Thailand kan bli första sydostasiatiska land att ansluta sig till Brics-gruppen, efter att landets regering nyligen godkänt en avsiktsförklaring om att gå med i den ekonomiska samarbetsorganisationen.
Enligt Chai Wacharonke, talesman för landets regering, hoppas man att med ett Brics-medlemskap förbättra Thailands internationella status och öka möjligheterna på den internationella scenen.
Talesmannen betonar att den thailändska regeringen inser vikten av multilateralism och utvecklingsländernas ökade roll på den internationella arenan, samt att Thailands vision är i linje med vad Brics-länderna förespråkar, rapporterar den statskontrollerade kinesiska tidningen Global Times. Bland annat hoppas man få ett närmare samarbete med andra länder i Syd, där man syns mer och får större gehör i globala sammanhang.
Enligt en rapport från det Bangkok-baserade Kasikorn Research Center, kommer Thailand att få nya utvecklingsmöjligheter om landet ansluter sig till Brics samarbetsmekanism. Sedan tidigare utgjorde landets handel med Brics-länderna 22,8% av den totala handelsvolymen, och enligt rapporten kan ett medlemskap innebära ytterligare diversifiering av handel och investeringar.
”Stora ekonomiska horisonter”
– Med tanke på Brics-ländernas inflytande i de globala handelsförhandlingarna har Thailands regering fattat ett riktigt beslut som alla vinner på, nämligen att ansöka om medlemskap i Brics, hävdar Wang Youming, chef för Institutet för utvecklingsländer vid China Institute of International Studies i Beijing.
– Att gå med i Brics öppnar stora ekonomiska horisonter för detta sydostasiatiska land som arbetar hårt för att utveckla modern teknik och digital omvandling som en del av sina mål för hållbar utveckling, förklarar han vidare.
Vid det gångna årsskiftet välkomnades Egypten, Etiopien, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som nya Brics-medlemmar och organisationens ambition är att betydligt fler länder ska ansluta sig under de kommande åren.
Gruppen bildades 2009 av Brasilien, Ryssland, Indien och Kina medan Sydafrika anslöt sig året senare. Syftet är bland annat att fungera som en motpol eller alternativ till USA:s och G7-ländernas globala politiska och ekonomiska dominans.