MORGONDAGENS DAGSTIDNING – fredag 9 maj 2025

fredag 9 maj 2025


Så försöker Big Tech inbilla dig att de respekterar din integritet

Ben Wolford bakom det integritetsfokuserade företaget Proton varnar för "privacy washing" och fortsatta intrång i våra digitala privatliv.

publicerad 20 april 2024

Det största nya hotet mot den personliga integriteten 2023 var inte något övervakningsprogram. Det var den falska reklam som stora teknikföretag använder för att lura människor att tro att deras produkter respekterar din integritet.

Precis som oljebolag hävdar att fossila bränslen är ”gröna”, försöker Google, Apple, Microsoft och andra allt oftare övertyga människor om att deras övervakningsbaserade annonsmodeller är ”privata” när de inte är det. Denna lömska marknadsföringsmetod kallas för ”privacy washing”.

Vi förväntar oss att denna trend kommer att öka under de kommande åren, och det är viktigt att alla förstår att övervakningskapitalismen är oförenlig med den personliga integriteten.

Tre faktorer driver privacy washing till nya ytterligheter:

  • Konsumenternas ökande efterfrågan på integritet på nätet
  • Starkare integritetslagstiftning runt om i världen
  • Press på annonsintäkter på grund av annonsblockerare och andra integritetsskyddande tekniker

Detta är huvudvärk för Big Tech, och det kommer inte att försvinna. Deras enda svar hittills är att ge en illusion av integritet samtidigt som de fortsätter att tjäna pengar på din personliga information.

Eftersom ett av de bästa sätten att skydda sig mot nya former av datainsamling och manipulation är att vara uppmärksam på dessa strategier, ägnade Proton flera artiklar förra året åt att avslöja integritetstvätt. Låt oss ta en titt på några av de största integritetskränkande händelserna under 2023. Sedan tittar vi på några nya trender som vi kan komma att se under 2024.

Året med integritetskränkningar i översikt

2023 var året för integritetskränkningar. Proton arbetade för att avslöja några av de mest flagranta exemplen.

Google kallade ett spårningsverktyg för ”förbättrad annonssekretess

Google Chrome är världens mest populära webbläsare, och företaget använder den för att övervaka vad du gör på nätet. Förra året lanserade Chrome en funktion som påstods erbjuda mer integritet. Istället ger funktionen Google exklusiva rättigheter att samla in dina uppgifter. Genom att marknadsföra detta som en integritetsfunktion försöker företaget omdefiniera integritet som ”ingen kan spåra dina data – förutom vi”.

 

Sedan tog Google med samma ”funktion” till Android

Precis som Chrome-funktionen ”ad privacy” blockerar Android-versionen andra appar från att samla in dina data och ger Google ett övervakningsmonopol. Och än en gång använde Google ”dark patterns” för att tvinga folk att acceptera förändringen, och slog på funktionen som standard med bara ett meddelande och en ”Got it”-knapp.

 

 

Apples iCloud är inte så privat som du tror

Apple har ett bättre rykte än Google när det gäller integritet, men det betyder inte att Apple inte kan se din personliga information. I motsats till vad du kanske tror kan Apple se dina foton, e-postmeddelanden, kalenderhändelser, kontakter, röstanteckningar, meddelanden och många andra datakategorier som standard. Så mycket för deras slogan ”Privacy. That’s iPhone”.

Facebooks nya Threads-app är en mardröm för integriteten

Meta introducerade en ny Twitter-liknande app som heter Threads förra sommaren, men alla som registrerade sig blev föremål för en överraskande bred datainsamling. Threads var till en början inte ens tillgänglig i Europeiska unionen på grund av oro för regelefterlevnad.

 

 

Google Chromes ”falska” inkognitoläge ledde till en stämning på 5 miljarder dollar

I vad som i huvudsak är en stämningsansökan som ifrågasätter en av de ursprungliga versionerna av ”privacy washing”, hävdar kärandena att Googles marknadsföring av Chromes ”inkognitoläge” bland annat utgör avlyssning och ett kontraktsbrott. Samtidigt som företaget försäkrade att du kan ”surfa privat” fortsatte företaget i själva verket att övervaka människors surfande, enligt stämningsansökan.

