MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 16 april 2025

onsdag 16 april 2025

Oasen Gaza kan byggas upp inom ramen för initiativet ”Belt and Road”

Situationen vid Gazaremsan

Arabländerna och det globala syd har en möjlighet att lägga fram en oasplan som är realistisk, humanitär och förenlig med internationell rätt för att rädda det palestinska folket i Gaza och på Västbanken, skriver Hussein Askary, vice ordförande för Belt and Road Institute i Sverige i en gästanalys.

publicerad 2 mars 2025
Schematisk beskrivning av Oasis-planen med vatten (blått) och transportprojekt (rött). Till höger: infrastrukturkarta - plan för sammankoppling av Västasien.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

De absurda uttalandena från USA:s president Donald Trump om att flytta palestinierna från Gaza, följt av Benjamin Netanyahus förolämpningar mot några viktiga arabländer, har öppnat ett fönster av möjligheter för arabländerna och det Globala Syd att lägga fram en alternativ plan som är realistisk, humanitär och förenlig med internationell rätt för att rädda det palestinska folket i Gaza och på Västbanken, lösa den palestinska frågan och skapa fred och utveckling i den västasiatiska regionen (felaktigt kallad Mellanöstern).

Men detta kräver garantier och samarbete från internationella makter, framför allt från den amerikanska administrationen. Kina, Ryssland, BRICS-länderna, som i år fick sällskap av Egypten, Förenade Arabemiraten, Iran och Etiopien (och potentiellt Indonesien), och många andra länder i det Globala Syd har stigit ekonomiskt, militärt och politiskt.

USA:s utrikesminister Marco Rubio konstaterade nyligen att unipolaritetens era är över och har ersatts av en multipolaritetens era. Detta historiska faktum måste utnyttjas av arabländerna, inte för att spela ut öst mot väst, utan för att genom arabländerna bygga broar mellan dem.

För det första är det absolut nödvändigt att upprätthålla tvåstatslösningen och det palestinska folkets rätt att upprätta sin egen stat med östra Jerusalem som huvudstad på palestinsk mark i enlighet med FN:s resolution 242 från 1967 och det arabiska fredsinitiativet från 2002.

För att denna stat ska vara hållbar måste det dock finnas en ekonomisk politik för återuppbyggnad och utveckling och för att kompensera det palestinska folket och dess yngre generationer för de tragedier och fasor som de hittills har upplevt.

Portarna för humanitärt bistånd måste öppnas omedelbart för att förhindra att hundratusentals palestinier i Gaza dör av hunger och infektionssjukdomar på grund av vattenförorening och brist på sanitära anläggningar och hälsovård.

Kanske är det detta som den extremistiska israeliska regeringen räknar med för att använda för att driva ut det palestinska folket från Gaza frivilligt. Vi måste komma ihåg vad som hände i Irak efter Desert Storm 1991, där nästan en miljon irakier, varav hälften barn, dödades, inte av angloamerikanska bombningar, utan av följderna av förstörelsen av grundläggande infrastruktur och den ekonomiska blockad som ledde till undernäring och spridning av sjukdomar.

Planen för återuppbyggnad av oasen Gaza
Schematisk beskrivning av Oasplanen med vatten (blå) och transportproject (röd)

En plan för återuppbyggnaden av oasen Gaza

När det gäller den långsiktiga planen är vi nöjda med uttalandena från den egyptiska regeringen om att det finns två planer som kommer att diskuteras med arabländerna före det kommande toppmötet i slutet av denna månad.

Även om vi inte känner till detaljerna i dessa planer, skulle vi vilja lägga fram en rad idéer inom ramen för vad vi kallar Oasplanen (”Oasis Plan”), en idé som lanserades av den framlidne amerikanske ekonomen Lyndon LaRouche på 1970-talet och som bygger på konceptet ”fred genom utveckling”, där det inte finns någon fred utan utveckling och ingen utveckling utan fred. De två frågorna måste finnas parallellt.

Det var detta som inte skedde i Osloavtalet, eftersom de ekonomiska besluten i bilagorna III och IV försummades, om än otillräckligt, och fokus låg enbart på politiska lösningar. Det var detta som fick LaRouche att förutspå Osloavtalets misslyckande och varna för den roll som den israeliska extremhögern och dess anhängare från de kristna sioniströrelserna i USA och Storbritannien spelar för att förstöra alla grunder för fred och för att mörda och fängsla dess förespråkare på båda sidor.

Oasplanen syftar till att ta itu med problemen med vattenbrist och ökenspridning i regionen, bristen på modern grundläggande infrastruktur för utveckling och bristen på jordbruks- och industrikapacitet trots att det finns naturresurser, geografiskt läge, ekonomiska och mänskliga resurser i regionen, även om dessa är ojämnt fördelade.

I planen ses frågan om en återuppbyggnad av Gaza, Palestina och hela regionen (särskilt Syrien, Libanon, Irak och Jemen) ur ett större sammanhang. Det är inte möjligt att hitta lösningar på lokala problem vars orsaker är globala.

Planen i sin nya form, som utvecklats av författaren och hans kollegor vid Schillerinstitutet under de senaste två åren, utvecklas inom ramen för Belt and Road Initiative eller Nya Sidenvägen och sammankopplingen av Västasiens infrastruktur och dess användning som en bro mellan Asien, Europa och Afrika å ena sidan och Indiska oceanen och Medelhavet å den andra.

Detta sker genom att man bygger utvecklingskorridorer i hela regionen som huvudsakligen består av transportlinjer som järnvägar, motorvägar, vatten, elkraft, olje- och gasledningar, och bygger nya jordbruks- och industrizoner och städer på båda sidor om dessa utvecklingskorridorer, som kommer att sträcka sig till Palestina (från Jordanien till Västbanken, till Gaza, till Medelhavet och därifrån till Egypten).

 

Infrastrukturkarta: Anslutningsplan för Västasien
Infrastrukturkarta: Anslutningsplan för Västasien

Vatten och jordbruk

Planen syftar först och främst till att lösa problemen med vattenbrist, underutvecklat jordbruk och ökenspridning. Den mängd vatten som finns naturligt tillgänglig i denna del av regionen, särskilt i Golanhöjderna, södra Libanon och Västbanken, och som till största delen disponeras av Israel, kan man inte förlita sig på, inte ens om det hypotetiskt skulle fördelas rättvist.

Det finns ett behov i hela regionen av att öka mängden tillgängligt vatten exponentiellt och detta kan bara göras genom avsaltning av havsvatten.

Det finns två stora projekt för avsaltning:

För det första: Bygga två kanaler till Döda havet, den ena från Röda havet och den andra från Medelhavet. Syftet med dessa två kanaler är inte sjötransport, som det ryktas om, och de kan ersättas med rör med stor diameter. Syftet är snarare att dra nytta av den enorma höjdskillnaden mellan Röda havet och Medelhavet å ena sidan och Döda havet å den andra. Döda havet ligger fyrahundra meter under havsytan.

Det snabba vattenflödet i de två kanalerna som sluttar mot Döda havet kan användas för att generera energi för avsaltning och andra användningsområden.

För det andra: I framtiden kan kärnkraftverk med små modulära reaktorer byggas för att avsalta vatten och producera elektricitet. Liknande anläggningar som drivs med antingen naturgas eller kärnkraft bör i framtiden byggas även vid Medelhavskusten och längs Suezkanalen.

Jordbruket måste utvecklas avsevärt med hjälp av moderna bevattnings- och utsädesodlingstekniker i de palestinska områdena och i de angränsande arabländerna för att uppnå livsmedelssäkerhet och ekonomisk, politisk och stabilitet eftersom en stor del av arabländernas resurser slösas bort på att importera livsmedel.

Sociala och politiska chocker inträffar i arabländerna när en global kris leder till stigande livsmedelspriser, vilket skedde 2008 och 2009 och efter utbrottet av kriget i Ukraina 2022.

Därför måste odling och beskogning av torra områden och ökenområden utökas i hela arabregionen.

Industrier

Lyndon LaRouche föreslog vid en internationell konferens om olja och gas i världspolitiken i Abu Dhabi i maj 2002 att oljeproducerande länder skulle bygga kärnkraftverk både för avsaltning av vatten och för att använda sina olje- och gasresurser för petrokemisk, kemisk och annan industri som ökar mervärdet av råolja och gas exponentiellt.

Några år senare lanserade Förenade Arabemiraten sitt eget fredliga kärnkraftsprogram och slutförde byggandet av fyra storskaliga kärnreaktorer i samarbete med Sydkorea förra året. Egypten bygger för närvarande kärnkraftverket Dabaa i samarbete med Ryssland.

Kinas industriella och tekniska framsteg har också gjort det möjligt för landet att lokalisera vissa avancerade industrier i arabländer som Saudiarabien, Oman, Förenade Arabemiraten och Egypten.

Alla arabländer bör bygga industriparker och särskilda ekonomiska zoner och dessutom etablera industrier i Gaza och på Västbanken för att dra nytta av deras geografiska läge, tillgången på råvaror och arbetskraft samt närheten till marknaderna. Byggandet av en hamn i världsklass i Gaza, en flygplats och ett järnvägssystem.

Finansieringen

Vi kan inte enbart förlita oss på utländskt bistånd för att upprätthålla den ekonomiska situationen för det palestinska folket och deras framtida stat. Oasplanen omfattar inrättandet av en arabisk eller regional utvecklingsbank med Asiatiska banken för infrastrukturinvesteringar (AIIB) som förebild och med ett kapital på 100 miljarder dollar.

Arabländerna bör gemensamt etablera en sådan bank. Dess syfte skulle inte bara vara att utfärda långfristiga krediter med låg ränta för att finansiera grundläggande infrastrukturprojekt i hela regionen, särskilt i Jordanien, Palestina, Libanon och Syrien, utan också att tillhandahålla finansiell hävstång för nationella utvecklingsbanker som ska etableras, såsom den palestinska utvecklingsbanken (som förutsågs i Osloavtalet men som inte har etablerats).

De nationella bankerna skulle kunna finansiera lokala projekt för bostäder, jordbruk och industri. På så sätt skulle de fattiga arabländerna och det palestinska folket slippa förlita sig på utländskt bistånd som är förenat med villkor, inklusive politiska eftergifter.

Finansiering skulle dessutom kunna erhållas från AIIB och genom bilaterala ”olja-för-byggnad ”- och ”olja-för-teknik”-avtal, där en liten del av regionens olje- och gasexport (5-10 procent) skulle kunna användas för att finansiera den föreslagna Arabiska utvecklingsbanken och för att erhålla bilaterala krediter från olje- och gasimporterande länder som Kina, Japan, Korea, Indien och europeiska länder och använda dessa krediter i infrastruktur-, industri- och jordbruksprojekt. Vi har förklarat detta i detalj i en tidigare artikel.

Hur kan Gaza byggas upp igen utan att befolkningen förflyttas?

Det finns många enkla lösningar, men de kräver god organisation och gemensam finansiering. Till exempel har asiatiska länder, inklusive Kina, kapacitet att billigt och snabbt tillverka små prefabricerade mobila hus som är lika stora som en typisk fraktcontainer.

Det palestinska folket i Gaza kan inte fortsätta att bo i tält utan att drabbas av alla möjliga hälsoproblem och psykologiska och sociala problem.

Kommunala sanitetsanläggningar skulle kunna byggas runt kluster av sådana bostäder längs Gazas kustlinje, försörjda med vatten, elektricitet och avloppsrening via flytande kraftverk och avsaltningsanläggningar som finns tillgängliga i många delar av världen eller som kan byggas snabbt. På samma sätt måste fältsjukhus och skolor byggas.

Oasplanen är en plan som, trots att den är regionalt omfattande och kräver global enighet, kan hitta lösningar även på lokala och nationella frågor. Dess detaljer kan utvidgas i samarbete med lokala planerare och ingenjörer för att anpassa den till den lokala situationen i varje region och land.

Vårt syfte med att föreslå Oasplanen är inte att utforma en exakt politik för varje land, utan att utveckla en allmän men vetenskaplig och konceptuell ram som återspeglar den ekonomiska, tekniska och politiska utvecklingen i dagens nya värld.

 

Hussein Askary
Vice ordförande för Belt and Road Institute i Sverige

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Israeliske försvarsministern: ”Ska förverkliga Trumps plan för Gaza”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 14 april 2025
– av Redaktionen
Israel Katz
Israeliske försvarsministern, Israel Katz, menar att man strävar efter Trumps vision att rensa Gaza på palestinier.

Israels försvarsminister, Israel Katz, har meddelat att Israel ytterligare intensifierar sina militära operationer i Gaza med målet att förverkliga Donald Trumps kontroversiella plan för området, som går ut på att USA ska ta över Gaza och omlokalisera dess befolkning.

Efter att IDF tagit över Morag-korridoren mellan Rafah och Khan Younis i södra Gaza, uppmanar nu försvarsminister Israel Katz palestinier att avlägsna Hamas och frige alla gisslan, innan den militära operationen utvidgas i Gazaremsan, uppger The Jerusalem Post.

– Detta är den sista chansen att avlägsna Hamas, frige gisslan och bringa kriget till ett slut, säger Katz i ett uttalande.

Katz har även uttalat sig om att Israel kommer att förverkliga Trumps Gaza-plan, som lanserades i februari. Planen förespråkar att USA tar över Gaza och omlokalisera dess befolkning till andra länder.

– Vi ska förverkliga Trumps plan för Gaza, säger Katz. De som vill, menar han, kan ”frivilligt flytta till diverse olika länder världen över i enlighet med USA:s presidents vision som vi jobbar på att förverkliga”.

Donald Trump har tidigare föreslagit att Gaza bör tömmas på palestinier och omvandlas till en kuststad under amerikansk övervakning. Planen har mött stark kritik internationellt som ett projekt för etnisk utrensning i strid mot internationell rätt.

Utöver Morag-korridoren i södra Gaza hävdar IDF att staden Rafah nu är omringad av den israeliska militären. Israel säger sig just nu kontrollera runt 50 procent av Gazaremsan.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Sista fungerande Gaza-sjukhuset bombat av Israel

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 14 april 2025
– av Jan Sundstedt
Gaza
IDF:s attacker i Gaza växer i styrka (arkivbild).

Al-Ahli-sjukhuset i norra Gaza bombades tidigt på söndagen i en israelisk flygattack som en del av den ytterligare intensifierade militära kampanjen i Gaza. Den israeliska militären (IDF) motiverar bombningen av sjukhuset med att det ska ha använts av Hamas för att planera attacker.

Chefen för Al-Ahli-sjukhuset, dr Fadel Naim, berättar att de varnades för attacken innan den genomfördes. I ett inlägg på X skriver han att akutmottagningen, apoteket och omgivande byggnader skadades allvarligt, med konsekvenser för mer än 100 patienter och dussintals läkare.

Världshälsoorganisationen (WHO) rapporterade att ett barn dog under evakueringen på grund av avbrott i vården. Organisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus betonar att sjukhus skyddas enligt internationell rätt och att attacker mot sjukvården måste upphöra.

Israels försvarsminister har meddelat att den militära aktiviteten snabbt kommer att utökas över Gaza, och att människor uppmanas att evakuera från det man betecknar som ”stridszoner”. Israel har också lovat att pressa Hamas att frisläppa återstående gisslan.

Fler än 50 000 palestinier har hittills dödats i samband med Israels militära offensiv, enligt det Hamas-styrda hälsoministeriet i Gaza. Merparten av de döda uppges vara kvinnor och barn.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

FN: 15 vårdarbetare mördade av israelisk militär

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 1 april 2025
– av Redaktionen
Kropparna från massgravarna samlas in.

FN:s humanitära organ, OCHA, larmar om att minst 15 palestinska vård- och räddningsarbetare knutna till Röda Halvmånen och civilförsvaret mördats av den israeliska armén.

Enligt OCHA:s Palestinachef Jonathan Whithall dödades personalen ”en efter en” – och kastades sedan i en massgrav.

Händelsen inträffade den 23 mars under en räddningsinsats i Tel al-Sultan-distriktet i samband med en pågående israelisk offensiv. Räddningsarbetarna var på plats för att evakuera kollegor som tidigare skadats i en skottlossning när deras tydligt märka ambulanser och civilförsvarsfordon plötsligt besköts.

En representant för Röda Halvmånen (PRCS) uppger att minst en av de döda påträffats med bundna händer – vilket vittnar om att han först tillfångatogs innan han avrättades, rapporterar The Guardian.

– En efter en träffades de. Deras kroppar samlades in och begravdes i den här massgraven. Vi gräver upp dem i deras uniformer, med handskar på händerna. De kom hit för att rädda liv – och nu ligger de här, sa Whithall i ett filmklipp som publicerats på X och som spelades in i dokumentationssyfte när kropparna grävdes fram.

IDF: ”Rörde sig misstänkt”

Philippe Lazzarini, chef för FN:s flyktingorgan UNRWA, bekräftar också att en av hans anställda fanns bland offren.

