MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 17 maj 2025

lördag 17 maj 2025

Finansierade Bidens kampanj – nu ligger han bakom jättebedrägeriet på kryptobörsen

publicerad 15 november 2022
– av Isac Boman
Sam Bankman-Fried tros ha lurat kunderna på mångmiljardbelopp.

Finansentreprenören Sam Bankman-Fried var en av Demokraternas och Biden-kampanjens största enskilda finansiärer. Nu misstänks han för bedrägerier i mångmiljardklassen genom kryptobörsen FTX som gick bankrutt i helgen.

Någonstans mellan 10 och 20 miljarder kronor är fortfarande försvunna efter att kryptobörsen FTX kraschat – och det är grundaren själv, den amerikanskjudiske entreprenören Sam Bankman-Fried, som pekas ut som ansvarig för svindlerierna.

Sedan tidigare är det känt att Bankman-Fried i hemlighet ska ha fört över motsvarande 105 miljarder kronor av kundernas tillgångar från den Bahamas-baserade kryptobörsen FTX till sitt eget handelsföretag Alameda Research, som sedan förlorat en stor del av dessa genom vad som beskrivs som ”misslyckade affärer”.

Enligt Wall Street Journal ska FTX ha lånat ut mer än hälften av användarnas tillgångar, ett antal miljarder av dessa har ännu inte återfunnits. Under fredagen ansökte FTX om konkursskydd.

Bankman-Fried som nu utreds för marknadsbedrägerier förnekar själv att han gjort något fel och tillbakavisar uppgifterna om att han i hemlighet flyttat kundernas pengar från kryptobörsen till sitt handelsbolag – men medger att de genomförda transaktionerna ”skapat förvirring”.

Inbyggd bakdörr

Enligt källor ska svindlerierna ha genomförts med hjälp av en inbyggd bakdörr i FTX bokföringssystem och en programvara som ”skräddarsytts” för ändamålet.

Dagens PS skriver att ”kalabaliken bröt ut på allvar” på kryptobörsen när rivaliserande Binance meddelade att man tänkte sälja sin andel i FTX till ett värde av cirka 6,1 miljarder kronor. Kort dessförinnan hade nyhetsbyrån Coindesk avslöjat att Alamedas tillgångar huvudsakligen utgjordes av just kryptovalutor.

I samband med FTX kollaps ska kryptobörsen också ha utsatts för en påstådd hackerattack och närmare tre miljarder kronor tagits ut under dygnet efter att bolaget ansökte om konkursskydd.

Uttagen genomfördes trots FTX tidigare oförmåga att möta kundernas krav på att få tillbaka sina pengar”, skriver Financial Times.

Det hela har också lett till att Sam Bankman-Fried, som 2019 lockade stora investerare som Black Rock och Soft Bank och som nyligen hade en förmögenhet på motsvarande nästan 180 miljarder kronor, idag inte har några materiella tillgångar alls på pappret.

Smällen mot den 30-årige kryptomogulen är en av de allra största som drabbat en enskild aktör i kryptovalutornas historia”, skriver TT.

Stor finansiär av Demokraterna

Noterbart är att Bankman-Fried inte endast är känd som kryptoentreprenör utan också som en av Demokraternas och president Joe Bidens främste finansiärer. Bara under 2022 donerade han hundratals miljoner kronor till vänsterliberalt inriktade organisationer i samband med valet och har pekats ut som den enskilde person, efter den ökände globalisten George Soros, som skänkt mest pengar till projekt kopplade till Demokratiska partiet.

Bankman-Fried har stöttat Biden med mångmiljonbelopp. Foto: Adam Fagen/CC BY-NC-SA 2.0

Redan i samband med valet 2020 donerade Bankman-Fried över 50 miljoner kronor till organisationer kopplade till Joe Bidens kampanj. Han var redan då den näst störste enskilde finansiären efter mediemogulen och tidigare New York-guvernören Michael Bloomberg.

De två senaste åren ska han ha ökat sitt vänsterpolitiska engagemang och ska under 2021 och 2022 ha skänkt hundratals miljoner kronor till projekt som kopplas till Demokratiska partiet.

Modern Barbara Fried är också medgrundare till ”Mind the Gap” – en organisation som samlar in pengar just till Demokratiska partiet och som lägger stora resurser på att väljargrupper som anses stå nära Demokraterna också tar sig till vallokalerna och röstar.

Via sin stiftelse FTX Foundation har Bankman-Fried också skänkt stora summor till olika former av klimataktivism. Han har också finansierat organisationer som lobbar för att människor ska äta mindre kött och istället övergå till mer växtbaserad kost.

World Economic Forum mörkar kopplingen till FTX

Efter att kryptoentreprenören anklagats för att vara en bedragare har också Klaus Schwabs globalistiska organisation World Economic Forum försökt mörka sin koppling till Bankman-Fried, noterar webbtidningen New York Post. FTX benämndes fram tills alldeles nyligen som ”partner” på World Economic Forums hemsida och Bankman-Fried deltog själv i organisationens globalistmöte i Davos så sent som i maj. Nu har dock all information om kopplingarna mellan Klaus Schwabs organisation och Sam Bankman-Fried raderats från World Economics hemsida utan några närmare specifikationer.

I samma artikel noteras också att Bankman-Frieds bolag FTX förra året arrangerade konferensen ”Crypto Bahamas” som gästats av Storbritanniens tidigare premiärminister, folkrättsförbrytaren Tony Blair, och den amerikanske expresidenten Bill Clinton, på senare tid främst uppmärksammad för sina många flygningar i pedofilen Jeffrey Epsteins omtalade privatplan med öknamnet ”Lolita Express”.

Tony Blair, Bill Clinton och Sam Bankman-Fried. Foto: Dan Keeler/Twitter

Finansiellt samarbete med ukrainska regimen

I mars rapporterade börsen Coindesk om initiativet ”Aid for Ukraine” – en kryptobaserad webbsida för donationer understödd av FTX som skulle vägleda kryptovaluta vidare till Ukrainas centralbank – i ett samarbete där även det ukrainska ministeriet för ”digital transformation” ingick. Projektet var det första i sitt slag där en kryptobörs samarbetat direkt med en offentlig aktör.

”När konflikten inleddes i Ukraina, kände FTX ett behov att komma med stöd på alla sätt man kunde. Genom att arbeta med ministeriet för digital transformation, för att sätta upp betalningsvägar och ordna med omvandlingen av kryptodonationer till fiatvaluta, har vi gett Ukrainas centralbank möjligheten att förse folket med hjälp och resurser där det behövs mest”, skrev Bankman-Fried själv om initiativet.

 

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Statssekreteraren köpte Saab-aktier – dagen innan miljardavtal presenterades

Korruptionen i Sverige

publicerad 14 maj 2025
– av Redaktionen
Många försvarar Janse med att det handlar om relativt små summor - men det spelar ingen roll, menar experter.

Dagen innan det offentliggjordes att Ungern köper fyra Jas 39 Gripen-flygplan från Sverige – en affär värd runt 2 miljarder kronor – köpte statssekreteraren Diana Janse (M) aktier i Saab, bolaget som tillverkar planen.

Även om det handlar om relativt små summor menar experter att agerandet är djupt olämpligt och riskerar att skada allmänhetens förtroende för regeringskansliet.

Ungern var det sista landet i att godkänna Sveriges hårt kritiserade Nato-ansökan – och ett avtal slöts också mellan länderna där en uppgörelse om försäljning av svenska stridsflygplan ingick.

Saabs aktie steg också kraftigt när affären blev känd – något som gynnade statssekreteraren Diana Janse, då hon så sent som dagen innan offentliggörandet köpt aktier i vapentillverkaren för knappt 10 000 kronor.

– Hon köpte flera aktier den dagen och gjorde inga särskilda överväganden när det gällde tidpunkten, kommenterar handelsminister Benjamin Dousas (M) pressekreterare till tabloiden Aftonbladet, som först uppmärksammade aktieköpet.

Vid tidpunkten arbetade Janse för dåvarande bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, och idag har hon samma roll, men under just Benjamin Dousa. Hon förnekar själv att hon haft kännedom om affären i förväg.

– En statssekreterare deltar i beredningar inom sitt ansvarsområde. Alla statssekreterare deltar alltså inte och informeras inte heller om alla beredningar som kommer till departementet. På UD ansvarar kabinettssekreteraren för frågor som rör Nato, säger hennes pressekreterare.

”Ska med god marginal hålla avstånd”

Alla är dock inte imponerade över förklaringarna, och Claes Sandgren som är seniorprofessor i juridik vid Stockholms universitet och tidigare ordförande för Institutet mot mutor menar att agerandet är direkt förtroendeskadligt.

– Med tanke på att hon var statssekreterare med politiskt ansvar för handelsfrågor på UD och avtalet sambereddes med UD framstår hennes aktieköp som klart olämpligt.