Googles lobbyister avslöjar företagets sanna värderingar

I sin marknadsföring till dig säger Google att de värdesätter din integritet. Men när de talar med beslutsfattare går Googles lobbyister i motsatt riktning och argumenterar framgångsrikt för att mer integritet skulle vara en ekonomisk katastrof. Vi har hittat flera exempel på Googles lobbyverksamhet mot integritet.

IP-skydd skyddar ingen

Google tog ytterligare inspiration från Orwell och marknadsförde sin nya funktion IP Protection som ett sätt att förbättra din integritet. Istället blockerar den återigen bara andra företag från att spåra dig medan Google fortsätter att spionera på allt du gör online. IP-skydd ger inga integritetsfördelar, särskilt inte jämfört med ett VPN utan loggningar.

 

Trender för integritetskränkning att hålla koll på 2024

Vi börjar redan se tecken på att vi kommer att översvämmas av ”privacy washing” igen under 2024. Google och de andra stora teknikföretagen kommer att fortsätta att introducera ”integritetsfunktioner”. Men även andra företag, t.ex. biltillverkare, internetleverantörer och försäkringsbolag, kommer att försöka göra vattnet grumligt för att dölja sin egen exploatering av personuppgifter.

Här är några förutsägelser för det här året.

Nya former av datainsamling

Efterfrågan på data ökar bara eftersom företagen bygger verktyg för maskininlärning som kräver den. När företagen flyttar mer av din kommunikation bakom kryptering kommer de att tävla om att utveckla nya sätt att spåra dig, till exempel genom att analysera dina konversationer med AI-chattbots eller skanna dina dokument och foton.

Integritetslagar på delstatsnivå i USA kommer att låta Big Tech slippa undan
Stora teknikföretag har investerat tiotals miljoner dollar i att försöka driva igenom svaga integritetslagar i delstaterna i USA. För dem är detta att föredra framför en stark federal lag som är jämförbar med EU:s GDPR. I Protons artikel om Googles lobbyverksamhet förklarades hur teknikföretagen försöker föregripa demokratiskt beslutsfattande, och strategin verkar fungera.

Din bil kommer också att börja integritetstvättas

Fordon är spårare med hjul. De har kameror, mikrofoner, GPS och andra sensorer – och det finns väldigt lite integritetskontroll. Många biltillverkare samlar in mycket mer data än de kan tänkas behöva. I Kias integritetspolicy står det till exempel att företaget samlar in information om ditt ”sexliv eller din sexuella läggning”. I takt med att fler människor blir medvetna om hur deras bilar spionerar på dem kommer biltillverkarna att ansluta sig till Big Tech i spelet om integritetstvätt. Bilförsäkringsbolagen kan också komma att öka sin användning av privacy washing för att skydda sig mot integritetsrisker. Liberty Mutual spårar och delar till exempel dina ”anlag, beteende, attityder, intelligens, förmågor och färdigheter” med tredje part.

Överflöd av ”integritetskontroller

Företagen kommer att lansera fler och fler sekretessinställningar och visa dessa alternativ för dig i alla dina appar och enheter, och fråga dig hur du vill att dina uppgifter ska användas. Europeiska tillsynsmyndigheter är redan oroade över hur teknikföretag använder ”dark patterns” för att kringgå giltigt samtycke, och Googles sekretessinställningar är så förvirrande att inte ens anställda kan förstå dem. Genom att bombardera dig med en lavin av förvirrande ”integritetsval” hoppas teknikföretagen att du helt enkelt ska gå med på övervakning i stället för att lägga tid på att ta reda på hur det fungerar.

Människor vill ha ordentlig personlig integritet

Privacy washing är en skamlig form av falsk marknadsföring som utnyttjar människor. Men det faktum att företag gör det är en indikation på att attityderna kring integritet håller på att förändras. Människor är dödströtta på att dela med sig av sitt privatliv till företag bara för att kunna använda internet.

Proton passerade en viktig milstolpe i april när communityn nådde över 100 miljoner användarkonton. Det är ytterligare en indikation på att människor är redo att överge den övervakningsbaserade affärsmodell som har dominerat internet i nästan 20 år.

