MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 24 mars 2025

måndag 24 mars 2025

Afrikandernas ovissa framtid

Befolkningsutbytet i Väst

Brutala våldsdåd och eskalerande rasistisk retorik har fått vissa att varna för ett öppet folkmord i Sydafrika. Detta skulle inte bara vara ödesdigert för de vita afrikanderna, utan även för Sydafrika som helhet.

publicerad 8 mars 2025
– av Markus Andersson
Afrikander har levt i Sydafrika sedan mitten av 1600-talet.

En av de första presidentorderna från Trumpadministrationen var den amerikanske presidentens adresserande av europeiskättade sydafrikaners situation, även kända som afrikander eller boer, och beredvillighet att öppna upp för att ta emot dem som flyktingar mot bakgrund av deras allt svårare läge i Sydafrika. Initiativet tycks dock ha mötts med blandade reaktioner bland afrikanderna själva, vilka i stort frågar sig varför man från första början skulle överge det land man bebott i hundratals år, långt innan USA ens var en självständig nation.

Redan på 1650-talet grundades Kapkolonin av holländaren Jan van Riebeeck och de första europeiska bosättarna, huvudsakligen holländare och fransmän. Dessa etablerade sig som jordbrukare vid Kaphalvön som en förlängning av det holländska ostindiska kompaniets handelsrutt mellan Europa och Asien.

Trots blodiga konflikter med bantustammar som expanderade in på området, utvecklade man under de följande århundradena ett avancerat jordbrukssystem i Sydafrikas varierade klimat och landskap. I praktiken uppstod nu även en helt ny europeisk kultur, afrikanderna, från vilka flera statsbildningar skulle komma att uppstå. Afrikanderna skulle dock få svårt att hävda sig mot det mäktiga brittiska imperiets anspråk på Kaphalvön och de afrikandiska staterna Oranjefristaten och Transvaal utkämpade en dramatisk konflikt mot Storbritannien för att bevara sin självbestämmanderätt. Trots att man segrat i vad som blev känt som det första boerkriget år 1881 blev den brittiska militärmakten till slut för svår att stå emot och efter det andra boerkriget annekterades man år 1902 in i det brittiska koloniala imperiet.

Under 1800- och 1900-talen växte samtidigt jordbruket i omfattning, och de afrikandiska jordbrukarna fortsatte att spela en nyckelroll i att etablera effektiva produktionsmetoder, moderna bevattningssystem och exportmarknader. Under 1900-talet blev Sydafrika en av Afrikas största producenter av vete, majs, frukt och boskap – en position som fortfarande till stor del upprätthålls tack vare boerjordbrukarna.

Tusentals attacker

Sedan Nelson Mandelas ANC tog makten, 1994, har situationen för boerna blivit alltmer osäker. De senaste årtiondena har tusentals av dem mördats i brutala attacker på sina gårdar. Dessa farmarmord har fått viss internationell uppmärksamhet, men den sydafrikanska regeringen har ofta avfärdat eller tonat ned problemet med vad som av allt att döma rör sig om rasistiskt motiverade attacker.

Att överhuvudtaget få en klar bild över exakt hur många afrikanderbönder som dödats de senaste 30 åren är mycket svårt – bland annat eftersom den sydafrikanska regeringen slutat att redovisa statistiken separat och istället klumpar ihop denna med övriga mord begångna i det kraftigt våldsbrottsdrabbade landet. Istället blir det upp till intresseorganisationer som värnar om afrikandernas rättigheter att själva försöka identifiera alla fall och sammanställa statistiken.

Gemensamt för morden är att de ofta kännetecknas av extremt våld, tortyr och övergrepp, vilket har lett till teorier om att motiven sträcker sig långt bortom vanlig kriminalitet – utan snarare handlar om hat och ressentiment som riktas mot afrikanderna. Bedömare menar också att den rasistiskt laddade retoriken från vissa politiska ledare, som exempelvis den kommunistiske ledaren Julius Malemas, har bidragit till att skapa en direkt livsfarlig miljö för boerna där många varnat för att situationen riskerar att eskalera till ett öppet folkmord.

Den eskalerande hetsen och våldet, som redan lett till att många av de vita farmarna satts under allt större press att lämna sina gårdar, eller flytta utomlands, är därtill något som i sin tur samtidigt påverkat Sydafrikas livsmedelsproduktion och ekonomiska stabilitet. Boernas expertis och kunskap om jordbruk bedöms i praktiken vara ovärderlig för landets ekonomi, särskilt med tanke på att jordbrukssektorn sysselsätter miljontals människor och står för en betydande del av Sydafrikas BNP.

Expropriering och diskriminering

Vid sidan av den eskalerande våldsspiralen har Sydafrikas regering genomfört en rad lagförslag och policyer som syftar till att omfördela mark från vita lantbrukare till svarta sydafrikaner, ofta utan ersättning. Exproprieringen av mark som brukats av afrikandiska familjer i sekler har väckt en växande oro både inom och utanför landet. Afrikander driver de flesta av landets storjordbruk, som står för 95 procent av den inhemska produktionen av viktiga livsmedel. Dessa inkluderar majs, vete, frukt, grönsaker och andra grödor som är centrala för både den lokala marknaden och exporten.

Sydafrika är fortfarande i stort sett självförsörjande på livsmedel, men importen av vissa produkter har ökat. Samtidigt har i princip alla försök att ”omfördela” mark till svarta jordbrukare misslyckats och endast en mycket liten andel av de svarta kommersiella jordbrukare har lyckats bli vinstgivande. Om afrikanderna fortsätter att marginaliseras, attackeras och mördas kan konsekvenserna därför bli ödesdigra, inte bara för dem själva, utan för hela Sydafrikas livsmedelsförsörjning och ekonomiska stabilitet.

Trots den alltmer fientliga miljön ihärdar många boer att odla marken och bidra till landets livsmedelssäkerhet, men många experter och analytiker varnar för att Sydafrika är på väg att gå ett liknande öde till mötes som Zimbabwe, där en liknande politik av presidenten Robert Mugabe, hårdfört riktad mot den vita befolkningen, ledde till en internationellt uppmärksammad kollaps av jordbruket, livsmedelsbrist och ekonomisk kris.

”Vill inte flytta någonstans”

Afrikanderna ser Sydafrika som sitt självklara hem och har levt där längre än vad många europeiska nationer existerat och, till skillnad från vad som ofta förespeglas, även innan bantuexpansionen nådde området. Många av dem ser det av naturliga skäl inte som ett alternativ att lämna Sydafrika, utan vill bara leva sina liv i lugn och ro, utan att diskrimineras eller utsättas för blodiga attacker.

– Vi ska inte åka någonstans. Våra medlemmar arbetar här och vill stanna här, och de kommer att stanna. Vi är fast beslutna att bygga en framtid här, förklarar Dirk Hermann, verkställande direktör för Afrikanderfacket Solidarity.

– Vi måste göra ett kategoriskt uttalande: Vi vill inte flytta någon annanstans, fyller Kallie Kriel, vd för intresseorganisationen AfriForum i.

Det har spekulerats kring att Elon Musk, med sitt afrikandiska ursprung och sin roll i USA:s nya regering, varit bidragande till Trumps presidentorder att öppna dörren för afrikanderna. Om man på riktigt månar om deras framtid från amerikansk sida räcker det samtidigt inte med att öppna dörrarna, de behöver även allt stöd de kan få för att stänga sina dörrar gentemot fortsatt eskalerande rasism och brutalisering inom Sydafrikas gränser.

 

Markus Andersson

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Northvolt storsatsade på utomeuropeisk invandring – nu kan alla utvisas

Migrationskrisen i Europa

publicerad Idag 13:02
– av Isac Boman
Akinola Oguntuyi kom tillsammans med sin familj från Nigeria till Skellefteå för att arbeta på Northvolt.

Mer än var tredje anställd på Northvolts fabrik i Skellefteå har importerats från ett land utanför EU. Sammanlagt handlar det om 1650 arbetstillstånd som beviljats – ofta till människor från andra sidan jorden.

Den skattefinansierade batteritillverkaren Northvolts konkurs har beskrivits som en av de största industrikrascherna i Sveriges moderna historia, och utöver att mångmiljardbelopp gått upp i rök förväntas tusentals anställda också förlora sina jobb.

Nu visar en granskning att batterijätten systematiskt använt utomeuropeisk arbetskraftsinvandring från tredje världen – och att samtliga migranter som lockats hit av Northvolt nu riskerar att utvisas.

När Northvolt ansökte om konkurs tidigare i mars arbetade cirka 3000 anställda kvar på batterifabriken i Skellefteå – och nästan 1100 av dem har invandrat från länder utanför EU.

Man noterar att sammanlagt 1650 svenska arbetstillstånd har utfärdats där Northvolt vid ansökan angetts som arbetsgivare. Fackförbundet IF Metall är en av flera aktörer som reagerar på hur stor del av personalstyrkan som kommer från utomeuropeiska länder.

