Livsmedelsverket går ut med varning för D-vitamin

publicerad 22 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
D-vitamin
Missbruk av D-vitamintillskott kan leda till njursvikt, enligt Livsmedelsverket.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


D-vitamin är till gagn för bland annat immunförsvaret samt skyddar hjärtat. Vitaminet kan även förhindra tillstånd som depression, högt blodtryck, diabetes, multipel skleros, autism och fibromyalgi. Dess hälsofördelar är väldokumenterade.

Oaktat detta går nu livsmedelsverket ut med en varning till allmänheten om att för stort intag av D-vitamin kan leda till njursvikt.

Enligt Livsmedelsverkets förslag, som först måste godkännas av EU, bör den så kallade maxgränsen för D-vitamin vara 100 mikrogram per dag.

Istället för exempelvis vitamintillskott uppmanas befolkningen nu istället att vara ute under sommarmånaderna. Livsmedelsverket menar att femton minuters solljus två-tre gånger i veckan är tillräckligt för att vitaminet ska lagras i kroppen och sedan täcka en del av vintermånadernas vitaminbehov.

Enligt dokumenterad forskning kan D-vitamin lagras i 3 veckor upp till max 2 månader efter solexponering under sommaren. Vilket gör lagerförråden begränsade.

Det som händer är att njurarna inte klarar av att rena blodet och då får man en ansamling av avfallsprodukter i blodet, säger Mats Palmér, specialist på sjukdomar som rör kroppens ämnesomsättning, i en kommentar på statstelevisionen om den tilltänkta gränsen.

Palmér understryker själv sin egen uppfattning att de flesta svenskar inte alls behöver ta D-vitamintillskott.

– Dels kan det ju göra skada. Sen så kostar det pengar. Man kan väl göra något roligare för pengarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!