Ett uppvärmt bronstäcke – det är det nya minnesmonumentet för terrordådet på Drottninggatan 2017.
Alla är dock inte imponerade över Fredad plats, som konstverket heter, och den brittiske debattören Bredan O’Neill går så långt som att argumentera för att minnesmärket ”är djupt förolämpande för de människor som dog i terrorattacken”.
Det är konstnären Ann-Sofi Sidén och arkitekten Mats Fahlander som ligger bakom monumentet – på beställning av Stockholms stad. Under måndagen avtäcktes det på årsdagen av attentatet då Rakhmat Akilov genom en lastbilsattack dödade fem personer.
Även om politikerna själva hyllat monumentet har kritiken dock inte låtit vänta på sig. Brendan O’Neill, som är redaktör för nättidningen Spiked, menar att det är direkt opassande och förolämpande att offren efter terrordådet ”hedras med något så intetsägande och banalt” som en filt som kastas över en trappa.
– Varje gång det sker en islamistisk terrorattack gör vi samma sak. Vi lägger ner en blomma, vi ber en bön, vi kanske skriver något i sociala medier. Efter terrorattacken vid Manchester Arena här i Storbritannien 2017, stämde alla upp i Oasislåten Don’t look back in anger, det var hymnen som hördes över hela landet, säger han i en intervju med Kvartal.
– Jag tycker att vi bör fira minnet av dessa hemska händelser genom att vara arga över dem, genom att ställa svåra frågor till våra makthavare. Varför händer detta, varför kan vi inte vara trygga och vad görs för att ta itu med denna giftiga ideologi?
”Inte det minnesmärket som offren förtjänade”
O’Neill menar att minnesmärken över islamistiska terrorattacker borde hedra och lyfta fram västerländska värderingar – snarare än att fokusera på själva sorgen efter dåden.
– När vi uppför monument, vilket vi bör, tycker jag att det ska vara minnesmärken över den västerländska civilisationens värden, som dessa terrorister attackerar, argumenterar han.
Flera andra debattörer har också uttryckt kritik – inte minst SvD:s ledarskribent Paulina Neuding.
”Inte det minnesmärke som offren, de efterlevande, poliserna, stockholmarna eller svenskarna hade förtjänat”, skriver hon och menar att Västvärlden i vanlig ordning bemöter islamistiska terrordåd med ”en stilla mildhet”.
Jag mår faktiskt lite illa när jag ser detta. Alla offren som miste sina liv låg dessutom under filtar på Drottninggatan. Bilden av Ebba liggandes på gatan komma jag aldrig att glömma. Detta monument över förlorad kärlek och ett liv tillsammans är en skymf mot de anhöriga.
— Betty (@MrsWalkieTalkie) April 8, 2025
Statstelevisionen SVT är dock lyriska över konstverket – och kulturredaktören Anders Jansson tycker att det är särskilt positivt att ”man kommer kunna gå förbi (monumentet) utan att behöva veta varför det finns just här”.
”Även det är ett mått på kvalitet”, slår han fast.