MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 14 januari 2025

tisdag 14 januari 2025

Federal Reserve inför i praktiken nollränta

publicerad 16 mars 2020
– av Alexander Almqvist
Jerome "Jay" Powell, chef över Federal Reserve.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker styrräntan och genomför ett massivt stödköp som ett svar på coronapandemins effekter på ekonomin.

Fed-chefen Jay Powell meddelade under söndagskvällen att centralbanken sänker styrräntan med en hel procentenhet, från 1 till 1,25 procent till 0 till 0,25 procent, vilket i princip innebär att USA har nollränta. Det betyder att styrräntan har sänkts med sammanlagt 1,5 procentenheter på bara några veckor. Centralbanken genomförde den 3 mars en räntesänkning med en halv procentenhet.

I samband med räntesänkningsbeskedet inleder Federal Reserve ett massivt stödpaket i form av köp av statsobligationer och värdepapper för 700 miljarder dollar, motsvarande nästan 6,8 biljoner kronor.

– Vårt egentliga uppdrag är att tillhandahålla likviditet till finansiella system när det är under stress, och det är verkligen en del av vad vi gjorde idag. Vårt sekundära uppdrag är att stödja efterfrågan genom lägre räntor, och det gjorde vi, sade Jay Powell via telefonlänk vid en presskonferens på söndagen, enligt Financial Times.

Enligt ”Fed” har man koordinerat söndagens åtgärder med Bank of England, Bank of Canada, Bank of Japan, Swiss National Bank och Europeiska centralbanken (ECB).

President Donald Trump har tidigare delat ut svidande kritik till Federal Reserve och centralbankschefen Jay Powell för att man, enligt honom, dragit ut på beskedet att sänka räntan. Efter centralbankens besked var dock presidenten mycket nöjd.

– Jag tycker att det som ägt rum just nu är förträffligt. Jag visste inte att jag skulle bli förvånad på en söndag, sade Trump till media under söndagen.

Beskedet fick dock ingen lugnande effekt på marknaden. Under måndagen har börserna i Europa fortsatt rasa och USA-börsen riskerar att öppna på minus.

Federal Reserve i Washington D.C.

 

Så fungerar styrräntan

Centralbankens styrränta kan för det första syfta på så kallad reporänta, vilket är den ränta mot vilken en kommersiell bank kan låna pengar från, eller förvara dem i, centralbankens förvar. En lägre reporänta innebär att det blir förmånligare för banker att låna pengar och mindre lönsamt att förvara pengar i centralbanken. Standardpraxis är att kommersiella banker utgår bland annat från denna ränta för att fastställa räntor som exempelvis bolånetagare erbjuds, samt hur strikt eller liberal man är i att bevilja lån.

För det andra åsyftas huruvida centralbanken ämnar tillföra mer pengar till ekonomin eller tvärtom verka för att mindre pengar kommer i omlopp. Enligt ekonomisk teori sjunker marknadsräntorna om centralbanken tillför mer pengar till ekonomin genom att bevilja statslån (detsamma som att köpa statsobligationer). Om centralbanken istället säljer stats- eller andra obligationer till exempelvis en bank, minskar penningmängden i omlopp och orsakar högre marknadsräntor. Styrränta kan således åsyfta huruvida en bank försöker sänka eller höja räntan och därmed försöker öka eller minska penningmängden.

Källa: Penningmakten/Isac Boman

EU-import av rysk flytande naturgas når rekordnivåer

Det nya kalla kriget

publicerad Idag 6:55
– av Isac Boman
Ryska LNG-tankern Christophe de Margerie.

Trots EU-ländernas sanktioner och uttalade ambitioner att kraftigt minska importen av ryska fossila bränslen importerade Europa ändå rekordstora mängder flytande naturgas (LNG) från Ryssland under 2024.

Enligt experter finns det ett logiskt skäl till ökningen – den ryska gasen är helt enkelt betydligt billigare än konkurrenternas.

Data från Rystad Energy visar att 17,8 miljoner ton rysk LNG levererades till europeiska hamnar förra året, en ökning med över 2 miljoner ton jämfört med föregående år.

Trots en betydande minskning av importen av rörledd gas från Ryssland, på grund av konflikten i Ukraina och terrorattentatet mot Nord Stream-ledningarna i september 2022, fortsatte EU köpa in rekordmängder av landets LNG. Detta har varit möjligt då det nedkylda bränslet endast delvis har omfattats av de sanktioner som införts av unionens medlemsländer.

