MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 27 april 2025

söndag 27 april 2025

Insändarsidan


”Riktiga forskare är av naturen skeptiska”

IPCC:s mandat är baserat i ett politiskt uppdrag att ”Att bevisa människans påverkan på klimatet”. Bland annat just därför måste vetenskaplig metodik med kritisk analys rimligtvis även gälla för IPCC. Det skriver Mikael Jörgenstam i en insändare.

publicerad 15 november 2019
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Därmed måste även jag vara klimatskeptiker. Innebär det att jag tror att klimatet inte finns eller inte ständigt har förändrats sedan miljarder år av geologisk aktivitet? Knappast!

Denna skepsis krävs nämligen för att uppfylla kraven på alla elementära vetenskapliga metoder och det gäller oavsett om man arbetar efter kvalitativa, kvantitativa metoder eller en blandning av dessa två.

Datainsamling, empiri och teori föregår kritisk analys enligt tydligt redovisade modeller. Detta skapar underlag som kallas fakta. Studier av dessa fakta och de slutsatser av hypoteser som avsågs studeras medför ett så kallat kunskapsbidrag i en rapport. Detta är allt som kan begäras av den vetenskapliga metoden. Den kan eller ska inte bevisa någonting. Den kan endast bekräfta eller dementera en sannolikhet om hypotesens riktighet. Om det kvarstår frågetecken ska man rekommendera vidare studier men hålla sig till den ursprungliga hypotesen. Därefter får man omforma sin hypotes, ändra variabler och sakligt dokumentera detta och målet med forskningen i form av en låst hypotes.

IPCC:s mandat är baserat i ”Att bevisa människans påverkan på klimatet”. Det är ett politiskt uppdrag utan hypotes, som om syftet vore att vilseleda dem som saknar förståelse för den vetenskapliga metoden. Förstår utomstående inte detta finns det skäl att misstänka att de saknar förmågan till en faktabaserad debatt om ämnet. Tyvärr även förekommande bland högt uppsatta politiker som har till uppgift att besluta i sakfrågorna.

För att uttrycka detta i ordvalet av en av vår tids största och mest namnkunniga forskare vill jag citera fysikern, nobelprisvinnaren för sitt arbete inom quantum-elektrodynamik, Richard P. Feynman (1918-1988) ur dennes TV-sända föreläsning om den vetenskapliga metoden 1964; ”Oavsett hur smart en person är, oberoende av hur elegant deras hypotes, om den inte stämmer överens med experimenten, så är den fel.”

I samma rigorösa och skeptiska anda vill jag nu att du som läser detta frågar dig själv; Om ingen påstådd klimatmodell lyckas förutse klimatet men istället förevisas med en sådan spridning att vad som helst kan vara korrekt, kan vi då säga att modellerna är korrekta? Svaret på den frågan är givetvis nej. Vad värre är att modellerna är beroende av inmatning av data vilka allt oftare ”justeras” för få modellen att passa verkligheten. Detta är i folkmun ett bedrägeri i forskningssammanhang.

Har klimataktivister inte förståelse för detta elementära faktum, att vad som publiceras som ”fakta” är en fråga om pseudovetenskap. Då kan ingen hjälpa dem utan de måste inse sig olyckligt okunniga om den värld de lever i och att de enbart är medlöpare i den av vår tids största bedrägeri mot mänskligheten som astrofysikern professor emeritus Richard Lindzen påpekat.

Låt oss hoppas, när klimathysterin har lagt sig, att någon kan införa en saklig och faktabaserad vetenskaplig metodik med kritisk analys i grunden redan i grundskolan.

 

Mikael Jörgenstam
Nybro

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

”Kallas odiplomatisk diplomati”

Segerdagen i Moskva hade varit en gyllene möjlighet för europeiska ledare att utöva diplomati, skriver Henrik Andersson.

publicerad Igår 19:31
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

EU:s toppdiplomat Kaja Kallas varnade de europeiska länderna för att närvara vid Segerdagen-firandet i Moskva den 9 maj, skriver Politico. Det är oacceptabelt att EU:s toppdiplomat ställer sina odiplomatiska krav där bilaterala förbindelser har en avgörande betydelse.