Protons intäkter kommer från anhängarnas stöd, inte från reklam. Och företagets appar, inklusive Proton Mail, Proton Calendar och Proton Drive, samlar in så lite data som möjligt. Det är bara du som kan se dina e-postmeddelanden, händelser, foton, anteckningar och andra data. (Sekretessinformationen i iOS talar för sig själv).

Och i stället för att bombardera dig med förvirrande integritetsval gör Proton integritet till standardvalet.

Överväg att byta till integritetsvänlig teknik för att delta i Protons kamp för ett bättre internet.

 

Ben Wolford

Artikeln har tidigare publicerats på Proton

Ben Wolford är en författare och redaktör vars arbete har publicerats i stora tidningar och tidskrifter runt om i världen. Ben började på Proton 2018 för att hjälpa till att utbilda och informera kring tekniska begrepp inom integritet och göra Proton-produkterna enkla att använda.

Proton grundades i Schweiz 2014 när en grupp forskare som träffades på CERN (Europeiska organisationen för kärnforskning) bestämde sig för att bygga ett bättre internet där integritet är standard.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Forskare: Snart omöjligt att upptäcka AI-deepfakes

Utvecklingen av AI

publicerad 1 maj 2025
– av Redaktionen
Redan idag kan det vara svårt att särskilja manipulerade bilder och filmer från verkliga - och snart kan det i princip bli en omöjlighet.

De mest avancerade AI-genererade deepfake-filmerna kan nu förfalska människors pulsslag på ett så övertygande sätt att även specialutvecklade detektorer luras, enligt en ny studie från Humboldt-Universität i Berlin.

Forskarnas resultat väcker oro för att den tekniska utvecklingen snart kan göra manipulerat material omöjligt att särskilja från autentiska bilder och filmer.

Tidigare har detektorer använt en särskild metod (fjärrphotopletysmografi, eller rPPG) som analyserar små färgförändringar i huden för att upptäcka puls – som en relativt pålitlig indikator på om ett filmklipp är äkta eller inte.

Men i den nya studien skapade forskarna 32 deepfake-filmer som inte bara såg verkliga ut för mänskliga ögon, utan även imiterade pulsslag. När dessa videor testades mot en rPPG-baserad detektor, klassificerades de felaktigt som äkta.

Här visar vi för första gången att nyare högkvalitativa deepfake-videor kan uppvisa en realistisk hjärtrytm och små förändringar i ansiktsfärgen, vilket gör dem mycket svårare att upptäcka”, säger professor Peter Eisert, studiens huvudförfattare, i ett uttalande.

Ökar risken för bedrägerier

Enligt studien kan pulssignaler från originalfilmer ”ärvas” av deepfakes genom att AI-modeller replikerar små variationer i hudton och blodflöde och värmekartor i studien visade nära identiska ljusförändringar i både äkta och manipulerade videor.

De små skillnaderna i ansiktsfärg hos den verkliga personen överförs till djupförfalskningen tillsammans med ansiktsrörelser, så att den ursprungliga pulsen replikeras”, förklarar Eisert vidare,

Dessa framsteg ökar riskerna för deepfakes användning vid bland annat ekonomiska bedrägerier, desinformation och pornografi utan samtycke. En oberoende forskare uppskattade 2023 att över 244 000 manipulerade videor laddades upp på de 35 största deepfake-pornografisajterna under en enda vecka.

Teknisk kapprustning

Trots studiens oroande resultat finns det hopp om att kunna vända trenden. Forskarna noterar att dagens deepfakes fortfarande misslyckas med att återskapa naturliga variationer i blodflöde över tid. Dessutom utvecklar techjättar som Adobe och Google vattenstämplar för att markera AI-genererat material.

Samtidigt har USA:s kongress nyligen antagit Take It Down Act, som kriminaliserar spridning av icke konsensuella sexuella bilder – inklusive AI-genererade sådana. Men experter varnar för att den tekniska kapprustningen mellan skapare och detektorer kräver ständig anpassning.

