MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Valet blir avgörande för apoteksbranschen

publicerad 8 maj 2014

Nu går Socialdemokraterna ut med att man planerar att ställa hårdare krav på de privatägda apoteken samtidigt som Apoteket AB kommer få en särställning – förutsatt att man vinner riksdagsvalet i höst.

2009 avreglerades apoteksmarknaden i Sverige av Alliansen. Det innebar att Apoteket AB förlorade ensamrätten till att sälja läkemedel till svenskarna. Socialdemokraterna menar att detta bland annat lett till bristande tillgänglighet.

”Fem år efter avregleringen kan vi konstatera allvarliga brister och försämringar på apoteksmarknaden. Dessa försämringar har resulterat i att förtroendet för apoteken hos befolkningen sjunkit. Att det i dag finns fler apotek och fler produkter på apoteken innebär inte att tillgängligheten till mediciner har förbättrats”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna föreslår följande åtgärder för en säker och effektiv läkemedelsförsörjning och förbättrad service”:

  1. Ge Apoteket AB ett utvidgat uppdrag och ett uttalat samhällsansvar
  2. Hemleverens när 24-timmarsreglen inte följs
  3. Satsa på kompetensutveckling för apotekspersonalen
  4. Krav på gemensamt lagerstatussystem
  5. Tillhandahåll information om läkemedel som tas bort från förmånssystemet
  6. Säkra den geografiska tillgängligheten

 

Branschorganisationen Sveriges Apoteksförening anser att Socialdemokraternas förslag är såväl bra som mindre bra. På punkt nummer tre (satsning på kompetensutveckling för apotekspersonalen) skriver man: ”Det finns en väldigt hög standard för vad det är man ska kunna för att få vara läkemedelsexpert i vårdkedjan”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend