MORGONDAGENS DAGSTIDNING – lördag 19 april 2025

lördag 19 april 2025

Veckans historia: 19 september – 25 september

publicerad 19 september 2016
– av Alexander Almqvist
[slider id='31340' name='Veckans historia: 19 september – 25 september' size='full']

Nya Dagbladets artikelserie Veckans historia ger dig en tillbakablick till historiska händelser som ägt rum under denna vecka. Programledare är Alexander Almqvist-Paajanen. Häng med!

 

19 september

634: Staden Damaskus i Bysantinska riket faller efter att det Rashidunska kalifatet, under ledning av Khalid ibn al-Walid, belägrat staden i en knapp månad. Damaskus, som idag är Syriens huvudstad, var den första stora muslimska staden inom det Bysantinska riket att falla i händerna på Kalifatet.

1881: USA:s president James Garfield avlider i sviterna av skottskador från ett attentat den 2 juli samma år. James Garfield var en av de kortast sittande presidenterna i USA:s historia, då han endast innehade presidentposten i 200 dagar. Garfields mördare, Charles J. Guiteau, förklarades vara sinnessjuk och avrättades genom hängning för presidentmordet.

1898: Det Oscarianska operahuset i Stockholm, idag kallat Kungliga Operan, invigs efter att det dåvarande Gustavianska operahuset rivits. Operahuset tog sju år att bygga. På baksidan av Operan finns Sveriges kanske kändaste restaurang, Operakällaren, med tillhörande nattklubben Café Opera.

1967: Republiken Benin utropas som självständig nation efter att ha varit en delstat tillhörande staten Biafra. Republiken Benins självständighet varar i bara ett dygn innan republiken annekteras av Nigeria nästföljande dag. Republiken Benin ska inte förväxlas med den nuvaran de staten Benin, som då hette Republiken Dahomey.

1985: En kraftig jordbävning slår till mot den mexikanska huvudstaden Mexico City på morgonen. Jordbävningen i Mexico City mätte 8,0 på richterskalan och orsakade stor förödelse i huvudstaden. Den exakta dödssiffran varierar, men beräknas hamna någonstans mellan 10 000 till 40 000 omkomna och omkring en halv miljon mexikanare som blev av med sina hem efter jordbävningen. Den dåvarande mexikanska presidenten Miguel de la Madrid har kritiserats för hur han och hans administration agerade efter jordbävningen, bland annat eftersom de la Madrid vägrade ta emot internationellt bistånd då han menade att Mexiko klarade sig på egen hand.

 

20 september

1260: Preussarna inleder ett uppror mot Tyska orden. Den preussiska befolkningen ville frigöra sig mot Tyska orden, som utförde ett korståg mot de hedniska preussarna i syfte att tvinga dessa att konvertera till kristendomen. Upproret mot Tyska orden visar sig inledningsvis bära frukt men Tyska orden, med hjälp av det Tysk-romerska riket och Böhmen, lyckas till slut besegra preussarna och många hedningar flyr istället till Storfurstendömet Litauen.

1519: Den portugisiske sjöfararen och upptäcktsresanden Ferdinand Magellan inleder den första världsomseglingen runt jorden när han sätter segel från Sanlúcar de Barrameda i sydvästra Spanien. Under världsomseglingen seglar Magellan förbi Sydafrika och vidare till Stilla havet genom Alla helgons sund, det som idag kallas Magellans sund. Magellan kunde inte genomföra hela världsomseglingen tillbaka till Europa efter att ha dödats i kriget mellan den spanska ökolonin Macu och ön Cebu, i det som idag är Filippinerna. Av de fem skepp som satte segel från Europa klarade bara ett av skeppen ta sig runt jorden.

1898: Det första numret av den tyska dagstidningen Berliner Morgenpost ges ut. Tidningen grundades av juden Leopold Ullstein. Berliner Morgenpost, som är Berlins näst mest lästa dagstidning, drivs idag av det tyska mediehuset Axel Springer SE.

1946: Filmfestivalen i Cannes anordnas för första gången. Filmfestivalen, som årligen hålls i den franska kuststaden, räknas av många som världens främsta filmfestival. Filmfestivalen i Cannes är välkänt för sitt pris Guldpalmen, som årligen delas ut till årets bästa film.

 

21 september

1435: Kongressen i Arras får hertigdömet Burgund att byta sida och sluta fred med Frankrike i Hundraårskriget. Det hela ses som ett stort nederlag för England, som sedan tidigare varit allierat med Burgund. Sedermera går Frankrike segrande ur Hundraårskriget.

1619: Alingsås får stadsrättigheter av kung Gustav II Adolf och är därmed en av de äldsta städerna i Västergötland. Alingsås är i dag med sina 24 000 invånare den sjunde största tätorten i Västra Götalands län.

1981: Belize förklaras som en självständig nation efter att ha varit en koloni åt Storbritannien sedan 1862. Tidigare tillhörde Belize den förre detta kronkolonin Brittiska Honduras, vilken man kom att bryta med 1973, men man fick vänta till 1981 med att bli självständiga från britterna.

2004: Byggandet av skyskrapan Burj Khalifa i Dubai, Förenade Arabemiraten, inleds. Det kommer att dröja sju år, till 2010, innan byggandet av Burj Khalifa var klart. Burj Khalifa är med sina 828 meter världens högsta fristående byggnad.

 

22 september

1217: Ludvig VIII, kung av Frankrike och England, undertecknar fördraget i Lambeth. I fördraget erkänner han att han inte är Englands rättmätige regent och lämnar den engelska kronan. Henrik III blir istället Englands kung.

1792: Den franska monarkin avslutas officiellt och det franska nationalkonventet deklarerar det som kom att kallas den Första republiken. Första republiken varade till 1804 då republikens förste konsul Napoleon Bonaparte utropar sig till kejsare.

1823: Joseph Smith, grundaren av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, mer känd som Mormonkyrkan, säger sig ha funnit guldplåtar genom att ha vägletts av ängeln Moroni. Guldplåtarna hittade Smith i Manchester, New York, och han kom att översätta texten på guldplåtarna till det som kom att bli Mormons bok några år senare.

1932: Kungadömet Saudiarabien erkänns som stat. Saudiarabien bildades efter att kungadömena Hijaz och Najd slagits samman. Den person som anses ha betytt mest för etableringen av Saudiarabien är Hijaz och Najd slagits samman är kung Ibn Saud, som enade de olika stammarna på Arabiska halvön till ett enat rike. Ibn Saud var Saudiarabiens kung från att landet bildades 1932 till 1953.

 

23 september

1241: Den isländske skalden Snorre Sturlasson mördas. Sturlasson är mest känd för sina många skalder, bland annat Heimskringla. Sturlasson mördades i samband med ett misslyckat uppror mot den norske kungen Håkon Håkonsson.

1909: Fantomen på Operan, skriven av fransmannen Gaston Leroux, publiceras i serieformat i en känd fransk dagstidning. Året därpå släpps Fantomen på Operan som roman och blir en stor succé. 1925 filmatiseras boken och 1986 blir boken en musikal i regi av den berömde Andrew Lloyd Webber. Musikalen har setts av över 100 miljoner människor och räknas som en av de största musikalerna i modern tid.

1913: Fransmannen Roland Garros blir den förste människan att flyga över Medelhavet. Flygningen sträckte sig från Fréjus i södra Frankrike till Bizerte i Tunisien. Roland Garros blev senare stridspilot i Första världskriget och omkom 1918 efter att ha skjutits ner över Ardennerna av tyskarna, bara en dag före sin 30-årsdag. Roland Garros har fått den arena där tennismästerskapet Franska öppna spelas uppkallad efter sig, Stade Roland Garros.

2008: Matti Juhani Saari skjuter ihjäl 10 personer med en pistol på en yrkeshögskola i Kauhajoki, i Södra Österbotten i Finland. Attentatet, som kommit att kallas för skolmassakern i Kauhajoki, är den dödligaste skolskjutningen i Norden. Gärningsmannen Matti Juhani Saari tar även sitt liv i dådet.

 

24 september

1664: Republiken Förenade Nederländerna ger bosättningen New Amsterdam, som kom att växa till dagens New York, till Storbritannien. Detta sker efter att britterna besegrat Nederländerna i det andra engelsk-nederländska kriget. New Amsterdam var också den första stad i Nordamerika där judar bosatte sig. 1667 döper britterna om New Amsterdam till dagens New York.

