Österrikes justitieminister Alma Zadic vill skärpa landets lagstiftning mot spionage och göra det förbjudet att spionera, inte bara på österrikiska mål utan även på internationella organisationer och andra länder.
Nyligen greps en tidigare österrikisk underrättelseofficer som anklagas för att ha spionerat för Rysslands räkning, och det är mot bakgrund av den händelsen regeringen vill se en skärpning av lagen.
Österrike, som har en lång historik av militär neutralitetspolitik, är bland annat bas för flera FN-organ och inflytelserika internationella organisationer – exempelvis OSCE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och Opec (Organization of the Petroleum Exporting Countries)
I dagsläget riskerar den som ”inrättar eller driver en hemlig underrättelsetjänst till skada för Republiken Österrike eller på något sätt stöder en sådan underrättelsetjänst” fängelse i högst fem år och det är även förbjudet att driva eller stödja en ”militär underrättelsetjänst” som arbetar för främmande makt eller ett internationellt organ – något som kan straffas med fängelse i upp till två år.
”Luckor i lagen”
Enligt Zadic har Österrike av omvärlden länge anklagats för att vara ett land där utländsk underrättelsetjänst kunnat verka relativt ostört och hon beklagar att ”luckor i lagen hittills har gjort det möjligt för utländska underrättelsetjänster att spionera ostraffat i Österrike”.
– Vi vill utvidga spionageparagraferna så att våra brottsbekämpande myndigheter i framtiden också kan agera mot utländska spioner när de inte riktar sig mot Österrike självt, utan även internationella organisationer baserade här, såsom FN eller vänligt sinnade stater, deklarerar hon.
Justitieministern är medlem i Österrikes miljöparti ”De Gröna” som ingår i landets regeringskoalition.
Även Inrikesminister Gerhard Karner från Österrikes folkparti vill se hårdare straff för spionage – och att myndigheterna ska få större möjligheter att avlyssna samtal via olika meddelandetjänster.