Sverige skänker 1,75 miljarder till mäktig vaccinlobby

publicerad 9 juni 2020
- av Isac Boman
Bill Gates på ett Gavi-möte med bland andra Norges statsminister Erna Solberg och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Sveriges regering deklarerar att man ger hela 1,75 miljarder av svenska skattemedel till den kontroversiella vaccinlobby-organisationen Gavi, bland annat känd för sitt projekt ID2020 som man driver i nära samarbete med Rockefeller Foundation och Microsoft för att implementera digitala ID-handlingar på miljarder människor.

Gavi, som samarbetar nära Bill & Melinda Gates Foundation, Världshälsoorganisationen och Världsbanken, skriver på sin hemsida att man möjliggör vaccinationer för nästan hälften av världens barn. Massvaccinationerna i tredje världen ska enligt Gavi leda till att länder i tredje världen blomstrar, får bättre ekonomier och gör världen till en bättre och säkrare plats för alla.

Man har tidigare fokuserat på massvaccinationer mot polio, tyfoidfeber, gula febern, rotavirus och difteri, bland mycket annat. Man framhärdar i att arbetet nu måste intensifieras för att vaccinera även nästa generation, och på senare tid har man också uttryckt förhoppningar om att de rikaste länderna i världen ska satsa stora pengar på att utveckla vaccin mot coronaviruset.

Organisationen har fått frän kritik för att man låter sina stora finansiärer som ultraglobalisten Bill Gates få inflytande över globala hälsomål, samt att man prioriterar nya dyra vacciner snarare än lättillgängliga billiga diton som redan finns på marknaden och av den anledningen skadar hälsosystemen i många länder.

Kritik riktas även mot Gavis nära band till läkemedelsindustrin och att man bidrar till att bibehålla höga priser på många vacciner. Därtill har man mött jävsanklagelser där vaccintillverkare med egenintressen i massvaccinationer sitter i organisationens styrelse.

I ett pressmeddelande skriver den svenska regeringen att man fram till 2025 kommer att donera hela 1,75 miljarder kronor till organisationen med förhoppningen att ytterligare 300 miljoner barn ska omfattas av massvaccinationer mot bland annat lunginflammation och mässling. Ansvarig minister Peter Eriksson (MP) menar att miljardbeloppet ”ger stor utväxling”.

– Varje investerad krona i vaccinationer i låg- och medelinkomstländer ger stor utväxling i form av fattigdomsminskning, förbättrad hälsa och produktivitet, inte minst för de miljoner kvinnor som ofta bär ansvar för de mindre barnen, vidhåller Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!