Europeiskt vin innehåller tusen gånger mer PFAS än kranvatten, visar en ny undersökning. Bland vinerna med allra mest miljögifter finns Systembolagets mest sålda varianter.
I ett samarbete med olika europeiska miljöorganisationer inom nätverket Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), där svenska Naturskyddsföreningen ingår, har man analyserat 49 olika röda och vita viner efter PFAS.
Resultaten visar att alla testade viner innehåller höga halter av PFAS-ämnet TFA. Förekomst av just TFA har ökat rekordartat de senaste åren men viner från 1988 och tidigare innehåller ingenting av ämnet, samtidigt som halterna exploderat från 2020 och framåt. Dessa viner innehåller mellan 21 000 och 320 000 nanogram TFA per liter.
– Druvorna har troligen förorenats via det vatten de vattnats med, men också från PFAS-bekämpningsmedel. Det här är ett tydligt exempel på hur våra livsmedel påverkas när PFAS sprids i naturen, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Ett av de absolut värsta vinerna med höga TFA-ämnen är Systembolagets mest sålda rödvin på flaska, det franska Grand sud Merlot. Vinet innehåller 220 000 nanogram TFA per liter, vilket är cirka tusen gången mer än det svenska kranvattnet som Naturskyddsföreningen testade förra året.
– Det här visar vad utsläpp av PFAS leder till och hur utbredd spridningen är. Vi har en PFAS-kris och dessa skadliga ämnen som aldrig bryts ner i naturen sipprar in i allt fler av våra livsmedel – till och med vin, säger Lexén.
Fakta: TFA
Trifluorättiksyra är en kemikalie som används vid tillverkning av bland annat läkemedel och bekämpningsmedel. Den tillhör PFAS-familjen och är mycket svår att bryta ner i naturen. TFA kan bildas som nedbrytningsprodukt av andra fluorerade ämnen och sprids lätt i vatten, vilket gör den problematisk för miljön.
TFA är skadligt för vattenlevande organismer och utreds för negativa effekter på fosterutveckling. Det saknas dock ett EU-gemensamt gränsvärde för TFA, även om Nederländerna infört ett riksvärde på 2 200 nanogram per liter för dricksvatten.
Källa: Naturskyddsföreningen