Segerdagen är ett tillfälle att hylla de människor som stupade under andra världskriget men också att komma ihåg vad som förenar oss. Sammanlagt dog 17 miljoner européer, och totalt uppskattas det att mer än 50 miljoner människor dog under andra världskriget. Trots Sveriges neutralitet var det också svenskar som omkom under kriget. Representanter för alla länder vars folk lidit till följd av kriget måste närvara vid firandet. Det är en fruktansvärd del av vår gemensamma historia.

Det är dags att förhandla och återuppta kontakt. En diplomat måste tro på dialog för att skapa förståelse. Även Armenien som vänder sig till väst bekräftade sitt deltagande på Segerdagen.

En diplomat måste tro på dialog för att skapa förståelse.

Den finske presidenten, Alexander Stubb, är övertygad om att det nu handlar om att återuppta politisk kontakt. Det är inte diplomati att stänga ute sig från förhandlingsbordet, säger Jukka Valtassari, finsk veterandiplomat. Den andre finske diplomaten, Jaako Iloniemi, anser att det är dags att öppna upp en dialog med Ryssland. ”Det är medlemsländerna själva som måste ta initiativ”.

Att avstå från dialog är en odiplomatisk diplomati. Diplomati handlar om att skapa kanaler för dialog. Annars händer ingenting. Låt oss ta tillfället i akt att prova om det finns möjlighet till dialog.

 

Henrik Andersson, Göteborg

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

”Nu sparkas de högsta spioncheferna i USA”

Donald Trumps USA

USA byter riktning under Trump - på gott och på ont, skriver Christer Nilsson.

publicerad 11 april 2025
Donald Trump utsåg Tulsi Gabbard till ny nationell underrättelsechef och leder med detta nu bland annat CIA och NSA.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

NSA (National Security Agency) är USA:s ledande underrättelseorganisation med fokus på signalspaning (avlyssning av elektronisk kommunikation) och cybersäkerhet. Huvuduppgiften är att samla in och analysera data för att skydda nationella säkerhetsintressen, vilket inkluderar övervakning av såväl egna medborgare som utländska mål samt påstådda industrispionage mot europeiska företag, något som organisationen kritiserats för. Någon som hunnit glömma att Angela Merkels telefon var buggad och avlyssnad av NSA under 10 års tid från 2002?

Den 4 april 2025 sparkade Donald Trump sex medarbetare i det nationella säkerhetsrådet, NSA, däribland chefen Timothy Haug tillsammans med biträdande chefen Wendy Noble. En händelse som medierna kallat en ”jordbävning” inom underrättelseväsendet. Den direkta orsaken ska ha varit Trumps samtal i Ovala rummet med ”aktivisten” Laura Loomer som med vissa avslöjande dokument upplyste om illojalitet bland cheferna mot Trump. Hans agerande följer det tydliga mönster som han har utstakat:

  • Snabb ersättning med lojalister
  • Förändrad inriktning mot inrikeshot (ökad fokusering på illojalitet eller ”desinformation”)
  • Minskad samverkan med allierade länder och organisationer vad gäller informationsutbyte

Två övervakningssystem, ett västligt USA:s, och ett östligt Kinas, är de överlägset mest skrämmande system som sänder kalla kårar längs ryggraden. Det kinesiska individuella belöningssystemet är via ansiktsigenkänning kopplat till mer än 700 miljoner gatukameror. Alla medborgare tilldelas ett digitalt konto med startsumma 1000 poäng. Varje handling man utför, varje rörelse man gör (exempelvis går mot rött ljus) registreras. Sköter man sig, betalar räkningarna och umgås med rätt personer, får man pluspoäng. Missköter man sig får man minuspoäng och straffas på olika sätt (reseförbud, avstängt kreditkort, barnen får inte söka till högre utbildning etcetera). Målet är att alla ska omfattas och alla formas till total lydnad. Pekingregimen kallar systemet ”harmoniskt”. Den som värnar om den privata integriteten borde i stället kalla det ”diaboliskt”.

USA står inte Kina efter i integritetskränkning. Den fenomenalt kunnige visselblåsaren Edward Snowden, anställd av både CIA (Civil Intelligence Agency) och NSA, hade våren 2013 efter sina avslöjanden av dessa bådas top secrets till journalister flytt landet med fyra datorer fyllda med topphemligheter. Han jagades med blåslampa över hela världen och befinner sig nu som rysk medborgare på okänd ort i Ryssland. I sin bok, ”I allmänhetens tjänst” beskriver Snowden exakt vad NSA sysslar med:

Tänk dig att du sitter vid din dator, vill besöka en webbplats, och trycker på enter. Någonstans på resan måste din begäran då passera servern TURBULENCE, ett av NSA:s mäktigaste vapen. Den finns installerad på servrar överallt i USA, i alla allierade länder, alla ambassader och militärbaser. Där finns två viktiga redskap: TURMOIL, som hanterar ”passiv insamling”, och TURBINE, som mixtrar aktivt med användaren, det vill säga dig. Dessa selektorer kan vara vad som helst som NSA väljer eller finner misstänkt; en viss e-postadress, kreditkort, telefonnummer, geografiskt ursprung, eller bara vissa sökord som ”protest” eller ”anonym internetproxy”. Därefter levereras den webbplats du begärde. Slutresultatet är att du får allt det innehåll du ville ha, tillsammans med all den övervakning du inte ville ha och alltsammans händer på 686 millisekunder, medan du är helt ovetande. När väl den skadliga koden, som TURBINE installerat, finns på din dator, får NSA tillgång inte bara till dina metadata utan även till din dator. Hela ditt digitala liv tillhör nu dem. Ingen vet hur många miljoner datorer och mobiler världen över som är övervakade på detta sätt – utom NSA.

 

Christer Nilsson

historiker, författare

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

”Språket som gör oss lydiga”

Svenskar arbetar fler timmar, tar mindre sjukledigt och skäms för att kräva mer. Rädslan för att bli sedd som lat är invävd i vår kultur, skriver signaturen Törnrosa.

publicerad 24 mars 2025
Svenskar kräver inga bättre villkor utan anpassar sig istället tyst.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Svensken säger ”Jag tappade koppen”, medan spanjoren säger ”Se me cayó la taza”.
Den ena meningen lägger skulden på individen, medan den andra fokuserar på själva olyckan. Koppen trillade—inget personligt misslyckande, ingen skuld.

Det är en liten skillnad. Bara ord, eller hur?
Förutom den lilla detaljen att ord formar hur vi ser på oss själva, våra skyldigheter och vårt egenvärde.

Om vårt språk automatiskt tillskriver oss skulden för att koppen föll eller för att telefonen blev kvar på bordet, vad händer när vi applicerar det tankesättet på andra delar av våra liv?

Svaret finns redan överallt omkring oss.
Svenskar arbetar fler timmar, tar mindre sjukledigt och skäms för att kräva mer—inte för att vi måste, utan för att vi är betingade att känna ansvar för allt. Till och med sådant som inte är vårt fel.

I Spanien, där språket mildrar skulden, ser man annorlunda på saken. De förhandlar om kortare arbetsveckor, de kräver bättre villkor, och framför allt: de ser inte vila som ett moraliskt misslyckande.

Svenskar å andra sidan? Vi kräver inga bättre villkor. Vi anpassar oss tyst.
Vi internaliserar stressen istället för att ifrågasätta den. Vi tar på oss extra arbete istället för att sätta ner foten. Och om vi mår dåligt? Ja, då är det självklart vårt eget fel, eller hur?

Men detta tankesätt har inte uppstått ur tomma intet.
Sveriges klimat är hårt. I århundraden byggde vår överlevnad på förberedelse, hårt arbete och uthållighet. Misslyckades du, var vintern inte förlåtande. Rädslan för att bli sedd som lat är invävd i vår kultur.

Spanien, med sin värme och långsammare rytm, har en annan mentalitet. Där är vila inte skamligt utan nödvändigt. Där är förhandling inte själviskt utan överlevnad.

Och dessa klimatskillnader reflekteras i våra språk.

Men om vårt klimat inte längre handlar om överlevnad, varför sitter vi fortfarande fast i detta tankesätt? Tänk om språket inte bara beskriver verkligheten utan håller oss fångna i den? Om vi formulerade oss annorlunda, skulle vi då äntligen våga kräva mer?

 

Törnrosa

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

”Europa rustar för krig”

Kriget i Ukraina

EU-ledarna väljer medvetet att skuldsätta våra barnbarn för att fortsätta kriget i Ukraina. Samtidigt hävdar Bryssel och systemmedia felaktigt att det är Ryssland som bär skuld till EU:s ekonomiska problem. Det skriver Josef Csiba.

publicerad 17 mars 2025
Ursula von der Leyen vill att EU-länderna satsar ytterligare cirka 9000 miljarder kronor på militär upprustning.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

De tjugosju EU-ländernas företrädare har vid ett snabbinkallat toppmöte i Bryssel fattat beslutet om att EU minsann inte ska låta Putin och Trump utan deras deltagande avgöra Ukrainas öde. Ifall USA inte längre vill stödja Ukraina ska EU länderna tillsammans fortsatta strida mot Ryssland så länge – tills en rättvis och säker fred kan uppnås.

Problemet är bara att EU varken har tillräckligt med vapen, soldater eller pengar för att genomföra sina vansinniga planer, därför har de tjugosju länderna tillsammans också har enats om att skuldsätta våra barn och barnbarn genom att gemensamt ta upp ett lån på 800 miljarder euro för ändamålet. Enligt Ursula von der Leyen är Ryssland och Putin en aggressor och måste besegras för varje pris. I paketet ingår också ett stöd till Ukraina på cirka ytterligare 100 miljarder euro, något som däremot Ungerns premiärminister Viktor Orbán använde sitt veto mot. Min personliga uppfattning är dock att Ursula von der Leyen till slut kommer att hitta någon lösning för att gäcka Orbáns veto.

Men om vi tar en blick tillbaka i historien kan man se att det inte var Ryssland, utan alltid något europeiskt land (Tyskland, Frankrike), som har anfallit Ryssland och inte tvärtom!

Någon kommer nu säkert att påpeka att det var Ryssland som startade kriget i Ukraina. Kanske kan man tolka det så, men kriget är först och främst ett krig mellan Ryssland och USA i Ukraina, framprovocerat av USA och kunde ha slutat för länge sedan om inte EU hade tagit över USA:s roll. En roll där man finansierat ett krig som för länge sedan är avgjort och i fortsättningen bara leder till fortsatt dödande och lidande för det ukrainska folket, vilket EU:s ledare vägrar att inse.

Enligt Ursula von der Leyen, Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson med flera är det nödvändigt att fortsätta kriga tills en rättvis fred uppnås i Ukraina. Det låter som skolbarn som har missat sina historielektioner, för hittills i historien har inget krig slutat med rättvis fred, utan alltid var den segrande makten som bestämde fredsvillkoren. Ukraina är inget undantag, för i nuläget är det väl ingen som tror (förutom kanske Ursula och vår statsminister) att det blir Ryssland som ska dra det kortaste strået?

Men att återgå till frågan om att satsa 800 miljarder euro på upprustning av Europas arméer, eller ännu värre – en gemensamt armé för hela EU, som Ursula och hennes kamrater drömmer om. Har höjdarna i Bryssel tänkt på vad följden blir ifall även den tilltänkta fienden som ett naturligt svar på EU:s upprustningsbehov också kommer att satsa lika mycket pengar på sitt försvar. Blir EU militärt överlägsna då, eller blir vi bara ännu fattigare och har endast bidragit till en upprustningsspiral som ingen vet hur det kan sluta?

Tyskland har dessutom fått lov att ytterligare öka sin statsskuld (i strid mot alla idag gällande EU regler) med femhundra miljarder euro för att förstärka sitt arme och förbättra infrastrukturen i landet.

Att låta Tyskland beväpna sig igen, som det ingår i Ursulas planer, kan vara lika farligt för Europa nu som det var före andra världskriget vilket vi alla vet hur det slutade. Tysklands nuvarande ledare Scholtz, Merkel och blivande kansler i Tyskland Mertz, är lika opålitliga och farliga för Europa speciellt om de kommer att känna sig tillräckligt starka militärt som deras företrädare före första och andra världskriget.

Frankrikes president, Emanuel Macron, är minst lika opålitlig som sina kamrater i Tyskland, då han öppet hotar Ryssland med sina mestadels obrukbara kärnvapenladdningar, vilka har saknat allt underhåll i åratal i brist på resurser, och helst vill avdunsta om han bara hör ordet ”Waterloo”.

För att sammanfatta det hela, det är inte Ryssland eller Putin som är orsaken till EU:s alla problem med finanser, demokratin, försvaret med mera som propagandamaskinen från Bryssel och SVT vill inbilla oss, utan våra egna politiker i Bryssel och Stockholm. Det är bra att hålla i minnet till nästa val, ifall kollapsen i Bryssel och Stockholm inte inträffar långt dessförinnan.

 

Josef Csiba

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.