– Kroppen efter vår kollega som dödades i Rafah hämtades i går, tillsammans med hjälparbetarna – alla slängda i ytliga gravar – en djupgående kränkning av mänsklig värdighet.

Den israeliska militären uppger i en ”preliminär utredning” att man öppnat eld mot flera fordon som ”rörde sig misstänkt mot IDF-ställningar utan strålkastare eller nödblinkers”. Man hävdar vidare att fordonen befann sig i en ”aktiv stridszon” utan att först ha samordnat sina aktiviteter med israeliska myndigheter.

Enligt PRCS skickades en ambulans först ut för att föra skadade efter ett israeliskt flyganfall till sjukhus. Den första ambulansen kom också fram till sjukhuset, men man förlorade kontakten med ambulans nummer två, och larmades om att denna blivit beskjuten och att två sjukvårdsarbetare mördats.

Då skickades en konvoj med fem fordon till platsen – inklusive ambulanser och civilförsvarsfordon samt två bilar från hälsoministeriet för att hämta kropparna. Även dessa fordon besköts dock – och sammanlagt ska åtta av Röda halvmånens personal, sex medarbetare vid civilförsvaret och en FN-anställd ha dödats.

Utryckningsfordonen begravdes under sanden

– Den tillgängliga informationen tyder på att det första teamet dödades av israeliska styrkor den 23 mars och att andra nöd- och hjälppersonal drabbades en efter en under flera timmar när de sökte efter sina saknade kollegor, kommenterar Jens Laerke, talesman för OCHA, i Geneve.

– De var begravda under sanden, tillsammans med sina förstörda utryckningsfordon – tydligt markerade ambulanser, en brandbil och en FN-bil, fortsätter han.

Sedan invasionen och bombningarna av Gaza inleddes efter Hamas attacker i oktober 2023 uppges minst 408 hjälparbetare ha dödats – varav minst 280 arbetade för flyktingorganet UNRWA. Över 200 journalister har också mist livet – vilket är fler än i någon annan konflikt i modern tid.

Kritiken mot det israeliska dödandet har varit mycket hård från stora delar av omvärlden. Landets militär brukar dock försvara sig med att hävda att de dödade journalisterna eller hjälparbetarna i själva verket antingen var terrorister och således legitima mål eller att de dödades av misstag när de befann sig i en stridszon.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Hundratals kvinnor och barn dödades i stora israeliska attacken mot Gaza

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 29 mars 2025
– av Redaktionen
Flicka som skadats allvarligt i de israeliska bombräderna den 18 mars i Gaza vilka FN-organet Unicef pekar på vara en av årets dödligaste dagar för barn i konflikten där minst 436 människor miste livet.

Den israeliska militären framställer sin attack mot Gaza förra veckan som en ”framgångsrik operation” mot Hamasterrorister. Men enligt den israeliska tidningen Haaretz resulterade anfallet i hundratals döda kvinnor och barn, i vad som beskrivs som krigets ”mest fruktansvärda natt”. FN-organet Unicef pekar på att den 18 mars blev en av årets dödligaste dagar för barn i konflikten.

I ett omfattande reportage från Haaretz vittnar läkare i Gaza om kaoset efter attacken, där sjukhusen fylldes av barn med svåra skador. En chockad läkare berättar för nyhetsbyrån AP:

– Vad som överraskade läkare var antalet barn. Bara barn efter barn, ung patient efter ung patient.

Skildringarna visar på en humanitär kris som överväldigade vårdpersonalen.

En sammanställning visar att två tredjedelar av de som dödades i de israeliska flyganfallen var kvinnor och barn. Grafik: Al Jazeera.

FN och Hamas rapporterar höga dödstal

FN-organet Unicef har beskrivit den 18 mars som ”en av de största enskilda dagarna med barnadödlighet under det senaste året”. Samtidigt uppger den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza att totalt 436 människor dödades i attacken, varav en stor andel enligt Haaretz var kvinnor och barn.

Siffrorna understryker omfattningen av de civila förlusterna.

IDF försvarar operationen

Den israeliska militären, IDF, hävdar att operationen ”följde internationell lag”. I ett uttalande till Haaretz skriver de:

”[Vi] följer internationell lag i kriget och […] vill minska civila omkomna så mycket som möjligt”.

Uttalandet står i starkt kontrast till vittnesmålen och rapporterna om de höga civila dödstalen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.