Fyra månader efter att president Bashar al-Assad störtades har jihadistledaren Ahmed al-Julani, ledare för den terrorklassade grupperingen HTS med rötterna i de salafistiska organisationerna Al-Qaida, Nusrafronten och Islamiska Staten, presenterat vad man beskriver som en ny övergångsregering med 23 medlemmar. Regeringen lanseras som ett steg mot ”förändring och uppbyggnad”.
Den jihadistiske terrorledaren Abu Mohammad al-Julani har i samband med maktövertagandet återgått till att använda sitt ursprungsnamn Ahmed Hussein al-Sharaa.
Sedan Assads flykt till Ryssland i december 2024 har våldet intensifierats kraftigt och stark oro uttryckts för ett folkmord främst på den alawitiska minoriteten. I mars 2025 rapporterades över 1 000 människor, främst alawiter, ha dödats i brutala massakrer i Latakia och Tartus. FN:s säkerhetsråd fördömde det som ”oacceptabelt”, och även USA anklagade HTS för att bedriva ”etnisk rensning av minoriteter”.
EU å sin sida pekade istället ut vad man beskrev som ”pro-Assad-element” som ansvariga för attacker mot den nya interimsregeringens styrkor och har donerat miljardstöd till den nya regimen. Ryssland har varnat för ett maktvakuum och ”kaos utan Assads stabilitet”, och Turkiet har hållit en nära relation till HTS. Formellt saknar den nya statsbildningen dock internationellt erkännande.
I den nya övergångsregeringen presenteras bland andra Hind Kabawat, som beskrivs som en ”kristen aktivist för interreligiös dialog och kvinnors rättigheter”, som har utsetts till socialminister. Alawiten Yarub Badr får ansvar för transportministeriet, medan drusen Amgad Badr tar över jordbruksdepartementet. Alawiterna, som utgör cirka 12 procent av befolkningen, har traditionellt stöttat Assad och det socialistiska Baath-partiet, medan druserna (omkring 3 procent) ofta hållit sig neutrala.
Samtidigt har kurdiska Syriska Demokratiska Styrkor (SDF) och den autonoma administrationen i nordöstra Syrien uteslutits från regeringsbildningen – något som enligt regionala källor beror på HTS vägran att erkänna kurdisk autonomi, samt påtryckningar från Turkiet.