man även konstaterat att brist på d-vitamin ökar risken för hjärtflimmer.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Efter sprutorna – nu ska covidvaccinet ner i lungorna

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad Igår 16:15
– av Redaktionen
Initialt medverkar 350 deltagare i de kliniska studierna - men förhoppningen är att vaccinet ska testas på betydligt fler kanadensare.

Covidvaccinet AeroVax ska inte injiceras – utan andas in enligt en metod som ska testas i Kanada med statlig finansiering. Detta trots att tidigare vacciner kopplats ihop med miljontals rapporterade biverkningar och vaccinskador – däribland hjärtmuskelinflammation, blodproppar och plötsliga dödsfall.

Vid McMaster University i Ontario, Kanada, har forskare dragit igång en fas 2-studie av ett nytt covidvaccin som inte ges via spruta – utan istället andas in.

Vaccinet, som fått namnet ChAd-triCoV/Mac, ska nu testas på 350 deltagare från hela landet, med hjälp av 8 miljoner kanadensiska dollar i statlig finansiering, och forskarna uppger att förhoppningen är att det nya vaccinet ska ge ett starkare skydd mot infektion än tidigare sprutbaserade vaccin.

– Medan de nuvarande, nålbaserade covidvaccinerna har förhindrat en enorm mängd dödsfall och sjukhusinläggningar, har de inte förändrat människors erfarenhet av att få återkommande infektioner särskilt mycket, hävdar Fiona Smaill, professor vid avdelningen för patologi och molekylär medicin, och en av studiens ledare.

– Vi vill ändra på det genom att erbjuda ett robust skydd direkt vid infektionsplatsen, deklarerar hon.

Riktar in sig på tre virusproteiner

Det nya vaccinet skiljer sig från tidigare covidvacciner på flera sätt. Förutom att det ges som inhalation via aerosol, riktar det in sig på tre olika proteiner i SARS-CoV-2-virusets struktur. Enligt forskarna ska det förbättra skyddet mot eventuella framtida varianter av covid.

När ett vaccin inhaleras reagerar kroppens immunsystem på ett annat sätt än vid injektion, och detta påstås enligt McMasters vara mer effektivt för att förhindra själva infektionen.

Resultat från prekliniska studier, tillsammans med ännu opublicerad data från fas 1-studien, tyder enligt forskarna på att det inhalerade vaccinet ger starkare immunrespons än traditionella sprutor – eftersom det träffar just de luftvägar där viruset först tar sig in i kroppen.

För de redan vaccinerade – men inte nyligen sjuka

AeroVax riktas till personer som redan fått minst tre doser av ett mRNA-vaccin. För att delta i studien får man inte ha haft covid eller vaccinerats under de tre månader som föregår registreringen. Deltagare ska vara mellan 18 och 65 år, vara fria från lungsjukdom och kunna närvara vid samtliga provtillfällen på plats.

Studien omfattar 350 deltagare från hela Kanada. Två tredjedelar kommer att få vaccinet och en tredjedel placebo. Inte någon av deltagarna vet vilken grupp de tillhör, vilket enligt forskarna är avgörande för en objektiv utvärdering.

– Randomisering möjliggör en objektiv jämförelse mellan dem som fick vaccinet och dem som inte fick det, vilket kan ge oss viktig information om skyddsnivån och eventuella biverkningar, fortsätter Smaill.

”Garanterar deltagarnas säkerhet”

Studien leds av forskare vid McMasters Michael G. DeGroote Institute for Infectious Disease Research, och all utveckling – från laboratoriedesign till testning – sker inom Kanada.

– Varje läkemedel eller vaccin vi använder och litar på i dag har en gång gått igenom liknande kliniska prövningar, påstår Matthew Miller, chef för institutet och medlem i forskarteamet.

– Det är en hårt reglerad process med omfattande tillsyn som garanterar deltagarnas säkerhet och genererar avgörande data för den fortsatta utvecklingen, hävdas det vidare.

Om resultaten bedöms som lovande planerar forskarna att gå vidare till en fas 3-studie med större deltagargrupp – ett steg mot godkännande och marknadsintroduktion.

