Allt fler gotlänningar har tröttnat på hur ön fylls till bredden av turister under sommarmånaderna och menar att det är hög tid att politikerna istället prioriterar de fastboende.
– Juli är helt vidrig. Jag tycker att man ska begränsa hur många som får komma hit, menar konstnären Pia Ingelse som bor i Visby.
Samtidigt som Gotland är ekonomiskt beroende av turistnäringen har många av de bosatta på ön börjat tröttna rejält på anstormningen under sommarmånaderna. På Gotland bor cirka 61 000 invånare – men varje år kommer det närmare en miljon turister, något som bland annat skapar stora problem för infrastrukturen.
– Vi har en infrastruktur som inte alltid mäktar med ett högt tryck under de här sommarveckorna, uppger Karin Winsnes, näringslivsstrateg vid Region Gotland till statskanalen SVT.
En annan faktor är att bostadsmarknaden har blivit dysfunktionell – särskilt i Visby, då hyresvärdar ofta bara vill hyra ut nio-tio månader om året till ”vanliga” hyresgäster – och under sommaren istället föredrar att hyra ut sina bostäder till turister till en mycket högre hyra.
– Den här gentrifieringen är förödande för Gotland. Det som händer är att våra fullt fungerande bostäder köps upp av personer som inte behöver ett hus till, menar Visbybon Knut Stahle.
Vissa platser på Gotland är så populära bland turister att Region Gotland har slutat lyfta fram dem i en förhoppning att färre besökare ska ta sig dit och istället sprida ut sig mer över ön – exempelvis det gamla stenbrottet Blå lagunen som man numera aktivt låter bli att nämna.
”Folk flyttar härifrån”
Det har gått så långt att gotlänningar, genom bland annat Föreningen Ögonen på Gotland, börjat engagera sig för att regionen slutar prioritera turismen och istället arbetar för att förbättra levnadsvillkoren för de fastboende.
– Fastigheter görs om till restauranger och turistboenden. Folk flyttar härifrån och det är risk för att det blir en kuliss utan liv, säger grundaren Katarina Söderdahl till Bonnierägda Dagens Nyheter.
Etnologen Owe Ronström menar att Visbys innerstad redan är att betrakta som en kuliss som domineras av turister, och beskriver det som att ”bo i ett zoo och bli tittad på”.
– Juli är helt vidrig. Jag tycker att man ska begränsa hur många som får komma hit, anser konstnären Pia Ingelse.
Även om många gotlänningar upplever att besökarna ”tränger undan” dem från ön drar turismen in flera miljarder kronor årligen, varför många uthyrare och näringsidkare gärna ser att man fortsätter satsa på att lyfta fram Gotland som ett turistmål.