Resultaten understryker hur den snabba utvecklingen av deepfake-teknik gör att de som arbetar med att upptäcka den inte kan förlita sig på en enda metod särskilt länge till” framhåller studien, och slår fast att i takt med att AI-utvecklingen accelererar blir kampen mot digital bedräglighet också alltmer brådskande.

Andra har lyft fram en helt annan sorts oro – nämligen att den omfattande spridningen av AI-manipulerat material riskerar att användas som förevändning för hårdare censur och lagar som på olika sätt begränsar människornas frihet på internet.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Nederländska opinionsbildaren utsatt för spionattack: ”Någon försöker skrämma mig”

Övervakningssamhället

publicerad 1 maj 2025
– av Redaktionen
Enligt både Eva Vlaardingerbroek och Apple är det sannolikt att opinionsbildaren angripits på grund av sina åsikter.

Den nederländska opinionsbildaren och konservativa aktivisten Eva Vlaardingerbroek avslöjade i dagarna att hon fått en officiell varning från Apple om att hennes iPhone utsatts för en sofistikerad attack – av den typ som vanligtvis kopplas till avancerade övervakningsaktörer eller underrättelsetjänster.

I ett inlägg på sociala medier delade Vlaardingerbroek en skärmdump av Apples varning, och drog paralleller till det israeliska spionprogrammet Pegasus, som bland annat använts för att övervaka diplomater, dissidenter och journalister.

– Igår fick jag en verifierad hotnotifikation från Apple där de upptäckte ett legosoldatspionprogram riktat mot min iPhone. Vi pratar om program som Pegasus.

– I meddelandet säger de att den riktade attacken förmodligen skett på grund av ’vem jag är och vad jag gör’, fortsätter hon.

Begreppet legosoldatspionprogram används av Apple för att beskriva avancerad övervakningsteknik, såsom den ökända Pegasus-mjukvaran som utvecklats av det israeliska företaget NSO Group. Denna programvara kan kringgå mobilers säkerhetssystem, ge tillgång till samtal, meddelanden, e-post – och till och med aktivera kameror eller mikrofoner utan användarens vetskap.

Profilerad EU-kritiker

Även om Apple inte offentligt kommenterar enskilda fall, har bolaget tidigare bekräftat att sådana varningar endast skickas när det finns ”hög sannolikhet” för att användaren specifikt utsatts för en riktad attack. Sedan 2021 har notifikationerna främst skickats till journalister, människorättsaktivister, politiska dissidenter och tjänstemän som riskerar övervakning av mäktiga intressen.

Vlaardingerbroek är sedan länge en framträdande EU-kritisk röst och har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot EU:s institutioner och gränslösa invandringspolitik. Hon framhåller att attacken sannolikt har politiska motiv:

– Jag vet naturligtvis inte vem som har gjort det här. Det kan vara någon regering eller någon organisation som inte gillar mig, underrättelsetjänster eller vad som helst.

– Allt jag vet säkert just nu är att någon försöker skrämma mig. Jag har ett meddelande till dem: Det kommer inte att funka.

”Måste finnas full transparens”

Användningen av Pegasus-liknande program har kritiserats hårt av både regeringar och integritetsförespråkare. Verktygen, som ursprungligen marknadsfördes för terrorismbekämpning, har sedermera rapporterats användas mot journalister och oppositionsledare i dussintals länder.

Som svar stämde Apple år 2021 NSO Group och lanserade ett system för att varna användare. Bolaget hävdar dock att hoten är ”sällsynta” och inte relaterade till vanlig skadlig kod.

Fallet Vlaardingerbroek väcker nu frågor om huruvida sådan teknik också används i europeiska inrikespolitiska konflikter, och organisationen Access Now kräver att myndigheter i Nederländerna och på EU-nivå utreder attacken.

– Det måste finnas full transparens. Ingen i ett demokratiskt samhälle – oavsett politisk åsikt – bör utsättas för hemlig avlyssning bara för att de uttrycker åsikter, säger en talesman.

Varken Apple eller nederländska myndigheter har yttrat sig offentligt om fallet. Vlaardingerbroek uppger att hon ännu inte sett några tecken på att data faktiskt läckts, men har vidtagit extra säkerhetsåtgärder.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Metas AI-bottar sexchattar med minderåriga

publicerad 29 april 2025
– av Redaktionen
Världen av AI-chattbottar har vuxit snabbt de senaste åren - men utvecklingen är inte problemfri.

