Ålands fiskevårdscentrum i Guttorp ska sätta ut en miljon gäddyngel i åländska vatten. Sedan starten för 30 år sedan har man sammanlagt placerat ut 30 miljoner yngel.
Snart kommer man att placera ut gäddynglen i det åländska vattnet, vilket är något man gjort årligen sedan 1994, säger fiskevårdsinspektör Kaj Ådjers till Ålands Radio.
– Vi har planterat ut gäddor sedan 1994 och inräknat årets fiskar når vi 30 miljoner utplanterad gädda, säger han.
Gäddorna släpps ut i 46 olika områden, där alla åländska kommuner är representerade. Det är dock svårt att veta exakt hur det går för de utplacerade gäddorna, eftersom man inte kan märka så små fiskar.
Ingen utplantering i Sverige
– Men vi har ju ett väldigt stort intresse, efterfrågan är ju stor, så vi tror att det har en ganska stor betydelse, fortsätter Ådjers.
Däremot kan man se att beståndet av gäddor är större i Åland än i Sverige, något som Ådjers tror kan bero på utplanteringen. I Sverige planteras inte gäddor ut.
– Vi har planerat ut gäddor under en rätt lång tid, i Sverige har man inte gjort det och där har de ju haft problem med gäddbeståndet i större utsträckning än vad vi har.
Även privatpersoner brukar plantera ut gäddor, något som bland andra Karl-Erik Sommarström gjort. Han har under nästan samma period planterat ut omkring 14 miljoner gäddyngel.
Gädda (Esox lucius)
Det är en rovfisk som lever på norra halvklotet i sötvatten och brackvatten. Gäddan förekommer på norra halvklotet i Europa, Asien och Nordamerika. Det är en populär sportfisk, och även matfisk.
Honor blir generellt större än hanarna. De största väl dokumenterade honorna har varit omkring 150 cm långa och vägt 25–30 kg. Hanarna stannar vid omkring 100 cm, där de största har varit 120 cm och vägt cirka 10 kg. Det finns också en rapport från Irland på 1800-talet, där man säger sig ha fångat en gädda som varit 175 centimeter lång och vägt 41,7 kilo, däremot är alla inte helt övertygande om rapportens trovärdighet idag.
Namnet "gädda" har sitt ursprung i det fornnordiska ordet gaddr, som betyder spik eller spets, och syftar på dess tänder. Gäddan har cirka 3 000 tänder.
Källa: Artfakta