1896: Friherren och politikern Louis Gerard De Geer avlider 78 år gammal. De Geer är känd som Sveriges första statsminister, vilket han var 1876-1880. I sitt politiska liv var Louis De Geer med och tog fram en rad olika politiska beslut som kom att ha stor betydelse för Sveriges framtid. Bland annat lagarna om ogift kvinnas myndighet vid 25 års ålder samt konkurslagen.

1973: Guinea-Bissau förklaras som en självständig nation. Detta efter att landet tidigare varit en koloni åt Portugal. Året därpå, 1974, erkänner även Portugal Guinea-Bissau som självständigt. Den marxistiska befrielserörelsen i Guinea-Bissau lyckades, med stöd av bland annat Sovjetunionen, Kuba och Kina, besegra den portugisiska kolonialmakten. Efter självständigheten utfördes flera massakrer av de soldater som slagits på portugisernas sida. Den 24 september är Guinea-Bissaus nationaldag.

1991: Det amerikanska grungebandet Nirvana släpper albumet Nevermind. Albumet, med låtar som Smells Like Teen Spirit, Come as You Are, In Bloom och Lithium, kom att bli bandets största kommersiella succé och har sålts i omkring 30 miljoner exemplar.

 

25 september

1396: Osmanska riket segrar i Slaget vid Nikopolis där man besegrar en kristen allians bestående av bland annat Bulgarien, Ungern, Polen, Tysk-romerska riket, Valakiet och Frankrike. Den osmanska segern blir ett hårt nederlag för det kristna Europa och bereder väg för en omfattande expansion av Osmanska riket, som senare kom att annektera stora delar av Östeuropa, Mellanöstern och Nordafrika.

1598: Hertig Karl, även känd som Karl IX, besegrar Sigismund, kung av Sverige och Polen, i Slaget vid Stångebro, strax utanför Linköping. Slaget fick stor betydelse för hertig Karls krig mot Sigismund, vilken fick komma att fly från Sverige. Efter kriget, som hertig Karl går segrande ur, upplöses den Svensk-polska unionen och Sverige blir en självständig nation, vilket man är än idag.

1789: Den amerikanska kongressen godkänner det som idag kommit att kallas för Bill of Rights, rättighetsförklaringen. I Bill of Rights finns 10 tillägg som ger medborgarna, från början endast vita män, i USA särskilda rättigheter, bland annat rätten att bära vapen.

 

 

Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Från blygsam start till global succé – Mumintrollen firar 80 år

publicerad Igår 17:29
– av Redaktionen
Författaren och illustratören Tove Jansson 1956.

I år har det gått 80 år sedan Tove Janssons första bok om den magiska Mumindalen publicerades, något som föranleder festligheter framförallt i Finland, i synnerhet på Muminmuséet i Tammerfors och i Muminvärlden i Nådendal.

Finlandssvenska Tove Jansson började redan som 15-åring arbeta vid den satiriska tidskriften Garm som tecknare. Under åren tecknade hon åtskilliga omslag och andra illustrationer i tidningen, men det var år 1943 som hon första gången tecknade figuren Snork. Snork hade smal nos, var helsvart och hade röda ögon, men är faktiskt föregångaren till det rundare och mer kärvänliga mumintrollet.

Två år senare, 1945, publicerades Småtrollen och den stora översvämningen, den allra första Muminboken. Den tidigare Snork fick rundare former och blev nu istället vit, och namnet byttes ut till mumintroll. Boken publicerades i Finland på svenska, men fick först inget större genomslag hos finländarna och översattes inte ens till finska. I Sverige överskuggades den helt av Pippi Långstrump, som också kom ut första gången 1945.

Det magiska Mumindalen

I Mumindalen står ett blått cylinderformat flervåningshus. Här bor det nyfikna och äventyrliga Mumintrollet tillsammans med sina föräldrar, Muminpappan och Muminmamman. I dalen bor också den försiktigare figuren Sniff, den lite vresiga Lilla My, frihetsälskaren Snusmumriken, Mumins flickvän Snorkfröken, den träiga Hemulen och den oroliga Filifjonkan.