”En bit över hälften”

– Jag har fått uppgifter på att det är en bit över hälften av de anställda här som kommer från tredje land så det är ganska många. Det här är en speciell situation, menar IF Metalls ordförande Marie Nilsson, som vill att migranterna ska få stanna kvar i Sverige.

Många av invandrarna kommer från Afrika och Asien, men varför batteritillverkaren har storsatsat på att importera arbetskraft från andra sidan jorden, istället för att locka svenskar eller andra européer till fabrikerna, är ingenting som företaget själva kommenterat.

Nu har de importerade arbetskraftsinvandrarna tre månader på sig att hitta ett nytt arbete där de tjänar minst 80 procent av medianlönen inom yrket – annars förlorar de rätten att stanna i landet.

”Grundläggande kunskaper i engelska”

Redan i november kunde forskare konstatera att Northvolt på många sätt varit en mycket dysfunktionell arbetsplats, där utländsk personal levt segregerade i barackområden och andelen migranter var så hög att engelska – och inte svenska, var språket som talades inne på fabrikerna.

– De har blivit mycket utsatta gentemot arbetsgivaren när de befinner sig i ett land där majoritetsspråket skiljer sig från det som används på arbetsplatsen, konstaterade språkforskaren Andreas Nuottaniemi då.

– Många har flyttat hit med endast grundläggande kunskaper i engelska, vilket skiljer sig från resten av samhället där det ställs ganska höga krav på svenska, fortsatte han.

Trots att Northvolt lyfts fram som ett innovativt föredöme i den ”gröna omställningen” har granskningar också visat att företaget aldrig lyckades producera ett enda svenskt batteri – istället bestod batterierna mestadels av importerade delar från Kina.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Trump drar tillbaka halv miljon uppehållstillstånd

Donald Trumps USA

publicerad Igår 9:20
– av Jan Sundstedt
En majoritet av de som förlorar uppehållstillstånden kommer från Haiti.

USA:s administration har under Donald Trump meddelat att cirka 530 000 medborgare från Haiti, Nicaragua, Kuba och Venezuela kommer att få sina tillfälliga uppehållstillstånd i USA indragna. Enligt beslutet har berörda individer 30 dagar på sig att lämna landet.

Beslutet, som offentliggjordes onsdagen den 24 april, avser personer som tidigare beviljats tillfälligt skydd i USA under programmet Temporary Protected Status (TPS). Detta program har tidigare gett uppehållsrätt till medborgare från länder som anses osäkra på grund av kriser som krig, naturkatastrofer eller exceptionella omständigheter.

I sitt uttalande motiverade Trump-administrationen beslutet med att förhållandena i de berörda länderna förbättrats tillräckligt för att medborgarna ska kunna återvända, och representanter för Homeland Security pekar på att TPS var tänkt att vara en tillfällig lösning – inte en väg till permanent uppehållstillstånd.

För Nicaragua och Haiti träder ändringarna i kraft från 1 juni, medan för Venezuela och Cuba gäller beslutet istället från 1 juli. De som inte lämnar landet inom utsatt tid riskerar att bli utvisade och möta restriktioner för framtida inresor till USA.

Statistik från amerikanska myndigheter visar att cirka 300 000 haitier, 140 000 venezuelaner, 60 000 kubaner och 30 000 nicaraguaner berörs.

Använts sedan 1990

TPS-programmet, som infördes 1990, har tidigare använts för att flyga in medborgare från över ett dussin länder, inklusive El Salvador och Syrien till USA. Under Trumps tidigare mandatperiod (2017–2021) genomfördes flera liknande indragningar av TPS-status, beslut som hans motståndare utan framgång försökte överklaga i domstol.

Enligt Homeland Security kommer individuella undantag att övervägas för personer med pågående ansökningar om permanent uppehållstillstånd eller asyl.

Beskedet har också lett till högljudda protester från migranter och invandringsaktivister som anklagar Trump-administrationen för ”rasism” och för att kränka asylanternas rättigheter.

Det kan också noteras att en stor andel av de som nu förlorar sina uppehållstillstånd är haitier – och att Trump så sent som i höstas anklagade just dessa för att döda och äta upp amerikanernas hundar och katter.

Detta utspel ledde till stor uppståndelse och var någonting som Nya Dagbladet uppmärksammade när det begav sig.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

MMA-stjärnan: ”Massinvandringen sprider förödelse på Irland”

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 18 mars 2025
– av Redaktionen
MMA-profilen menar att Dublin på bara tio år har gått från en av de säkraste städerna i Europa till en av de farligaste.

Conor McGregor, passade under ett besök i Vita huset på att fördöma Irlands regering och den folkutbytespolitik som han menar hotar själva folkets identitet.