– Det råder förbud mot insiderhandel för alla som har insiderinformation. De ska med god marginal hålla ett avstånd till vad som skulle kunna uppfattas vara otillbörligt. Ett sådant agerande kan enligt riktlinjerna skada förtroendet för regeringskansliet, fortsätter han.

Vem som på förhand haft insiderinformation eller ej är ofta svårt att få exakt klarhet i – inte minst då de utpekade själva nästan alltid nekar till sådana anklagelser. Sandgren menar dock att liknande korruptionsanklagelser lätt kan undvikas och att varken politiker eller statssekreterare bör sköta sina egna aktieköp.

– Med tanke på den centrala befattning som hon har, bör hon i likhet med statsråd inte själv göra aktieaffärer utan lägga sitt innehav i en oberoende depå hos en bank.

Återkommande skandaler

Noterbart är att det inte är första gången högt uppsatta företrädare för den moderatledda regeringen genomför tveksamma privata aktieköp i bolag som den svenska staten har affärer med. I mars uppmärksammade tidningen hur utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) köpte aktier i det svenska försvars- och IT-bolaget Mildef.

Detta köp skedde samtidigt som den svenska regeringen förhandlade om en mångmiljardbeställning från vapenindustrin – där Mildef var ett av bolagen som gynnades ekonomiskt av affären.

Precis som i fallet med Diana Janse försvarade många anhängare köpet med argumentet att det handlade om relativt små belopp – cirka 10 000 kronor, och argumenterade för att detta är småpengar för en minister.

Enligt Daniel Stattin, professor i civilrätt vid Uppsala universitet är dock köpets storlek av mindre betydelse i sammanhanget:  ”Principen är nog densamma egentligen, se till att inte göra affärer där oberoendet eller egenintresset kan ifrågasättas”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Danskar bojkottar Coca-Cola

publicerad 30 april 2025
– av Redaktionen
Det tycks endast vara amerikanska varumärken som just nu ser en nedgång i Danmark.

Danska konsumenter har börjat undvika amerikanska varumärken som en markering mot Donald Trumps utspel om att lägga beslag på Grönland. Försäljningen av Coca-Cola sjunker – samtidigt som inhemska alternativ som Jolly Cola ökar kraftigt.

Till följd av Trumps hårda utrikespolitik, där han bland annat uttryckt att han vill lägga beslag på det danska territoriet Grönland, har danska konsumenter börjar bojkotta amerikanska varor. Främst har konsumenter valt att sluta köpa den amerikanska läskedrycken Cola-Cola, något som nu blivit märkbart i försäljningen.

Carlsberg, som sköter den danska försäljningen av Coca-Cola, uppger att försäljningen är ”något nedgången” i landet.

Det finns en viss bojkott av amerikanska varumärken och det är den enda marknaden där vi ser detta i någon större utsträckning, säger vd Jacob Aarup-Andersen till Financial Times.

Samtidigt skjuter istället lokala danska märken som Jolly Cola i höjden, där bland andra matvarukedjan Rema uppgav att försäljningen av varumärket hade ökat 13 gånger i mars jämfört med samma månad föregående år.

”Känner sig respektlöst behandlade”

USA:s vicepresident, JD Vance, har anklagat Danmark för att inte vara en ”god allierad” när man inte accepterat tanken på att USA ska ta kontroll över Grönland. Detta trots att danska styrkor stridit tillsammans med amerikanska trupper i Afghanistan och på andra håll.

Danskarna är förbannade. De minns de danska soldaternas kroppar som kom hem, och nu känner de sig respektlöst behandlade. Man kan förstå varför uppmaningar till bojkott är populära, sade en dansk tjänsteman till Financial Times förra månaden.

Även i Mexiko har åtskilliga konsumenter valt att bojkotta varumärket, där man uppger att volymerna minskade med 5,4 procent i landet under det senaste kvartalet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Bankchefens förklaring till misstron mot bankerna: ”Antisemitism”

Hotet från bankerna

publicerad 24 april 2025
– av Redaktionen
Przemek Gdański
Przemek Gdański - vd för BNP Paribas Bank Polska.

Det är inte bara i Sverige som bankerna väcker allt större folkligt förakt. I Polen uppger nu en majoritet av befolkningen låg tilltro till det nationella banksystemet, något som förklaras av en storbankschef med ”antisemitiska” stereotyper.

Przemek Gdański, vd för BNP Paribas Bank Polska, har väckt debatt i Polen efter att ha pekat ut antisemitism som grundorsak till landets utbredda misstro mot banker.