Tillsammans lever de ett lugnt liv i den idylliska dalen där man odlar i trädgården, går på upptäcktsfärder eller plockar fina stenar. Även om Mumindalen är en trygg plats gränsar den samtidigt till Ensliga bergen, där monstret Mårran bor, som fryser marken till is där hon rör sig. Många andra märkliga figurer, som Hattifnattarna, rör sig i världen. Dessa är små, spökliknande varelser som kan bli elektriska vid åskväder.

Tredje boken nådde framgång

Det var inte förrän den tredje boken, Trollkarlens hatt, som Muminböckerna fick sitt stora genomslag. Denna kom ut 1948 och översattes tidigt till engelska, som även fick en betydande internationell spridning. Bokserien avslutades 1970, men flera bilderböcker har senare tillkommit.

1973 blev berättelsen om Mumintrollen julkalender i SVT och spelades in med mumintrollsdräkter. Senare producerades den kända japansk-finska animerade serien I Mumindalen, som kom att bli en stor succé. Den släpptes 1990 i Japan och visades först året efter i Finland och Sverige.

Här firar mumintrollen

I år firar mumintrollen 80 år och som sig bör firas det förstås i Finland där Muminhuset lyfts fram som det centrala temat för Muminjubileet, som beskrivs representera en känsla av samhörighet och en plats där dörren alltid är öppen.

Vid Muminmuséet i Tammerfors firar man stort hela året med evenemang och festligheter som inte sker enbart på museet, utan även på kulturella platser i staden. För den som vill uppleva mumintrollen på nära håll pågår det förstås också firanden i Muminvärlden, temaparken som ligger i Nådendal i Finland.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Historiska fästningen i Bohus fick digital tvilling

Digitaliseringen

publicerad 12 april 2025
– av Redaktionen

Med hjälp av drönare och laserskanning har en detaljerad digital kopia av Bohus fästning skapats. Syftet är att underlätta underhåll, öka tillgängligheten – och bevara en exakt avbild för framtida generationer.

Bohus fästning grundades 1308 vid Göta älv och har genom historien belägrats av norrmän, danskar och svenskar – men aldrig blivit erövrad i strid. I dag är den en ruin och utsett till ett av Västra Götalands sju underverk samt ett statligt byggnadsminne, vilket innebär att staten ansvarar för dess bevarande.

För att förbättra underhåll och tillgänglighet har slottsarkitekten Allan Ahlman anlitats. Uppdraget visade sig dock vara utmanande, med över 26 000 kvadratmeter stenytor och murar som sträcker sig 22 meter upp i luften.

Arbetet var ganska besvärligt och tidsineffektivt, samtidigt som det var svårt att få en uppfattning om underhållsbehovet på längre sikt. Till viss del tvingades vi reagera på saker snarare än att förebygga dem. Om något rasade eller gick sönder behövde jag gå igenom mina album och leta bland bilder för att kunna restaurera, säger han i ett pressmeddelande.

Lösningen blev att samarbeta med företaget Swescan och skapa en digital tvilling av fästningen. År 2022 genomfördes en omfattande laserskanning med hjälp av drönare och bärbar teknik. Resultatet blev en interaktiv modell i en digital portal, där användare kan utforska fästningen i detalj – från översiktskartor till högupplösta bilder, höjddata och mått.

Digital kopia ska underlätta inspektion

Portalen ger inte bara en exakt bild av nuläget utan gör det möjligt att planera underhåll, ta fram ritningar och inspektera svåråtkomliga delar, som den gamla fängelsehålan.

Fästningen blir väldigt lättillgänglig på det här sättet. Alla med användaruppgifter kan använda portalen för att gå runt i området och studera miljön, även på svåråtkomliga platser som i den gamla fängelsehålan. I framtiden skulle det kunna bli en del av turistupplevelsen. Det finns många fördelar, och vi har upptäckt fler användningsområden än vad vi först förväntade oss.

Den digitala kopian finns också kvar som en minnesbild för eftervärlden om fästningen skulle drabbas av större skador. När exempelvis Notre-Dame brann ner kunde man återställa den franska katedralen med hjälp av den laserskanning som skett 2010.

Det är en trygghet och en anledning till att skanna fler kulturminnen. En dag kanske det kan bli det största värdet av den digitala kopian, men fram till dess kan vi använda den till mycket annat, säger Ahlman.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Gripande påskmusikalen ”Vem är den mannen?” tillbaka i Insjön

publicerad 6 april 2025
– av Redaktionen
Alexander Östberg, i rollen som Jesus, talar inför sina lärjungar.

När ridån åter går upp för den årliga påskmusikalen i Frikyrkan Insjön är det med föreställningen ”Vem är den mannen?” som förra året drog fulla hus. Musikalen, som berättar historien om Jesu liv, död och uppståndelse, är en tradition sedan 2006 och förenar dramatiskt berättande med gripande musik och reflektioner över tidlösa och aktuella frågor.

Den uppstickande teaterskådespelaren Alexander Östberg återkommer i rollen som Jesus, en roll han övertog så sent som ifjol. Östbergs förmåga att väva samman det mänskliga med det gudomliga ger rollen en djupare resonans som både berör och engagerar publiken.

Vid hans sida ser vi återigen Emma Tinnis som Maria Magdalena, vars känsliga och äkta porträtt ger liv åt karaktärens inre kamp och tro. Jakob Ragnegård spelar rollen som Judas med en komplex gestaltning som fångar karaktärens tragiska dilemman och moraliska tvivel.

Regissören, Anders Ragnegård, känd för sina kreativa och moderna grepp, lyckas på ett innovativt sätt i den här pjäsen förena det historiska och det nutida. Med minimalistisk men ytterst suggestiv scenografi, kompletterad av subtila ljuseffekter och projektioner, färdas åskådarna mellan antikens Jerusalem och nutidens samhälle. Denna metod förstärker pjäsens relevans och aktualitet och väcker viktiga frågor kring civilkurage, maktmissbruk och konsekvenserna av tystnad inför orättvisor.

Musikalen förstärks ytterligare av körens och orkesterns dynamiska framföranden under ledning av Niclas Westling.

Korsfästelsen efter Judas förräderi är ett gripande inslag i den över två timmar långa föreställningen. Foto: Nya Dagbladet

I Vem är den mannen? framstår en tydlig parallell mellan Jesu berättelse och vår samtid – en värld där människor fortfarande tvekar att höja sina röster i protest mot auktoritära tendenser och orättvisor. Precis som Jesus lärjungar tystades av rädsla, ser vi än idag hur människor skräms till tystnad när de utmanar etablissemang och rådande normer.

Denna parallell är både slående och tankeväckande, särskilt när vi reflekterar över nyliga historiska händelser såsom hanteringen ”pandemin” likväl som de historiska övergreppen kring häxprocesserna på 1600-talet.

Upplevelsen som föreställningen levererar är tidvis faktiskt rent av i klass med filmer som ”The Passion of the Christ”

Publiken bjuds in till en känslomässig berg- och dalbana, där djup sorg, glädje och hopp avlöser varandra i ett gripande tempo.

Budskapet om kärlek, försoning och hopp, som är centralt i berättelsen, blir en stark och aktuell påminnelse om det mänskliga behovet av medmänsklighet och förståelse.

 

Kulturredaktionen

Fakta om föreställningen

Påskmusikalen ”Vem är den mannen?” spelas under påskhelgen, långfredagen, påskdagen och annandag påsk med två föreställningar per dag, klockan 13 och 18, på Frikyrkan Insjön, Faluvägen 27.

Föreställningen har fri entré och möjliggörs tack vare ett stort engagemang från frivilliga krafter och lokala aktörer.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Filmikonen Val Kilmer har gått ur tiden

publicerad 2 april 2025
– av Jan Sundstedt
Kilmer i Red Planet (2000) och Batman Forever (1995).

Val Kilmer är död, endast 65 år gammal, efter en lång kamp mot sjukdom. Från rockikoner till superhjältar och skarpskjutande västernhjältar präglade han en generation med sitt breda register och en filmografi som få kan mäta sig med.

Val Kilmer föddes 1959 i Los Angeles och tog sina första steg mot stjärnstatus genom teaterstudier vid prestigefyllda Juilliard. Redan i debuten Top Secret! (1984), visade Kilmer sin komiska talang som den blonde rockstjärnan Nick Rivers i en absurd spionparodi – en roll som satte tonen för hans unika förmåga att skifta mellan genrer.

Hans genombrott kom dock med Top Gun (1986), där han som den iskalle piloten ”Iceman” blev en ikon vid sidan av Tom Cruise, en prestation som cementerade hans plats i actionfilmens översta skikt.

Val Kilmer var aldrig rädd att ta sig an utmaningar. I Oliver Stones The Doors (1991), förvandlades han till Jim Morrison, frontmannen i The Doors, med en intensitet som gjorde att många glömde att det inte var rockstjärnan själv på duken.

Hans röst och gestaltning var så träffsäkra att han själv sjöng flera av låtarna – ett bevis på hans hängivenhet och bredd som skådespelare.

Ikoniska roller som lever kvar

Få skådespelare har som Kilmer lyckats lämna så starka avtryck i så många olika roller. I klassiska västerneposet Tombstone (1993) gestaltade han Doc Holliday, den tuberkulossjuke revolvermannen, med en blandning av charm och tragik som gjorde repliker som ”I’m your huckleberry” odödliga.

Samma decennium tog han på sig Batman-dräkten i Batman Forever (1995), där han gav Bruce Wayne en melankolisk tyngd mitt i filmens färgsprakande kaos – en roll som, trots blandad kritik, visade hans förmåga att axla tunga arv.

Action och spänning präglade också hans insatser i Heat (1995), där han som Chris Shiherlis höll jämna steg med giganter som Robert De Niro och Al Pacino i Michael Manns mästerverk.

I The Saint (1997), axlade han Roger Moores mantel som Simon Templar, den elegante mästertjuven, och bevisade återigen sin förmåga att kombinera stil med substans. Kilmer var en kameleont, lika hemma i västern som i storstädernas undre värld eller på rockscenen.

Ett arv i skuggan av sjukdom

Val Kilmer kämpade i många år med strupcancer, en diagnos han fick 2014, vilket begränsade hans röst och karriär under hans senare år. Trots detta gjorde han en gripande återkomst som Iceman i Top Gun: Maverick (2022), en roll som blev ett värdigt farväl till fansen och en påminnelse om hans storhet.

Hans tidiga komiska genombrott i Top Secret! kontrasterar vackert mot de djupare, mörkare rollerna i filmer som The Doors och Tombstone. Kilmer var en skådespelare som kunde vara allt – rockstjärna, hjälte, skurk och våghalsig stridspilot.

Hans envishet och passion för konsten lyste igenom även i motgång, och hans sista framträdanden bar en särskild tyngd. Val Kilmers filmroller har inte bara underhållit, utan också inspirerat generationer av filmskapare och skådespelare att våga mer.

När vi nu sörjer Val Kilmer är det med en tacksamhet för allt han gav oss. Hans mångsidighet och mod att ta sig an de mest skilda roller, och hans förmåga att göra varje karaktär minnesvärd gjorde honom till en legend. Filmvärlden är nu betydligt fattigare utan Kilmer, men hans verk kommer helt klart att leva vidare.

Vila i frid, Val Kilmer.

Val Kilmer - en ikonisk skådespelare

Här ett urval av kända roller i kronologisk ordning:

  • Top Secret! (1984) – Debutrollen som den blonde rockstjärnan Nick Rivers.
  • Real Genius (1985) – Spelade Chris Knight, en begåvad student.
  • Top Gun (1986) – Ikonisk roll som den iskalle piloten "Iceman".
  • Willow (1988) – Huvudrollen som Madmartigan.
  • The Doors (1991) – Porträtterade Jim Morrison med intensitet och autenticitet.
  • Tombstone (1993) – Gestaltade Doc Holliday med charm och tragik.
  • Batman Forever (1995) – Gav Bruce Wayne en melankolisk tyngd.
  • Heat (1995) – Spelade Chris Shiherlis, en skicklig tjuv.
  • The Saint (1997) – Axlade rollen som den elegante mästertjuven Simon Templar.
  • Top Gun: Maverick (2022) – Återvände som Iceman i en gripande comeback.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.