Svenska lantbrukare vittnar på flera håll om att deras varor blir allt dyrare i butik – trots att de inte själva höjt sina priser.
Sedan tidigare har både politiker och Riksbanken noterat att många företag i Sverige passat på att höja sina priser mer än nödvändigt för att kompensera för ökade omkostnader – någonting som företrädare för näringslivet hela tiden förnekat.
Bonden Helge Berglund är dock en av de producenter som vittnar om att butikerna mycket riktigt höjer priserna trots att deras egna kostnader inte ökat och pekar på att hans stenmalda mjöl i butik nyligen kostade 32 kronor paketet, men plötsligt höjdes till 39 kronor – trots att Berglund som producerar mjölet själv inte höjt priset.
– Debatten är hög i dag om inflationen och oskäliga prishöjningar i butiker. Det här är ett typexempel på vem som tar pengarna, säger han till TT.
Helge och hans fru odlar, maler och förpackar sitt mjöl själva på gården, gör bröd av det och säljer också mjölet till lokala Ica Maxi. Några mellanhänder finns inte. När han noterade att Ica kraftigt höjt priset på hans mjöl så beslöt han att själv höja priset med en krona – varpå Ica svarade med att höja med ytterligare tre kronor i butik.
– Helt plötsligt var priset 42 kronor. Folk började ringa mig och undrade vad jag höll på med, säger han.
Butikschefen på Ica Maxi i Sandviken hävdar att mjölet ses som en ”premiumprodukt” och att man därför ”tycker att konsumenten kan betala ett högre pris”. Han menar dock att prissättningen är befogad och att man inte har några ”orimliga marginaler”.
På kort tid har mjölet alltså blivit tio kronor dyrare för kunderna i butik – trots att det bara blivit en krona dyrare för Ica att köpa in.
Prisökningarna på årsbasis under juli månad uppges ligga på 8 procent – livsmedelspriserna steg dock i snitt med hela 13,5 procent och många produkter blev hela 30-35 procent dyrare.
Ida Lindh, marknadsexpert på Ekologiska lantbrukare har ringt runt till flera odlare som bekräftat att butikerna höjt priserna på deras varor ”mycket mer” än vad som motiveras av ökade produktionskostnader.