Energianalysföretaget släppte uppgifterna kort efter att Ukraina stoppat transiteringen av rysk gas genom sitt territorium till EU. Kiev valde att skrota ett femårigt transitavtal med den ryska energijätten Gazprom i slutet av 2024, vilket innebar ett stopp av naturgasflödet från Ryssland till Rumänien, Polen, Ungern, Slovakien, Österrike, Italien och Moldavien.

De ryska LNG-leveranserna till EU ökade inte bara utan uppnådde ”rekordnivåer ”, enligt Jan-Eric Fahnrich, gasanalytiker på Rystad Energy. Han uppger att Ryssland överträffade Qatar som blockets näst största leverantör av LNG 2024, efter USA.

Enligt Fahnrich köpte EU 49,5 miljarder kubikmeter rysk gas genom rörledningar förra året, och ytterligare 24,2 miljarder kubikmeter LNG, varav en del återexporterades till andra länder.

”Ganska enkelt”

Data från Center for Research on Energy and Clean Air (Crea) visar något lägre siffror, men även dessa återspeglar en övergripande trend med kraftigt ökande rysk LNG-export. Enligt Crea ökade EU:s import av rysk LNG med 14 procent på årsbasis 2024 till 17,5 miljoner ton och var värd 7,32 miljarder euro.

– Orsaken till ökningen är ganska enkel. Rysk LNG erbjuds till en rabatt jämfört med alternativa leverantörer. Utan några sanktioner mot råvaran agerar företagen i sitt eget intresse och köper allt större mängder gas från den billigaste leverantören, förklarar Creas Rysslandsanalytiker Vaibhav Raghunandan.

De senaste uppskattningarna överträffar markant de senaste beräkningarna från Bloomberg, som tidigare i veckan sade att LNG-leveranserna från Ryssland till EU hade ökat till 15,5 miljoner ton 2024 jämfört med 2020, då EU importerade cirka 10,5 miljoner ton av bränslet.

Matpriserna skenar – upp 25 procent på tre år

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 9 januari 2025
– av Sofie Persson
Priset höjdes på nästan 36 000 livsmedelsprodukter förra året.

Matpriserna har ökat med 25 procent de senaste tre åren, enligt en ny rapport från Matpriskollen. Under 2024 var det framförallt choklad, olivolja, kaffe och mejeriprodukter som blev dyrare.

Under 2024 ökade matpriserna med 2,8 procent och om även andra produkter inom dagligvaruhandeln inkluderas landar ökningen på 2,1 procent.

Prisökningarna har totalt sett nått 25 procent sedan januari 2022, enligt rapporten.

Ökningarna varierar mellan butiker, och under förra året märktes de främst hos City Gross, Ica Kvantum, Hemköp och Ica Supermarket. Samtidigt försöker vissa butiker konkurrera genom att hålla lägre priser.

Maxi jagar Willys om låga priser och man försöker i många fall matcha priserna. Prisskillnaden på jämförbara artiklar är cirka 4 procent mellan Willys och Maxi. Lidl som också erbjuder låga priser har samma prisnivå på direkt jämförbara artiklar som Willys, säger Ulf Mazur, vd och grundare och Matpriskollen i ett pressmeddelande.

36 000 produkter blev dyrare

Under 2024 ökade priset på nära 36 000 produkter. Särskilt markant var ökningen för kakao, vilket har gjort choklad i genomsnitt 17 procent dyrare. Även vinäger och oljor steg med 12 procent, där framför allt olivolja noterade en kraftig prisökning.

Kaffepriserna har nått sin högsta nivå sedan 1972, med en ökning på 18 procent under året. Mejeriprodukter har samtidigt stigit med 4,7 procent.

Ekologiska varor steg med 3,6 procent under året, enligt Matpriskollen.

Ryssland använder bitcoin i utrikeshandeln

publicerad 27 december 2024
– av Redaktionen
Rysslands finansminister menar att kryptovalutor kommer att bli mycket viktigare framöver.

Ryska företag har börjat använda bitcoin och andra digitala valutor vid internationella betalningar efter att lagändringar trätt i kraft som tillåter sådan användning i syfte att motverka effekterna av västerländska sanktioner. Det bekräftar landets finansminister Anton Siluanov.

De omfattande sanktionerna har gjort det svårare för Ryssland att bedriva handel inte bara med länder i Väst, utan också med viktiga partner som Kina och Turkiet. Detta eftersom lokala banker idag ofta är mycket försiktiga eller negativt inställda till transaktioner relaterade till Ryssland då de själva inte vill råka ut för repressalier eller utredningar från västerländska tillsynsmyndigheter.

Tidigare i år tillät Ryssland därför användandet av kryptovalutor i utrikeshandeln och har vidtagit flera åtgärder för att göra det lagligt att bryta kryptovalutor.

