Njahcogáhtta, Sivakkakatu och Taimenkatu är tre av Kirunas nya gatunamn på minoritetsspråk som kommunstyrelsen i veckan klubbade igenom.
Problematiken kring att många svenskar inte förväntas kunna uttala de nya namnen spelar ingen roll, enligt Irene Kuhmunen, ordförande för Kiruna sameförening – som istället föreslår att de börjar använda AI-tjänster för ändamålet.
Under måndagen beslutade politikerna att gatorna i ett nybyggt bostadsområde i Kiruna ska få namn på samiska, mäenkieli och finska – istället för på svenska som brukligt är.
– Det här visar på den verklighet vi har med språken runt omkring oss i Kiruna kommun som vi bör vara stolta över, förkunnade Samelistans Åsa Larsson Blind.
Alla tyckte dock inte att de nya gatunamnen var någon särskilt bra idé – och pekar bland annat på att flera av dem var mycket svåra att uttala för den som inte tillhör respektive minoritetsgrupp, samt att det kan uppstå problem i kontakten med myndigheter och andra aktörer om det råder förvirring om vilken plats som egentligen åsyftas.
– Måste vi alltid vara experimentkommunen, måste vi alltid vara först med att testa något nytt? frågade en irriterad Magnus Gustafsson från Centerpartiet.
”Till de svensktalande finns AI”
I slutändan blev det en form av ”kompromiss” där de två mest komplicerade namnen byttes ut till namn på minoritetsspråken som politikerna bedömde vara något enklare att uttala. Irine Kuhmunen, som leder Kirunas sameförening, är lyrisk över beslutet.
– Äntligen får vi samiska namn i Kiruna. I Kiruna har redan alla berg, sänkor och myrar samiska namn och nu får vi också gator med samiska namn, konstaterar hon.
Kritiken om att svensktalande inte kommer att kunna uttala de nya namnen tar hon med en klackspark – och uppmanar dessa att ta hjälp av tekniska lösningar och hjälpmedel.
– Till de svensktalande finns det AI. Man kan använda AI, skrattar hon.