Fler ska utvisas för brott – och färre ska kunna återvända till Sverige efter att utvisningarna verkställts. Det var regeringens budskap när en ny utredning presenterades under onsdagen.
Migrationsminister Johan Forssell (M) tror att antalet utvisade brottslingar kommer att ”sexdubblas” och hävdar att ”Sverige nu kommer att få det tuffaste regelverket för brottsutvisningar i hela Norden”.
Regeringspartierna och Sverigedemokraterna har länge hävdat att de kraftigt vill utvisa fler utlänningar som begår brott i Sverige – och nu har en utredning tagit fram förslag på hur detta ska gå till i praktiken.
Ett av förslagen handlar om att gärningsmän ska kunna utvisas vid alla brott med strängare påföljd än böter – oavsett om det bedöms finnas någon återfallsrisk eller inte.
Ett annat förslag är att åklagare ska vara skyldiga enligt lag att yrka på utvisning ”om brottet är utvisningsgrundande” – vilket vore en stor skillnad mot idag, då varje åklagare själv gör denna bedömning.
Vidare vill man att ”avvägningen mellan skälen för och emot utvisning” skärps – och att man framöver utgår från de lägsta krav som fastställs av EU, och inte gör mer generösa tolkningar än nödvändigt.
Fler livslånga återreseförbud
Det ska också bli lättare än idag att utvisa brottslingar som kommit till Sverige före 15 års ålder. Framöver är det inte någon allmän domstol utan migrationsverket som ska pröva eventuella verkställighetshinder i samband med att utvisningsbeslutet tas.
Att utvisade brottslingar fritt kunnat resa tillbaka Sverige bara några år efter att de utvisats är någonting som länge lett till frustration i samhället, och nu föreslås det att återreseförbuden i många fall ska bli längre eller helt permanenta.
”Om brottslighetens straffvärde motsvarar fängelse i mindre än sex månader ska återreseförbudet normalt bestämmas till fem år. Motsvarar straffvärdet fängelse i sex månader eller mer men inte fängelse i ett år och sex månader ska återreseförbudet normalt bestämmas till tio år. Vid högre straffvärden än så, det vill säga fängelse i ett år och sex månader eller mer, ska återreseförbudet som huvudregel inte tidsbegränsas”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
”Upprättelse för brottsoffren”
Avslutningsvis ska straffskalan för att vistas i landet i strid mot ett återreseförbud skärpas – och även den som anställer en person som saknar rätt att vistas i Sverige ska straffas hårdare än idag. Författningsändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2027.
– Nu är det slutdaltat med personer som kommer till Sverige och begår brott. Antalet som kommer utvisas på grund av brott bedöms sexdubblas med utredningens förslag. Steg för steg gör vi svensk migrationspolitik mer rättvis. Det handlar ytterst om upprättelse för brottsoffren, säger migrationsminister Johan Forssell.
– Sverige kommer nu att få det tuffaste regelverket för brottsutvisningar i hela Norden, fortsätter han.
Om antalet personer som döms till utvisning på grund av brott skulle sexfaldigas innebär det cirka 3000 utvisningsbeslut årligen – jämfört med ungefär 500 idag.
Hemländerna vill inte ta emot sina medborgare
Ett återkommande problem har dock länge varit att de gamla hemländerna inte vill ta emot sina kriminella medborgare.
Många brottslingar i Sverige idag kommer från länder som Afghanistan, Irak och Somalia, men trots utvisningsbeslut går det i regel inte att verkställa utvisningarna till dessa, och många andra länder – och de blir istället kvar i Sverige. Tidöpartierna har än så länge inte presenterat någon konkret lösning på denna problematik.
Det kan också noteras att Sverige under Moderaternas styre har fortsatt ta emot cirka 100 000 migranter årligen, och kritiker argumenterar för att skärpta utvisningar kommer att få begränsad effekt, så länge massinvandringen inte också stoppas. Med gällande lagstiftning kan inte heller brottsdömda migranter som hunnit få svenskt medborgarskap utvisas