Nytt åtal mot Saab-toppar

publicerad 5 augusti 2016
Saabs fabrik i Trollhättan

Ekobrottsmyndigheten valde under fredagen att väcka åtal mot tre före detta styrelsemedlemmar vid Saab Automobile, bland annat styrelseordföranden Victor Muller och vd:n Jan-Åke Jonsson.

Ekobrottsmyndigheten har i flera år bedrivit en omfattande utredning gällande misstänkta ekobrott på Saab Automobile.

På fredagen väcktes åtal mot tre Saab-toppar, den förre styrelseordföranden Victor Muller, vd:n Jan-Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers, för grovt försvårande av skattekontroll och grovt svindleri enligt en stämningsansökan till Vänersborgs tingsrätt, skriver Göteborgs-Posten.

Den första åtalspunkten i stämningsansökan gäller bland annat ersättningarna som betalats ut till den förre styrelseordföranden Victor Muller. Den sista åtalspunkten rör grovt svindleri och handlar om att Saab ska ha lämnat vilseledande uppgifter om bolagets likviditet och betalningsförmåga till media.

– Jag menar att dessa fakturor är osanna och endast utgör en del i ett omfattande upplägg för skatteplanering, säger chefsåklagare Olof Sahlgren i ett pressmeddelande.

Saab Automobile begärdes i konkurs 2011. Året därpå köptes konkursboet upp av Nevs, National Electric Vehicle Sweden, vilket i sin tur ägs av ett konsortium av kinesiska och japanska bilföretag. I juni i år kom beskedet att Saab som varumärke på bilar nu gått i graven och istället ska Nevs användas som varumärke.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!