Mälarenergi Vatten undersöker i ett pilotprojekt om det går att få bort PFAS från dricksvatten med hjälp av aktivt kol och jonbytare. Hittills är resultaten mycket lovande.
De nuvarande gränsvärdena för PFAS ligger på 90 nanogram per liter vatten (90 ng/l). I en ny lagstiftning, som börjar gälla den 1 januari 2026, ska gränsvärdena sänkas till 4 ng/l för PFAS4 och 100 ng/l för PFAS21. Dricksvattenproducenter som har för höga värden ska ha påbörjat åtgärder för att minska PFAS-halterna senast 1 januari 2026.
I Västerås dricksvatten ligger man under de nuvarande gränserna, samt även det nya gränsvärdet för PFAS 21. Däremot inte det nya gränsvärdet för PFAS 4.
– Mälarenergi Vatten tar PFAS på största allvar och personligen välkomnar jag den nya lagstiftningen, säger Ann-Charlotte Duvkär, vd Mälarenergi Vatten, i ett pressmeddelande. Kunskapen om de olika PFAS-ämnena ökar hela tiden och det leder till nya bedömningar. Det är bra att lagstiftningen skärps.
”100% rening”
Mälarenergi Vatten arbetar sedan 2023, tillsammans med Västerås stad, för att identifiera vilka föroreningskällor som kan finnas och även vilka åtgärder som kan göras. I slutet av september testade man två olika metoder för att avlägsna PFAS från dricksvattnet. Aktivt kol avskiljer PFAS genom att det adsorberas, alltså fastnar, på ytan till det aktiva kolet. Jonbytare är en avskiljningsmetod där joner, i det här fallet PFAS, byter plats med joner i en filtermassa. PFAS adsorberas till jonbytarmassan.
Försöken planeras att pågå under minst ett år för att kunna samla in tillräckligt med data, men redan nu ser man positiva resultat.
– Men nu har vi fått de allra första provsvaren och det ser lovande ut. De visar på 100 % rening.