Höga priser gör att få köper ekomat

publicerad 24 november 2017

Drygt fyra av tio svenskar uppger att de aldrig eller sällan handlar ekologiskt. Nästan hälften, 45 procent, av dessa anger att ”det är för dyrt” som orsak.

Andra anledningar är att ”det inte är bättre än traditionellt framställda matvaror” och att ”jag köper alltid samma varor på rutin”, visar en Sifoundersökning på uppdrag av Matsmart. Den totala försäljningen av livsmedel och drycker ökade med 4,4 procent förra året. Samtidigt ökade försäljningen ekologiska livsmedel med 4,6 procent, enligt SCB:s livsmedelsförsäljningsstatistik.

– Många vill äta mer ekologiskt, men det ska inte vara en klassfråga. Vi erbjuder ett brett ekologiskt sortiment till priser som är mellan 20 och 90 procent lägre än i den ”vanliga” mataffären, säger Karl Andersson, butiken Matsmarts vd, i ett pressmeddelande.

Matsmart är en nätbutik och uppger att den säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med leverans över hela Sverige. En orsak till att mat slängs är okunskap om datummärkning, menar Karl Andersson. Bäst-före-datumet är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället.

– Ett paket makaroner eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet gått ut. Varorna kan hålla samma kvalité i veckor, månader och till och med år efter att datummärkningen passerat.

Bäst-före-märkningen ska inte förväxlas med sista förbrukningsdag, som finns på bland annat färskt kött, fisk och fågel.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.