– Som en del av den experimentella verksamheten är det möjligt att använda bitcoins, som vi har utvunnit här i Ryssland, förklarade finansministern till tv-kanalen Russia 24.

Putin gillar bitcoin

– Sådana transaktioner förekommer redan. Vi anser att de bör utökas och utvecklas ytterligare. Jag är övertygad om att detta kommer att ske nästa år, fortsatte han och tillade att internationella betalningar i digitala valutor är framtiden.

Tidigare i december anklagade också president Vladimir Putin den amerikanska regeringen för att undergräva den amerikanska dollarns roll som reservvaluta genom att använda denna för politiska syften – något som tvingar många länder att istället söka andra alternativ.

Han pekade ut bitcoin som ett sådant exempel och sa att ingen i världen kan reglera eller kontrollera kryptovalutan. Presidentens kommentarer tyder på att den ryske ledaren ger sitt stöd till att öka användningen av kryptovalutor.

Ekonomiskribent om dysfunktionella elmarknaden: ”Ett misslyckat skämt”

Energikrisen

publicerad 12 december 2024
– av Markus Andersson
På grund av elpriserna har även en snabb dusch för många blivit en lyx de inte kan unna sig.

Under gårdagen var elpriserna i södra Sverige stundtals 18 000 procent högre än i mellersta delarna av landet – eftersom det råkade vara vindstilla i Tyskland.

Ekonomireportern Andreas Cervenka noterar att svenska elkunder har överdebiterats med mer än 300 miljarder kronor via sina elräkningar, och menar att den svenska elmarknaden ”börjar likna ett väldigt misslyckat skämt”.

Den som bor i Malmö eller ”Elområde 4” som tydligen är denna nations nya namn, får för en tiominuters dusch vid femsnåret i dag räkna med att betala drygt 31 kronor, inklusive moms”, skriver han i tabloiden Aftonbladet samtidigt som han ser hur elkunder i Sundsvall bara behöver betala 17 öre för samma dusch.

Det är en prisskillnad på 184 gånger eller 18 000 procent. Till detta kommer olika avgifter så egentligen är det ännu dyrare. Det är som om Malmöbor skulle betala 3 700 kronor för en liter mjölk och Sundsvallsborna en tjuga. Var är det ens som pågår?”, frågar han sig.

Enligt bedömare och analytiker är det Tysklands fel, och de är extremt beroende av vindkraft. När det inte blåser där dräneras istället Sverige på el via exportkablarna, och elen blir dyrare här hemma.

”Ett fattigdomsbevis”

Cervenka påpekar att mekanismerna bakom elpriserna är mycket förvirrande och att de skenande elpriserna fått svenskarna att sätta sig och googla dagens eller den aktuella timmens priser innan de exempelvis sätter på duschen

Något av ett fattigdomsbevis kan man tycka för ett av världens rikaste länder och som förra året faktiskt producerade mer el än vad vi gjorde av med. Skillnaden var rätt stor, hela 28 terawatttimmar, enligt Energimyndigheten.Det motsvarar 5,6 miljarder tiominutersduschar, för den som undrar”, slår han fast.

Andreas Cervenka. Foto: faksimil/AB/YT

Tidigare har makthavarna skyllt de extrema prisskillnaderna på brister i överföringskapaciteten i elnäten, och på EU:s direktiv infördes nyligen den nya modellen ”Flowbased” som påstods utnyttja elnäten mer effektivt.

Bedömare och experter var kritiska mot den nya modellen och varnade för att priserna skulle rusa ytterligare – och av allt att döma hade de rätt.

”Herrelöst elnätsmonopol”

Enligt elmarknadsanalytikern Bengt Ekenstierna får den svenska elmarknaden med ”Flowbased” en ännu starkare koppling till Tyskland än tidigare och han är bedrövad över att svenska politiker tycks ha övergett alla försök att påverka andra EU-länders syn på elmarknaden.

Det är varje politikers skyldighet att slå näven i bordet och arbeta för att förändra när tillämpade EU-regelverk leder till sådana effekter som det fått på elmarknaden i Sverige de senaste 3 åren. Elkunderna har överdebiterats med mer än 300 miljarder kronor via sina elräkningar”, konstaterar han i ett nyhetsbrev.

” … och då har jag inte räknat in de 100 miljarder överdebiteringar som sker via skenande och okontrollerade elnätsavgifter från ett herrelöst elnätsmonopol”, fortsätter han.

300 miljarder är en summa som är så stor att den är svår att greppa enligt Cervenka som avslutar med att meddela att han ska ta en ”lång dyr dusch” och försöka förtränga det han just läste.

Det måste vara någon som driver med oss”, avslutar han.