– Enligt min mening har antipatin mot banker sina rötter i antisemitismen. Historiskt sett sköttes penningutlåningen, som under vissa perioder kallades ocker, av judar, uttryckte Gdański i samband med en intervju med tidningen Puls Biznesu.

Han hänvisar vidare till en ”brist på grundläggande förståelse” för hur bankväsendet fungerar, och kopplar detta till negativa associationer kring amorteringar, räntor och kreditgivning.

Uttalandet väcker kritik

Uttalandet har utlöst starka reaktioner i flera medier, där bland andra den liberala tidningen Gazeta Wyborcza beskriver det som ett ”åskväder av kritik” mot att företrädare för bankväsendet svepande använder begreppet antisemitism som förklaring till institutionell kritik.

Bakgrunden till Gdańskis resonemang är den historiska kopplingen mellan judisk diaspora och finansverksamhet. Branschföreträdare varnar för att förklaringar som bygger på ”historiska fördomar”, riskerar att överskugga mer konkreta orsaker, såsom avgifter, räntor och upplevd brist på transparens.

Tidigare motsvarande opinionsmätningar i Polen har indikerat ett relativt högt förtroende för banksektorn.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

IMF-chefen: Ekonomiska världsordningen håller på att omformas

publicerad 24 april 2025
– av Redaktionen
IMF menar att dagens tullnivåer inte har skådats sedan den stora depressionen.

Den internationella ekonomiska ordningen håller just nu på att genomgå en fullständig omvandling på grund av ökad osäkerhet kring USA:s handelspolitik, det menar Internationella valutafonden (IMF).

Den globala ekonomiska ordning som de flesta länder har opererat under under de senaste 80 åren hållas på att omformas, vilket för världen in i en ny era”, skriver IMF:s chefsekonom Pierre-Olivier Gourinchas.

Samtidigt som Donald Trump infört omfattande handelsrestriktioner och tullar har den inflytelserika organisationen sänkt sin globala tillväxtprognos, och i den senaste rapporten förutspår man att världens tillväxt sjunker till 2,8 procent – jämfört med 3,3 förra året.

Befintliga regler utmanas medan nya ännu inte har hunnit skapas”, fortsätter Gourinchas och beskriver hur tullarna idag befinner sig på nivåer som inte har skådats sedan den stora depressionen som inleddes på 1920-talet.

Han argumenterar för att de plötsliga tullhöjningarna och den bredare politiska osäkerheten avsevärt kan bromsa den globala tillväxten även framöver och man har sänkt prognosen för USA:s tillväxt till svaga 1,8 procent från 2,8 under 2023 – och förutspår ytterligare stagnation nästa år.

145-procentiga tullar mot Kina

Även USA:s handelspartner, som Mexiko, Kanada och Kina, förväntas drabbas enligt rapporten – och den kinesiska tillväxten tros sjunka till omkring fyra procent på grund av försök att motverka USA:s tullar. Även de flesta EU-ekonomier förväntas växa betydligt långsammare än tidigare.

Det Trump har gjort är att införa en generell 10-procentig tull på nästan alla importvaror från hela världen – samt tullar på minst 145 procent på kinesiska varor. Ytterligare tullar har också introducerats mot många andra länder – men dessa har pausats till juli månad och under tiden försöker man förhandla fram nya handelsavtal.

Trump-administrationen menar att tidigare handelsavtal varit ogynnsamma för USA och att landet på olika sätt har utnyttjats ekonomiskt – och att tullarna ska skapa någon form av rättvisa igen. Den som svarar med att höja tullavgifterna mot USA kan i sin tur räkna med ännu högre handelstullar som straff.

”Ödesmättad stämning”

Just osäkerheten och nyckfullheten som präglat handelskriget, och att ingen tycks riktigt veta vad som händer härnäst, beskrivs ha varit avgörande för världsekonomins omskakning.

IMF-rapporten presenteras officiellt i veckan i samband med att organisations vårmöte i Washington äger rum, och moderaternas finansminister Elisabeth Svantesson är på plats.

– Det är ödesmättad stämning. Mycket har förändrats på bara på några månader, säger hon och menar att verkligheten blivit värre än vad man först förutspådde.

– Runtom i världen får man nu räkna med att tillväxten backar. Det drabbar USA och Sverige men även de fattigare länderna som är så beroende av frihandel. Det här får grundvalarna att skaka en hel del, fortsätter ministern.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.