Kriminella nätverk placerar nu unga i utvalda skolor för att upprätthålla kontrollen över droghandel och territorier. Regeringen uppger att man har kallat till krismöte med tre myndigheter för att motverka utvecklingen.
Flera skolor i storstadsområden har blivit nav i gängens strategiska maktutövning, rapporterar statskanalen SVT:s Uppdrag granskning.
Genom att påverka skolvalet placerar nätverken ungdomar med koppling till kriminella miljöer i specifika utbildningsmiljöer – ett sätt att trygga fortsatt narkotikaförsäljning och bevaka rivaler.
Skolvärdar och lärare har slagit larm om hur ungdomar på order av gängkriminella nätverk sprids ut i skolor enligt gängens önskemål.
Grupperingar delar enligt uppgift upp städer mellan sig, i syfte att undvika konflikter och säkra marknaden.
– Som jag upplever det blir de tillsagda uppifrån att välja skolor för att de ska bibehålla sin makt, sitt område eller en viss skola, uppger en anonym skolvärd.
Dystopiskt nytt avsnitt av uppdrag granskning.
Gängkriminella bestämmer vilka skolor elever ska gå i för att deras nätverk ska behålla kontroll över området.
Skolan används sedan för att sälja narkotika, förvara vapen och rekrytera unga. pic.twitter.com/AtEc9JNss1
— Herr Husis (@HerrHusis) April 23, 2025
Långsiktig strategi av gängen
Planeringen inför skolvalet sker ofta utanför skolans område, där äldre kriminella träffar yngre. Valet av gymnasieskola blir en del av gängens långsiktiga strategi för att hålla försäljningskanaler öppna under de tre år eleverna studerar.
Samtidigt förvarar vissa elever både vapen och droger i skolans lokaler. I vissa fall används skolan som rekryteringsbas för våldsuppdrag. Polis och skolpersonal rapporterar om en oroande ökning av sådana fall.
– Om vi säger ett område som jag har många fiender i, som jag vet att jag har drabbat folk i. Om de går i en skola så vill jag absolut inte börja i den skolan. För de kommer hämnas på mig, säger gängkriminelle ”Hassan”.
”Hassan”, som egentligen heter något annat, läser sitt sista gymnasieår och har band till kriminella nätverk. För honom och andra elever i liknande miljöer styr skolvalet deras säkerhet.

Tusenprocentig ökning
Statistik från Åklagarmyndigheten visar att antalet misstänkta 15–17-åringar i mordutredningar ökat med över tusen procent på ett decennium. Under årets första kvartal åtalades 128 ungdomar i 190 olika mordutredningar.
Barn under 15 år har misstänkts för 136 fall av mordplanering – en tredubbling jämfört med förra året. Utvecklingen har fått regeringen att kalla till sig Skolverket, Skolinspektionen och Polismyndigheten.
Syftet är att samordna arbetet och motverka att skolor utnyttjas som en del av den kriminella infrastrukturen.
– Skolan ska vara en trygg plats för lärande – inte en arena där kriminella krafter får fäste. Att lärare skräms till tystnad av elever med våldskapital, strategiskt placerade av kriminella nätverk, är fullkomligt oacceptabelt, säger utbildningsminister Johan Pehrson.
Brottsförebyggande rådet rapporterar samtidigt att lagföringsbesluten för 15–17-åringar ökade med tio procent under 2023, jämfört med året innan.
Forskare varnar dock för att repressiva åtgärder ensamma inte räcker – förebyggande arbete och sociala stödinsatser lyfts som avgörande för att bryta utvecklingen.
Regeringen har aviserat att fler förslag är på gång. Myndigheternas återrapportering väntas inom de närmaste veckorna.