Tidigare covidvaccin togs oftast med en spruta. Foto: Canstockphoto

Miljontals biverkningar

I sammanhanget kan nämnas att sedan utrullningen av covidvaccinerna inleddes har miljontals biverkningar och vaccinskador jämte dödsfall hittills rapporterats in globalt – från feber och nervpåverkan till blodproppar, hjärtmuskelinflammation och plötsliga dödsfall.

Unga män har visat förhöjd risk för hjärtinflammation, vilket lett till att vissa vaccin dragits tillbaka eller begränsats i flera länder och många har trätt fram och vittnar om långvariga vaccinskador som påverkar arbetsförmåga och livskvalitet – men att deras berättelser tystats ner eller avfärdats av vården.

Kritiker menar att myndigheter och vaccintillverkare prioriterade snabb distribution framför transparens och säkerhet, och att långtidseffekterna ännu idag är mycket undermåligt utredda.

Vaccinen bedöms dessutom ha haft en närmast obefintlig effekt på smittspridningen, och amerikanska hälsomyndigheter tvingades till slut medge att vaccinerade personer kunde bära på lika mycket virus som ovaccinerade. Även i Sverige konstaterade vårdgivare att vaccinet inte stoppade spridningen av covid.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Svenska ungdomar äter för mycket socker

publicerad 1 maj 2025
– av Redaktionen

70 procent av svenska ungdomar äter mer socker än vad som rekommenderas, enligt en avhandling vid Göteborgs universitet. Främst konsumerar ungdomar läsk, godis och bakverk.

I avhandlingen har man tittat på hur mycket fritt och tillsatt socker svenska ungdomar får i sig, något som tidigare inte studerats i större utsträckning. Tillsatt socker avser exempelvis socker i läsk, godis, kakor, bakverk och vissa frukostflingor, medan fritt socker omfattar dels tillsatt men även naturligt socker som finns i exempelvis honung, sirap och juice.

Eftersom det finns råd kring intaget av både tillsatt socker, och sedan 2023 även fritt socker, är det viktigt att kunna följa upp hur väl dessa följs för att ha underlag för att kunna främja en god folkhälsa med olika hälsofrämjande insatser, säger Julia Wanselius, som skrivit avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Gränserna för det rekommenderade maximala intaget av socker i Sverige sätts i relation till hur mycket kalorier man konsumerar och uttrycks därefter i energiprocent (E%). Intaget av både tillsatt och fritt socker rekommenderas att begränsas till max tio energiprocent, med andra ord bör inte mer än tio procent av kaloriintaget per dag vara socker. För en vuxen person motsvarar det ungefär 50-75 gram socker per dag.

Socker kopplas till lägre näringsintag

Resultaten visar att endast 30 procent av svenska tonåringar håller sig under det rekommenderade maxintaget för socker, vilket innebär att omkring 70 procent äter för mycket socker.

De största källorna till socker är läsk, godis, kakor och bakverk, som tillsammans står för cirka 70 procent av det tillsatta socker ungdomarna äter. Avhandlingen visar också att ett högt intag av socker är kopplat till ett lägre intag av viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fullkorn.

En av slutsatserna i avhandlingen är att informationen kring sockerintag skulle behöva förändras för att påverka ungdomar att äta mindre. Istället för att fokusera på att endast rekommendera mindre socker föreslår Wanselius att riktlinjerna istället fokuserar på att minska konsumtionen av vissa specifika livsmedel som läsk och godis.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Tre år efter Jennifers vaccinskada: ”Drömmer om att få tillbaka mitt liv”

Kritiserade covidvaccineringen

  • Efter första sprutan covidvaccin blev Jennifer Melin från Sundsvall rullstolsburen, blott 19 år gammal.
  • Varken myndigheter eller läkemedelsbolag vill fortfarande kännas vid något ansvar, men hon håller modet uppe.
  • - Jag har kvar hoppet om att jag ska kunna gå igen och få tillbaka det liv jag hade innan sprutan, berättar hon för Nya Dagbladet.
publicerad 26 april 2025
– av Markus Andersson
Tre år efter sprutan lider Jennifer fortfarande av svåra nervsmärtor.

