USA kommer att börja neka visum baserat på innehållet i sökandes sociala medier – inklusive inlägg, delningar och meddelanden som till exempel uttrycker stöd för vad som anses vara antisemitiska budskap.
Landets migrationsmyndighet, USCIS, kommer att börja granska sociala medier för alla invandrare som ansöker om lagligt permanent uppehållstillstånd, arbetstillstånd, visum samt även utländska studenter och personer som är anslutna till utbildningsinstitutioner.
Det man kommer att leta efter är exempelvis postningar eller meddelanden som stödjer grupper som är terrorstämplade i USA, till exempel Hamas, Hizbollah i Libanon eller Huthirörelsen i Jemen. Även antisemitiska budskap ingår och kommer att utgöra ”negativa faktorer” vid beslut om visum eller uppehållstillstånd.
– Det finns ingen plats i USA för resten av världens terroristsympatisörer, och vi har ingen skyldighet att ta emot dem eller låta dem stanna här, säger Tricia McLaughlin, biträdande sekreterare för Public Affairs på DHS, i ett pressmeddelande.
Förslaget har väckt oro bland förespråkare för invandring och yttrandefrihet, eftersom det även kan påverka personer som redan vistas lagligt i landet – inte enbart dem som ansöker om inresa. Kritiker pekar också på att det är oklart hur exempelvis ”antisemitism” ska definieras, och det finns en oro för att i princip all Israelkritik ska leda till avslag.
Enligt AP News har övervakning av sociala medier från immigrationsmyndigheter pågått i över ett decennium, med början under Obama-administrationen och en utökning under Donald Trumps första mandatperiod.