Äggkonsumtionen i Finland har ökat stadigt under de senaste två decennierna. Experter pekar på proteinjakt och minskad oro för kolesterol som förklaringar.
Både äggkonsumtion och äggproduktion har ökat markant i Finland under de senaste tjugo åren. Förra året producerades nästan 80 miljoner kilo ägg i landet, jämfört med 58 miljoner kilo år 2004, visar statistik från Naturresursinstitutet Luke.
Den genomsnittlige finländaren konsumerar numera tolv kilo ägg årligen, vilket innebär att man äter ungefär fyra ägg i veckan.
Tidigare varningar för ägg på grund av kolesterolrisker har tonats ner med åren. Mikael Fogelholm, professor i näringslära vid Helsingfors universitet, menar att de allra flesta kan äta fyra ägg i veckan utan problem.
Cirka tre procent av befolkningen bär på en genetisk variant som gör dem extra känsliga för mat som kan höja kolesterolet. Ytterligare 27 procent löper något större risk att få för högt kolesterol, men även de klarar av fyra ägg i veckan enligt Fogelholm.
— För resten av finländarna är det troligen helt okej att äta ett ägg per dag. Därför är jag inte bekymrad över att konsumtionen ökar, säger han till finska statskanalen Yle.
Förutom den minskade rädslan för kolesterolet är Fogelholms teori att den ökade äggkonsumtionen är ett resultat av att många strävar efter att få i sig så mycket protein som möjligt.








