Nya förslaget: ID-märkning av katter kan bli obligatoriskt

publicerad 19 oktober 2019
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Sverige råkar många katter ut för hemlöshet och för att försöka lösa problemet har Näringsdepartementet gjort en utredning gällande om id-märkning av katter borde bli obligatorisk, skriver tidningen Land.

Idag uppskattas det finnas ungefär 100 000 hemlösa katter i Sverige, vilket skapar stora problem i samhället och inte minst för katterna. Kattägare tar inte ansvar och många överger sina djur. Sedan april i år är det förbjudet att överge sina djur. Problemet med oregistrerade katter är att ingen behöver ta ansvar, eftersom det är svårt att ta reda på vem som äger katten.

Utredningen visar på att det skulle underlätta med obligatorisk id-märkning mot problemet med hemlösa katter. Utredaren föreslår att ändra i tillsynslagen för hundar och katter, där det nu är obligatoriskt att märka och registrera hundar. Förslaget är att ändra lagen så att det också gäller katter.

Det här förslaget har kommit upp tidigare. 1996 föreslogs det att alla katter inom tättbebyggt område skulle vara märkta, men det nya förslaget ska även omfatta katter på landsbygden. Alla katter ska vara id-märkta och registrerade, menar utredaren.

ID-märkningen skulle göra det tydligare om vad som krävs av en kattägare och det skulle bli lättare att ha koll på ägare som inte sköter sig. Utredaren tror också att det skulle kunna höja kattens status, då den idag är relativt låg. En katt är ofta billig och ibland gratis, kostar det mer tid och pengar att skaffa en katt kanske fler oseriösa väljer att låta bli.

Drabbar gårdsägare

LRF ställer sig däremot kritiska till ett sådant omfattande krav.

Konsekvensen av att det finns en omärkt katt på en gård skulle i så fall kunna bli att gårdsägaren får en anmälan på sig eller ett föreläggande och ett myndighetsingripande”, svarade LRF till ett tidigare betänkande om ny djurskyddslag.

En stor missuppfattning är också att många tror att en katt klarar sig själv i det vilda, utan omvårdnad från människan. En hemlös katt möter många problem. Det största är brist på föda, men andra faktorer som hälsoproblem, väder och vind samt andra rovdjur påverkar dem också. Eftersom katter är duktiga på att föröka sig blir en hemlös katt snabbt fler om de inte är kastrerade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!