Penningtvätten i Swedbank

Misstänkt penningtvätt om 40 miljarder kronor i Swedbank

En massiv skandal rullas nu upp inom Swedbank. Hela 40 miljarder kronor misstänks ha tvättats i den svenska banken de senaste 10 åren avslöjar Uppdrag granskning.

Avslöjandet visar hur 50 kunder genomfört mängder av överföringar mellan 2007 och 2015, totalt till summor som uppgår till över 40 miljarder kronor.
– Utifrån Uppdrag gransknings uppgifter har bankens tillåtande av misstänkta transaktioner utgjort en ansenlig del av verksamheten, i paritet med Danske Bank, säger Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency International Sverige, till SVT.

Hon kallar avslöjandet för “en massiv skandal”.

Enligt SVT kommer uppgifterna från ”en unik läcka” och de kopplar Swedbank till den gigantiska Danske Bank-skandalen där omkring 2 000 miljarder kronor ingår i 6 200 utländska kunders misstänkta överföringar i koncernens estniska filial.

Såväl Swedbank som tillsynsmyndigheten Finansinspektionen har tidigare tonat ner misstankar om att Swedbank skulle vara del av penningtvättshärvan.

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!