– Den organiserade illegala invandringen sprider förödelse i landet, varnade MMA-profilen.

Det var under gårdagen på Saint Patrick’s Day som McGregor gästade Donald Trump och inför den församlade presskåren passade på att deklarera att Irlands makthavare svikit det egna folket.

– Irland står på randen till att potentiellt förlora sin irländska identitet, betonade kampsportsstjärnan.

– Det finns landsbygdsorter i Irland som har översvämmats i ett enda svep och blivit en minoritet i sina egna samhällen. De 40 miljoner irländska amerikanerna måste få höra detta, annars finns det snart ingen plats att komma hem till och besöka.

McGregor anklagade även landets regering för att ”sedan länge ha övergett det irländska folkets röster” och slog fast att ”det är dags att USA får veta vad som pågår på Irland”.

– Det som pågår på Irland är en parodi. Vår regering är en regering med noll åtgärder och noll ansvar. Våra pengar spenderas på utomeuropeiska frågor som inte har något att göra med det irländska folket, fortsatte han.

”Svikit det irländska folket”

Utspelet fick irländska makthavare att rasa och premiärministern Micheál Martin hävdade i ett inlägg på X att ”Conor McGregors kommentarer är felaktiga och återspeglar inte andan i St Patrick’s Day eller det irländska folkets åsikter”.

Vice premiärministern Simon Harris gick ännu längre och påstod att MMA-profilen saknade ”mandat” att tala för Irlands folk.

Connor McGregor står dock på sig och menar att ”alla tillgängliga mätmetoder har visat att den nuvarande irländska regeringen har svikit det irländska folket”.

– På tio år har Dublins stadskärna gått från att vara en av de säkraste städerna i Europa till en av de farligaste, så han (premiärminister Martin) borde skämmas för att han säger det och talar nedlåtande om en irländsk man.

Vad gäller de irländsk-amerikanska relationerna så mötte Trump Irlands ledare så sent som förra veckan – och passade då på att utnämna just McGregor till sin favoritirländare alla kategorier.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Somaliske influeraren längtar hem till Afrika

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 17 mars 2025
– av Redaktionen
"Momo" vill flytta tillbaka till Somalia, men säger att man måste ha gott om pengar för att kunna leva ett bra liv där.

I ett matlagningsprogram tillsammans med vännen Jonas Fagerström berättar den somaliske influeraren Mohamed ”Momo” Alikar om de insikter han fick under ett halvårslångt besök i hemlandet.

Under sin vistelse insåg ”Momo” hur bra man mår av att leva tillsammans med medlemmar ur sitt eget folk och hur han gärna flyttar hem till Somalia i framtiden.

Momo var på besök i Somalia i samband med covid-19, och nedstängningar och restriktioner gjorde det svårt att lämna landet, varför han blev kvar där i sex månader. I efterhand beskriver han tiden som mycket positiv – och det allra mest positiva var att det var somalier överallt.

– Vet du vad min känsla från Somalia var? Jag måste vara helt ärlig nu. För första gången i mitt liv kände jag: Är det så här det känns? Jag gick in på apoteket. Det var en somalier som jobbade där. Jag gick in på taxistället, på restauranger. Det var somalier som jobbade där. Jag har aldrig upplevt känslan av att alla i samhället är somalier.

Upplevelsen i Somalia fick Momo att anta en nationalistisk syn på livet, och idag är han av övertygelsen att alla mår bäst om de bor och lever tillsammans med medlemmar av sitt eget folk.

– Där i varenda situation var alla somalier. Det kändes lite som om det var så här livet ska vara på riktigt. Om alla länder har sin urbefolkning och alla bor på sina ställen, det är så man mår bäst, tror jag.

– Även om inte Somalia var så jättefint byggt och stabilt så mådde jag jävligt bra alltså. Jag vet inte om det är för att alla ser ut som mig, fortsätter han.

Måste vara ”ekonomiskt stark”

Momo hoppas nu att han kan flytta till Somalia i framtiden, men poängterar samtidigt att man måste vara ”ekonomiskt stark” för att kunna leva ett bra liv i landet – någonting han enligt egen utsago arbetar på att försöka lösa.

Det kan noteras att Momos nationalistiska syn går stick i stäv med det budskap som basunerats ut av svenska makthavare, etablissemangsmedier, och lobbygrupper i många decennier.

Dessa har istället länge hävdat att det är en styrka att Sverige är ett mångkulturellt och mångetniskt land med hög invandring – att detta är någonting som gör samhället bättre, och någonting som alla tjänar på i förlängningen.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend