En färsk tysk undersökning visar att en majoritet av befolkningen har starka reservationer mot fortsatt muslimsk invandring.
Undersökningen visar att över hälften av tyskarna, närmare bestämt 52 procent, anser att Tyskland generellt inte längre bör ta emot flyktingar eller migranter från muslimska länder.
Det är den senaste Insa-undersökningen, beställd av Nius Media Group, som indikerar att över hälften av tyskarna anser att Tyskland i princip bör införa nolltolerans vad gäller invandring från muslimska länder. Endast 34 procent av respondenterna är av motsatt åsikt eller har viss tveksamhet kring detta påstående.
En ännu större andel tyskar, 57 procent, uttrycker en känsla av att känna sig främmande på många platser i Tyskland. Rädsla för att bli en minoritet i sitt eget land tycks påtaglig bland befolkningen, med 54 procent som uttrycker en oro kopplad till detta.
Resultaten ger en fingervisning av en djupt rotad oro över den demografiska förändringen och dess långsiktiga konsekvenser för det tyska samhället.
Die neue exklusive INSA-Umfrage für NiUS:
– 52 Prozent sind der Meinung, Deutschland sollte keine Flüchtlinge aus islamischen Ländern mehr aufzunehmen
– 54 Prozent sind der Meinung, dass Deutsche zur Minderheit in Deutschland werden
– 57 Prozent sind der Meinung, dass sie in… pic.twitter.com/aZOZySsSbU— Jan A. Karon (@jannibal_) May 2, 2024
Skolsystemet under tryck
Den ökande invandringen från muslimska länder har också gett upphov till debatt om huruvida integrationen fungerat väl. En majoritet på 58 procent anser att integrationen av migranter inte fungerat väl i Tyskland, medan endast 29 procent anser att migranterna lyckats integrera sig bra.
Skolsystemet har inte undgått effekterna av den ökande invandringen. Tre fjärdedelar av tyskarna, motsvarande omkring 75 procent, anser att den nuvarande migrationsströmmen överbelastat det tyska skolsystemet, medan 22 procent säger sig inte se någon överbelastning.
Något som återspeglas i till exempel rapporter om överfulla klassrum, språkliga svårigheter och ökad spänning mellan olika grupper av elever, inte minst ökad rasism mot den etniskt tyska befolkningen.
Insa intervjuade ett representativt urval av 2004 röstberättigade personer i åldern 18 år och äldre för undersökningen som ägde rum mellan den 26 och 29 april.