Sommaren 2021 levde 19-åriga Jennifer ett aktivt liv och var van att klara det mesta själv. Som så många andra svenskar tog hon under denna tid sin första dos covidvaccin, något som skulle visa sig bli ödesdigert.


Artikeln publicerades ursprungligen på Nya Dagbladet den 12 april 2024.


Efter injektionen fick hon snabbt ont i armen, men tänkte att det var en ”vanlig” biverkning. Två dagar senare tappade hon dock känseln i händerna, fick balansproblem och domningar i fötterna. Snart spred sig symptomen vidare till det ena benet och hon behövde hjälp att förflytta sig. Efterhand blev det så illa att hon snart behövde rullstol för att kunna ta sig fram.

– Jag sitter fortfarande i rullstol men jag har inte gett upp trots den långa tid som gått, berättar hon.

NyD har tidigare uppmärksammat Jennifers berättelse och hur vården vägrat ta ansvar – eller ens erkänna att det är vaccinet som orsakat hennes skador. Istället kom man med undanflykter och hävdade att det var en ”slump” att skadorna uppstod kort efter injektionen.

När hon sedan intervjuades om sina erfarenheter, av Bonnierägda Sundsvalls Tidning, klipptes allt hon sa om vaccinet bort. Ansvariga motiverade detta med att det inte var vaccinet som var det centrala i historien de ville förmedla.

När vi träffade Jennifer låg tyngdpunkten i hennes berättelse på de symtom som hon drabbats av och det bemötande hon fått av vården, spekulationer kring orsaker var inte på något sätt centralt”, påstods det bland annat.

Drömmer om sitt gamla liv

Nästan tre år senare tar NyD kontakt med Jennifer för att höra hur hennes liv utvecklats och hur hon idag ser på det hon drabbades av.

– Jag tränar två gånger i veckan på sjukhuset eftersom jag har kvar hoppet om att jag ska kunna gå igen och få tillbaka det liv jag hade innan sprutan – mitt unga liv som jag varje dag drömmer om att få tillbaka, berättar hon.

I början av 2024 fick hon äntligen börja arbetsträna och det gick så pass bra att hon nu den 1 april också fick en anställning – något hon är mycket tacksam över.

– Framförallt att jag kan få behandlas som en vanlig person, då jag ofta känt när jag är ute att jag får blickar och kan bli behandlad annorlunda, vilket gjort att jag ibland väljer att stanna hemma.

– Vissa dagar är jag inte lika stark och kan strunta i deras blickar eller deras beteende så ibland blir jag ledsen över hur annorlunda jag kan bli behandlad bara på grund av rullstolen, förklarar hon.

”Tog tid att acceptera”

Hon berättar vidare att hon än idag lever med konstanta och kroniska nervsmärtor och att hon tar medicin för att minska dessa och göra vardagen mer uthärdlig.

– Jag försöker se det positiva i detta och att jag en dag ska kunna gå igen, vilket har varit min dröm ända sen jag blev sjuk.

Något stöd eller ersättning från vaccintillverkarna eller myndigheter har hon inte fått för skadorna – trots att det har gått flera år. Överhuvudtaget tycks ingen riktigt vara villig att ta ansvar för det hon drabbats av eller medge att det var vaccinet som gjorde henne rullstolsburen.

– Det gör mig väldigt besviken och ledsen då jag hade så mycket planerat i mitt liv och sådant jag ville göra. Istället fick jag sätta allt på paus och acceptera att det jag så gärna ville göra inte längre var någonting som var möjligt. Det tog lång tid att acceptera och det har varit tufft, konstaterar Jennifer.

Från att ha varit en fullt frisk 19-åring behövde Jennifer efter vaccinationen plötsligt hjälp att ta sig upp för trappan i sitt eget hem. Montage: NyD-Facebook/privat

”Det är din kropp”

När hon berättar sin historia är reaktionerna blandade, men många uttrycker stöd och uppmuntran och berättar själva att de känner till fler som drabbats av vaccinernas biverkningar. Jennifer betonar att hon tidigare levde ett aktivt liv fullt av aktiviteter och att hon sällan var den som bad om hjälp.

– Sedan blev jag någon som måste ha hjälp med det mesta, vilket gjorde denna tid väldigt tuff. Idag är jag ganska självständig ändå om man tänker tillbaka på hur det var i början, men jag måste än idag ha hjälp med vissa vardagliga saker.

