Analytiker optimistiska om vinterns elpriser

Energikrisen

publicerad 21 november 2023
- av Redaktionen
I december 2022 kostade en kilowattimme nästan tre kronor som mest.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mellan 70 och 90 öre per kilowattimme är analytikernas förväntningar på vinterns elpriser. Om det däremot blir väldigt kallt och vindstilla – eller om kärnkraften står still – då riskerar elpriserna istället att sticka iväg rejält.

– I år har vi betydligt bättre förutsättningar än vi hade förra året. Vattenmagasinen är välfyllda, det är betydligt bättre i Europa med gaslager, kärnkraften är igång, det var den ju inte fullt ut förra vintern. Så förutsättningarna i år är betydligt bättre, säger Ann-Catrin Dahlbom, elanalytiker på Elskling till SVT.

Kaj Forsberg, marknadsanalytiker på Energimyndigheten anser också att marknaden är ”mer stabil” denna vinter och spår även att prisskillnaderna mellan de fyra elområdena kommer att minska framöver.

– Tittar man då på december så kan man säga runt 70 öre per kilowattimme, och då ska vi komma ihåg att priser i fjol var två kronor och 70 öre. Så det är ju en markant skillnad – och då pratar vi priser i elområde 3 och 4 och ännu lägre än så uppe i elområde 1 och 2, menar Johan Sigvardsson från elhandelsbolaget Bixia.

– Om vi blickar längre fram i vintern så indikeras det just nu att det kan ligga någonstans runt 85-90 öre per kilowattimme, fortsätter Sigvardsson och tillägger att det var ungefär så mycket elen kostade under det första kvartalet 2023.

Kan bli mycket dyrare

Det bör dock noteras att analytikernas prognoser bygger på att vi får en ”normal” vinter – om det istället blir vindstilla eller väldigt kallt kan elpriserna komma att sticka iväg rejält.

Om en situation uppstår likt förra året, då kärnkraftverk tas ur drift eller står stilla, så är även detta någonting som riskerar att få elpriserna att ”sticka iväg väldigt mycket”, enligt Dahlbom. Även en eskalering av situationen i Mellanöstern kan komma att påverka svenska energipriser, heter det.

Det bör också tilläggas att priset per kilowattimme som analytikerna nämner inte är vad svenska kunder faktiskt betalar i slutändan – detta blir alltid betydligt högre på grund av olika tillägg från elbolag, avgifter och skatter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!