Dansk bank-vd varnar för ”totalitärt samhälle”

publicerad 9 januari 2014

Vd:n för den danska banken Saxo Bank, Lars Seier Christensen, spår att den pågående statliga regleringen, överskattningen och ekonomiska krisen bidrar till att göra samhället allt mer totalitärt.

I ett blogginlägg skriver bank-vd:n om hur den fri marknaden och kapitalismen attackeras av ”den politiska kraften” som tränger allt närmare i människors personliga liv för att motivera en centralisering av makten.

”För det första ger politikerna sig själva allt större befogenheter eftersom de lyckas övertyga medborgarna om att mer inblandning är nödvändigt, även om problemen är skapade av inblandningen i första hand”, skriver Christensen.

”EU kräver mer makt”
Han hänvisar till den framlidne filosofen Ayn Rand och hennes bok Och världen skälvde. Boken är från 1957, men enligt Christensen håller flera av bokens profetior att förverkligas – bland annat det om att politiker kräver allt mer makt för att införa ett totalitärt samhälle, vilket han menar att den Europeiska Unionen är ett bra exempel på.

”I själva verket är de det odemokratiska, maktroffande, känslomässiga och populistiska Washington som tar över i Atlas Shrugged (Och världen självde), vilket avspeglas av EU i den verkliga världen. Vi kanske måste gå igenom en mycket allvarlig kollaps av ekonomin innan vi tvingas till en förändring. Tyvärr kan den förändringen vara totalitär i sin natur, självklart. Det är också det mest troliga på kort sikt.”

Kritiserar sin egen bransch
En annan profetia som håller på att slå än är den om att affärsmän missbrukar statliga tjänster. Lars Seier Christensen skriver att det är hänsynslöst att banksektorn, som han benämner som ”hans bransch”, förlitar sig på stöd av regeringar och hur de utnyttjar erbjudandena om billiga pengar från centralbankerna.

Politiker lever enligt Christensen i en irrationell värld och för att hålla kvar vid makten försöker de att skapa problem och sedan posera som frälsare för att påverka folket känslomässigt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.