Höjda priser på gödsel, foder, diesel och el har inneburit kostnadsökningar på över en miljon kronor för mjölkbonden Sofia Kämpe. För att svenska lantbrukare inte ska gå under så måste de nu ta mer betalt för sina produkter.
– Kostnadsökningarna hamnar på drygt en miljon för oss säger Sofia Kämpe, som driver en mjölkgård med 200 kor utanför Karlsborg, till skattefinansierade SvT och tillägger att de höjda kostnaderna riskerar att drabba hela den svenska livsmedelsförsörjningen.
Nästan alla svenskar har märkt av de höjda elpriserna, men bönderna drabbas värre än de flesta då även priserna på gödsel och foder gått upp kraftigt och även dieselpriserna ökat.
Arla har beslutat att höja ersättningen med drygt 30 öre litern och andra svenska mejerier har gått med på att göra samma sak – något som enligt Sofia Kämpe åtminstone kan hjälpa bönderna och göra det möjligt för dem att ha kvar sina verksamheter.
– Jag hoppas att vi har den svenska konsumenten med oss och att man fortsätter handla svenskt i butikerna och att vi i de gröna näringarna får vara med och bygga ett hållbart framtida livsmedelssystem.
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF har också flaggat för höjda ersättningar, men dessa kommer att dröja till någon gång nästa år – varför bönderna själva under tiden tvingas ligga ute med stora summor pengar.
Svenska konsumenter kan alltså, till stor del på grund av skenande elpriser, räkna med betydligt dyrare livsmedelpriser framöver och detta inte bara på mejerivaror.
Bageriet Pågen har redan meddelat att de kommer att höja priserna på bröd – detta eftersom elräkningarna blir allt högre. Konsumenter kan räkna med att en vanlig limpa initialt blir ”ett par kronor dyrare” – även om förhoppningen är att höjningarna inte ska vara permanenta.
Liknande prishöjningar väntas även för en rad övriga livsmedel och koncernen och lantbrukskooperativet Lantmännen menar att svenskarna får räkna med en prisökningen på över 10 procent – den högsta på mer än ett decennium.
– Det är den högsta prisökningen på livsmedel på mycket länge. Det kan säkert bli prisökningar på tvåsiffriga procentsatser, säger Lantmännens vice vd Per Arfvidsson