AI-chattbottar som finns tillgängliga på Metas plattformar, som Facebook och Instagram, deltar i sexuellt explicita konversationer med minderåriga användare. Det visar en granskning som gjorts av The Wallstreet Journal.

WSJ uppger att man, efter att ha fått kännedom om interna farhågor om huruvida företaget verkligen gjort tillräckligt för att skydda minderåriga, under flera månader genomförde hundratals konversationer med den officiella Meta AI-chattbotten, samt med användarskapade bottar som finns tillgängliga på Metas plattformar.

AI-bottarna har deltagit i sexuella ”rollspelssamtal” med minderåriga och har också varit drivande för att få igång sådana – även om det varit tydligt att de pratat med ett barn och samtalen beskrev olagliga handlingar.

I en rapporterad konversation beskrev en chattbott med skådespelaren/brottaren John Cenas röst ett grafiskt sexuellt scenario för en användare som tidigare identifierat sig som en 14-årig flicka. I en annan konversation föreställde sig botten en polis som upptäckte Cena tillsammans med ett minderårigt fan och sa till denne: ”John Cena, du är arresterad för sexuellt utnyttjande av minderårig”.

Jag vill ha dig, men jag måste veta att du är redohördes botten också säga, som även lovade att ”värna” om 14-åringens oskuld.

Meta: De manipulerar våra produkter

En talesman för Meta beskrev WSJ:s test som ”så konstruerat att det inte bara är marginellt, det är hypotetiskt”. Företaget hävdar själv att sexuellt innehåll under en 30-dagarsperiod bara utgör 0,02 % av svaren som delades via Meta AI och AI Studio med användare under 18 år.

Vi har dock vidtagit ytterligare åtgärder för att se till att andra personer som vill spendera timmar på att manipulera våra produkter till extrema användningsfall får det ännu svårare”, sade talesmannen.

Världen av AI-chattbottar har vuxit snabbt under de senaste åren, med ökad konkurrens från bland andra ChatGPT, Character AI och Anthropics Claude.

I WSJ-rapporten påstås också att Metas VD, Mark Zuckerberg, vill lätta på de etiska riktlinjerna för att skapa en mer engagerande upplevelse med sina bottar och därmed behålla sin konkurrenskraft.

Rapporten hävdar också att Metas anställda varit medvetna om dessa problem och att de framfört sina farhågor internt. Ansvariga på Meta förnekar dock att man medvetet låtit bli att implementera säkerhetsfilter och andra åtgärder.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Chat GPT:s söktjänst växer

publicerad 23 april 2025
– av Redaktionen
Idag har tjänsten drygt 41 miljoner aktiva användare varje månad.

Användandet av Chat GPT:s söktjänst har under det senaste halvåret ökat kraftigt inom Europa. Den snabba tillväxten gör också att tjänsten nu kan komma att omfattas av EU:s strikta regler för digitala plattformar.

Under perioden november 2024 fram till mars 2025 hade Open AI:s söktjänst, Chat GPT Search, i snitt 41,3 miljoner aktiva användare varje månad, enligt företagets data. Halvåret innan hade tjänsten 11,2 miljoner aktiva användare, rapporterar Techcrunch.

På grund av tillväxten i användare kan tjänsten snart komma att omfattas av EU:s Digital Services Act, som ställer särskilda krav på plattformar med över 45 miljoner aktiva användare. De reglerar många aspekter av onlinetjänster i europeiska länder vilket kan innebära större krav på transparens, möjlighet att stänga av rekommendationssystem och profilering, samt dela vissa uppgifter med forskare och myndigheter.

Plattformar som inte följer DSA:s regler kan få böter på upp till sex procent av sin globala omsättning. En plattform som kontinuerligt vägrar att följa reglerna kan få sin verksamhet tillfälligt avstängd i EU.

Trots tillväxten är Google fortfarande etta inom sökmarknaden, där man enligt uppskattning ska hantera 373 gånger fler sökningar än Chat GPT.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.