Ekonomi

EU stämmer Sverige – för frimärksmoms

Sverige vägrar som enda EU-land att ta bort momsen på posttjänster och frimärksförsäljning. Det ogillas av EU-kommissionen som vill tvinga Sverige att slopa momsen genom en stämning till EU-domstolen.

Sveriges regering har i flera år försvarat att Postens tjänster ska momsbeläggas, annars kan det uppstå en osjysst konkurrenssituation, menar man. EU-kommissionen anser dock att Sverige brutit mot EU:s regelverk och borde följa i de andra medlemsstaternas led.
I 27 av de andra medlemsstaterna har man ju inte det här systemet och det verkar fungera, så vi hoppas att det ska fungera bra även för Sverige, säger Pernilla Baralt, pressansvarig på EU-kommissionen i Sverige, till Ekot.

Om EU-kommissionen får rätt i domstolen kan det leda till att det blir billigare att skicka brev och paket. Det kan leda till att handeln över internet kan få ett uppsving då fraktkostnaderna skulle minska.

Tidigare har EU-domstolen slagit fast att det ska råda momsfrihet för de som tillhandahåller “samhällsomfattande tjänster”, och då spelar det ingen roll om bolagen är statliga eller privata.

“Sverige tar dock ut moms på alla posttjänster. Och alla aktörer tvingas ta ut moms även om de tillhandahåller samhällsomfattande tjänster. Sverige tillämpar alltså inte skattebefrielsen enligt EU:s bestämmelser”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande på onsdagen.

EU-kommissionen har som uppdrag att se till att alla EU:s 28 medlemsstater följer unionens regelverk till punkt och pricka.

 

Läs även:
Vitryssland får hundratals miljoner i bidrag av EU
EU:s datasystem bidrar till att göra gränserna osäkrare
EU lägger mer på reklam än Coca-Cola
Lågt stöd för EU i Norge

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • EU
  • moms
  • Sverige