Tre år efter sprutan betraktar hon med sina erfarenheter samhället på ett helt annat sätt än tidigare och menar att det är mycket som behöver förändras.

– Jag kände mig tvungen och ta vaccinet och skulle det ske något liknande igen så skulle jag säga ifrån och säga att jag vill gärna hjälpa samhället och stötta alla men om jag måste riskera mitt liv igen skulle jag hellre avböja tills jag har fakta på hur vaccinet hjälper och vad finns det för biverkningar.

Jennifer vill också passa på att tacka för allt stöd hon fått på sociala medier som Instagram och Facebook, och förklarar att det gett henne styrka under de perioder då det varit särskilt tufft.

– Du bestämmer själv över din kropp och du ska aldrig känna dig tvingad till något du är osäker på, betonar hon.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Oklart om europeiskt PFAS-förbud blir verklighet

publicerad 23 april 2025
– av Redaktionen
Att PFAS-kemikalier är direkt hälsovådliga är välkänt - men ett europeiskt förbud kan ändå komma att dröja.

Frankrike har nyligen infört ett förbud mot cancerframkallande PFAS-kemikalier i samtliga kosmetiska produkter.

Även på EU-nivå förs diskussioner om ett liknande förbud – men det är högst oklart när ett sådant faktiskt kan komma att införas

Frankrike beskrivs som det första landet i unionen att totalförbjuda PFAS inom skönhets- och modeindustrin. Sedan februari månad får smink som innehåller kemikalierna varken importeras eller exporteras – även om vissa substanser ännu så länge är undantagna det nya regelverket.

– Jag såg filmen Dark water som handlar om en giftskandal i USA och insåg ganska snabbt att det här är samma typ av skandal som händer kring PFAS i Europa, säger den franska influeraren, dokumentärfilmaren och aktivisten Camille Étienne, 26 till tabloiden Aftonbladet.

Genom sina reportage var hon pådrivande att få igenom ett förbud och berättar att hon själv testade sitt blod och upptäckte att det innehöll de hälsovådliga kemikalierna.

– Vissa av dem är klassade som cancerframkallande av WHO:s cancerforskningsinstitut. Det tragiska är att det inte finns något sätt att bli av med PFAS som redan finns i kroppen. Det här är vår generations asbest, fortsätter hon.

Samlas i livsmedel och dricksvatten

Det har länge varit känt att PFAS kan påverka fertiliteten, orsaka leverskador, flera sorters cancer, nedsatt immunförsvar och högt kolesterol – och de stora sminkproducenterna har frekvent pekats ut som stora bovar som varit drivande i att förgifta medborgarna.

PFAS är en grupp på tusentals mycket svårnedbrytbara industrikemikalier och brukar kallas ”evighetskemikalier” eftersom de stannar kvar mycket länge i både miljön och kroppen.

Ämnena kan ansamlas i dricksvatten och livsmedel och därmed nå människor även i mycket små doser. På grund av dess långsiktiga effekter ses PFAS som ett allvarligt miljö- och folkhälsoproblem och även på EU-nivå diskuteras nu ett omfattande förbud mot PFAS i konsumentprodukter.

”Går inte att säga”

Sverige har tillsammans med länder som Norge och Danmark varit drivande i frågan som nu ska analyseras av EU:s kemikaliemyndighet och diverse kommittéer. De byråkratiska processerna förväntas dock ta mycket lång tid och något totalförbud lär inte bli verklighet i första taget – om det någonsin blir av.

– Det går inte att säga när ett förbud kan vara på plats, först ska alla användningar utvärderas, därefter följer ett samråd på SEAC:s (kommittén för samhällsekonomisk analys) utkast till yttrande. Efter det skickas RAC:s (riskbedömningskommittén) och SEAC:s yttranden tillsammans med förslaget till kommissionen som i sin tur tar fram förslag på tillägg i begränsningsbilagan i REACH-förordningen (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals), säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.

– Detta ska diskuteras och röstas bland medlemsstaterna innan vi har ett beslut, fortsätter hon.

Förslaget lämnades in redan i februari 2023.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.