I juni 2023 genomförde den klimatalarmistiska gruppen Återställa Våtmarker en ”aktion” där man smetade röd färg på en tavla av den impressionistiske konstnären Claude Monet på Nationalmuseum i Stockholm och limmade fast sig på tavlans skyddsglas.
Nu åtalas sex av gruppens medlemmar för skadegörelse.
Nya Dagbladet uppmärksammade skadegörelsen när det begav sig och hur Återställ Våtmarker själva försvarade sin hårt kritiserade aktion med att man ville ”uppmärksamma att klimatkrisen också är en hälsokris, och att värmerelaterade sjukdomstillstånd blir ett större och större problem”.
– Jag förstår att folk blir upprörda, men jag förstår inte varför inte politikerna får frågan, ’varför för ni medvetet en politik som kommer att leda till fler dödsfall, brist på dricksvatten och mindre skördar?’ Det är på riktigt att klimatkatastrofen dödar människor, argumenterade presstalesmannen Roxy Farhat.
Per Hedström, vikarierande överintendent på nationalmuseum var dock inte särskilt road av vandalismen och konstaterade krasst att man konsekvent tar avstånd från alla aktioner ”där konst och kulturarv riskerar att komma till skada”.
– Kulturarvet har ett stort symbolvärde och det är oacceptabelt att attackera eller förstöra det, oavsett syfte.
Emma & Maj, sjuksköterska respektive sjuksköterskestudent, idag i aktion på Nationalmuseum. Läget är så jäkla kritiskt. Därför satte de röda handavtryck & limmade fast sig på skyddsglaset på Monets kända tavla Konstnärens trädgård i Giverny. #återställvåtmarker pic.twitter.com/Gr0bFzqHDX
— Återställ Våtmarker (@vatmarker) June 14, 2023
”Enda fallet i Sverige”
Nu står det också klart att en stämningsansökan mot de båda kvinnorna som vandaliserade konstverket – och fyra andra personer, har lämnats in till Stockholms tingsrätt. Alla anses på något sätt ha deltagit i planeringen eller dokumentationen av händelsen.
Åklagaren Lucas Ericsson uppger att han yrkar på olika straff för de åtalade och att detta ”kommer vara individuellt utifrån vad de har tidigare i bagaget”.
– Det är förstås en ovanlig händelse, det är väl det som sticker ut. Det är nog det enda fallet som jag känner till i Sverige, säger han till Magasin K.
Man yrkar också på skadestånd på drygt 180 000 kronor och pekar på att denna typ av vandalism riskerar att leda till att det blir svårare att låna in konst från andra museer eller privatpersoner i framtiden.
Eftersom själva tavlan skyddades av ett särskilt glas klarade sig denna utan permanenta skador.