Under ett möte i Vita huset på onsdagen konfronterade president Donald Trump Sydafrikas president Cyril Ramaphosa med anklagelser om att det i landet just nu sker ett folkmord på vita jordbrukare.
För att understryka allvaret beordrade Trump att ljuset i Ovala rummet skulle dämpas och visade en fem minuter lång film som i detalj redogjorde för hur sydafrikanska politiker uppmanar till mord och systematiskt våld på landets vita minoritet.
Trump sade att han ännu inte ”bestämt sig” för om det är påkallat att använda termen ”folkmord” i sammanhanget eller inte men uppgav att ”tusentals” vita sydafrikaner hittills sökt flyktingstatus i USA och att han vill ”rädda liv”.
Filmen innehöll klipp där Julius Malema, ledare för det vänsterpopulistiska partiet Economic Freedom Fighters tydligt hörs uppmana till mordaktioner och våldsdåd.
– Revolutionen kräver att det vid någon punkt måste ske dödande, hävdar den ökände politikern i filmen.
Flera sekvenser visade hur Malema dansade inför tiotusentals åskådare medan han och hans organisationskamrater sjöng ”döda boern, döda farmaren!” och deklarerade att ”vi skär halsen av vitheten”.
HOLY CRAP! President Trump just DIRECTLY confronted the President of South Africa with videos of his government calling for WHITE GENOCIDE
”Turn the lights down and roll the video!”
”These are burial sites — crosses marking murdered White farmers”
The President of SA looks… pic.twitter.com/WHr5zxDVO3
— Nick Sortor (@nicksortor) May 21, 2025
”De dödar dig om du är vit”
I ytterligare ett klipp syntes tidigare president Jacob Zuma (2009–2018) sjunga en välkänd svart kampsång som inkluderar samma refräng med ”döda boern”. En sång som enligt kritiker bidragit till ökade spänningar och fler attacker mot vita jordbrukare. Filmen visade också vägminnesmärken tillägnade vad som sades vara tiotals mördade vita bönder.
Trump riktade även kritik mot en ny sydafrikansk lag som möjliggör att den sydafrikanska staten konfiskerar obrukad mark – mark som ofta ägs av den vita minoriteten Under mötet närvarade även Elon Musk – född i Sydafrika, numera Trumps nära rådgivare – som lyssnade när presidenten återgav vad en bekant berättat för honom:
– De tar din mark och de dödar dig om du är vit.
– Jag vill säga, apartheid, hemskt. Det var den största nyheten – det rapporterades hela tiden. Det här är något slags motsats till apartheid. Det som händer nu rapporteras aldrig, fortsatte presidenten och undrade varför Malema inte fängslades när han uppmanade till folkmord inför tv-kameror och tiotusentals åskådare.
”Inte regeringens politik”
Ramaphosa förblev mycket lugn under det över timslånga samtalet som hölls inför den församlade pressen och förnekade bestämt att Malemas folkmordsuppmaningar speglar den sydafrikanska regeringens hållning:
– Det ni såg, talen som hölls, det är inte regeringens politik. Vår regeringspolitik är helt, helt emot det Malema sade, bedyrade han.
Vi vet vad massmedia hade kallat det här om det hade varit vita sydafrikaner som hade skanderat detta om svarta.pic.twitter.com/Q43H3kAzMV
— Pontus Persson (@PontusPersson5) May 22, 2025
För att försöka blidka Trumpadministrationen valde Ramaphosa att lyfta fram de i USA populära sydafrikanska golfspelarna Ernie Els och Retief Goosen, som följt med på resan, samt att tacka Trump för USA:s leverans av respiratorer under covidkrisen 2020.
Sydafrikas jordbruksminister Jan Steenhuisen, som själv är vit, deltog också under konferensen och argumenterade att säkerhetsläget på landsbygden förvisso är mycket dåligt. Han ville dock inte kalla det för ett folkmord eller ens antyda att vita jordbrukare skulle vara särskilt utsatta.
– Det kräver mycket arbete att komma till rätta med det. Det behövs mer polisresurser och en annan strategi för att hantera det. Men majoriteten av landets kommersiella och småskaliga bönder vill verkligen stanna i Sydafrika och få det att fungera, hävdade han.
Steenhuisen påstod att hans parti, det liberala Demokratiska Alliansen som förra valet fick 21 procent av rösterna, ingick i koalition med Ramaphosas ANC (cirka 40 procent av rösterna) just för att hålla personer som Malema borta från makten.
Malemas EFF och Zumas MK, som är betydligt mer öppet fientliga och ogillande mot den vita minoriteten än Ramaphosas ANC, har tillsammans cirka 25 procent av väljarstödet.
Ett ”våldsamt land”
Zingiswa Losi, ordförande för landets största fackförbund COSATU hade också flugits in och försökte övertyga Trump om att Sydafrika är ett ”våldsamt land” – och att människor dödas oavsett deras etniska bakgrund.
– Om du åker ut på landsbygden, där den svarta majoriteten bor, ser du kvinnor och äldre som blir våldtagna, dödade, mördade. Problemet i Sydafrika handlar inte nödvändigtvis om ras, utan om brottslighet, påstod hon.
Ramaphosa själv kunde inte förneka att besinningslöst våld och mord fortsätter att vara en del av vardagen i Sydafrika – men han hävdar att detta beror på ”ojämlikhet och arbetslöshet” – och att problemen kan åtgärdas genom att förbättra Sydafrikas ekonomi.
– Vårt främsta, främsta verkliga skäl till att vara här är att främja handel och investeringar, så att vi kan växa vår ekonomi – med ert stöd – och också ta itu med alla dessa samhällsproblem.
När Ramaphosa efter tre timmar lämnade Vita huset, uppgav han till reportrar att mötet ”gick mycket bra”.
Hånade vita flyktingar
Alla är dock inte imponerade över den sydafrikanske ledarens försvar och flera har uppmärksammar hur han alldeles nyligen hånade de vita sydafrikaner som flytt till USA för att undkomma förföljelser och förtryck.
GENOCIDE: South African President Ramaphosa insists that the whites facing genocide do so as men and not flee to America like cowards. White farmers must pay for the sins of their ancestors with their lives. pic.twitter.com/fYAMlEfpVX
— @amuse (@amuse) May 19, 2025
I ett tal hävdade han inför en gapskrattande publik att afrikanderna flyr på grund av ”påhittade skäl” – och slog fast att Sydafrika är ”enade i mångfalden”.
– Ingen av oss ska någonsin känna att de tappat modet och blivit fegisar och vilja springa iväg, häcklade presidenten de vita flyktingarna.
Tidigare i år uppmärksammade Nya Dagbladet afrikandernas ovissa framtid och deras flerhundraåriga historia i landet i en längre kulturartikel.