Under måndagen trädde den nya alkohollagen i kraft i Finland. Detta innebär att man nu får sälja alkoholhaltiga drycker på upp till åtta procent i matbutiker.
Redan 2018 ändrade man alkohollagarna. Det blev då tillåtet för krögare att sälja alkohol till kunder som ville ta med sig dryck hem och matbutikerna kunde sälja drycker med upp till 5,5 procent alkohol. Alko, Finlands motsvarighet till systembolaget, fick också ha öppet längre och bland annat anordna vinauktioner, något som skattefinansierade SVT rapporterade om vid tillfället.
I och med den nya alkohollagen, som trädde i kraft under måndagen, får matbutiker nu sälja drycker med åtta procent alkohol. Procenthöjningen gäller i praktiken för produkter som tillverkats via jäsning, som exempelvis öl och vin. Anledningen till att man valt att höja procenten är bland annat att man vill gå i en ”europeisk riktning”.
– Regeringen tar nu ett ansvarsfullt och försiktigt steg och luckrar upp alkoholregleringen i en mer europeisk riktning. Förändringen är möjlig eftersom den totala alkoholkonsumtionen minskar, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
Alkoholforskare kritisk
Thomas Karlsson, alkoholforskare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), är dock kritisk till lagändringen och menar att ökad tillgång till alkohol ofta ökar konsumtionen.
– På Institutet för hälsa och välfärd tycker vi att liberaliseringar i alkoholpolitiken där man gör alkoholdrycker mer tillgängliga inte är att föredra, säger han till finska statskanalen Yle.
Inför lagändringen 2018 skickade Sverige in en överklagan till EU för att man ansåg att lagen kunde förvärra Finlands folkhälsa.