Inför valet 2026 deklarerar Socialdemokraterna att man helt vill ta bort det nuvarande karensavdraget.
– Det är helt orimligt och orättvist, menar partiledaren Magdalena Andersson.
S-ledaren pekar på att tjänstemän ofta kan arbeta hemifrån när de är sjuka, så länge de inte är sängliggande – en möjlighet som svenska arbetare inom exempelvis vård, omsorg, industri och bygg helt saknar.
– Det är inte sällan samma yrkesgrupper som har lite lägre lön, och för dem innebär karensavdraget en hård ekonomisk smäll, argumenterar Andersson, i en intervju med TT.
– Att avskaffa karensavdraget är ett uttryck för en modern och rättvis arbetslinje, som är bra för vanligt folk och därmed också för Sverige, slår hon fast.
Därför föreslår partistyrelsen att karensavdraget ska tas bort – och att förändringen ska gälla alla anställda i Sverige. Partikongressen ska ta ställning till förslaget i maj, och kostnaden bedöms landa på ungefär fem miljarder kronor.
”Behövs en självrisk för den anställde”
Slopat karensavdrag är en fråga som LO länge har drivit, och många fackförbund välkomnar därför S-beskedet och betraktar det redan som en stor seger.
Som Nya Dagbladet nyligen uppmärksammade befinner sig Moderaternas väljarstöd idag på den lägsta nivån på åtta år – och om det vore val idag hade Sverige fått se ett rödgrönt regeringsskifte.
Intresseorganisationen Svenskt Näringsliv ser dock mycket negativt på att avskaffa karensdagen – och pekar på att detta skulle öka sjukfrånvaron och innebära ökade kostnader för svenska arbetsgivare.
– Historien visar tydligt att sjukfrånvaron ökar så fort den ekonomiska risken för individen minskar, och för att motverka det behövs självrisken för den anställde, hävdar Svenskt Näringslivs försäkringsexpert Catharina Bäck.
Så fungerar karensavdraget idag
Karensavdraget är det belopp som dras från sjuklönen när en anställd blir sjuk och ersatte den tidigare karensdagen 2019. Avdraget motsvarar 20 procent av den sjuklön som personen skulle ha fått under en genomsnittlig arbetsvecka.
Detta gäller oavsett om man arbetar heltid, deltid eller har oregelbundna arbetstider. Blir man sjuk igen inom fem dagar görs inget nytt karensavdrag. Efter tio avdrag under ett år aktiveras ett särskilt skydd som stoppar fler avdrag.