Sverige ska fortsätta finansiera och leverera vapen till Ukraina ”så länge det krävs”, deklarerar försvarsminister Pål Jonson (M).
Det 15:e stödpaketet värderas till 7,1 miljarder kronor och innehåller bland annat stridsbåtar, granatgevär och pansarvärnsrobotar.
– Ytterst handlar det om medmänsklighet och anständighet… Det handlar också om att försvara värderingar och intressen som är viktiga för Sverige och Sveriges intressen, hävdar försvarsministern.
I det senaste stödpaketet ska Sverige leverera följande till Zelenskyjs Ukraina:
• 10 Stridsbåt 90
• 20 gruppbåtar
• Undervattensvapen, till exempel minor och torpeder
• Ett antal luftvärnssystem av typen Robot 70
• Pansarvärnsrobotar av modellen TOW
• Granatgevär med ammunition
• Artilleriammunition
• Handgranater
• Granatgeväret Carl Gustaf
• Sjukvårdsmateriel
• Sjuktransportfordon
• 1 miljard för att köpa in krigsmateriel genom olika fonder, samt 1 miljard för att bekosta nya stridsfordon 90 till Ukraina
• 400 miljoner kronor till utbildningsinsatser för ukrainska soldater
30 miljarder
Sammanlagt har Sverige nu bidragit med drygt 30 miljarder kronor till kriget, och vapenleveransen sägs vara utformad ”specifikt efter Ukrainas behov”.
”Paket 15 hanteras till stor del i en kommande extra ändringsbudget som även inkluderar medel för stödpaket 14, inklusive ytterligare 700 Mkr i kostnader för stödpaket 14. Ändringsbudgeten uppgår till ett sammanlagt värde av 8,2 miljarder kronor. Medel för delar av paket 15 kommer regeringen återkomma med i VÄB (vårändringsbudgeten)”, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.
”I propositionen lämnas förslag om ett bemyndigande för regeringen att skänka försvarsmateriel till Ukraina som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, och om att tillföra medel för återanskaffning av materiel”, skriver man vidare.
Allt dyrare vapen
Det kan också noteras att det blir allt dyrare att leverera vapen till Ukraina – eftersom priserna inom vapenindustrin har skenat rejält. De extra pengar försvaret redan tilldelats räcker inte heller för att köpa in nya vapen som ska ersätta de som skickats till Ukraina. I många fall handlar det om fördubblade priser.
Dessutom har den svenska armén brist på både material och personal.
– Den ekonomiska kompensation som är tilldelad Försvarsmakten räcker inte för att ersätta vagn för vagn, konstaterar arméchefen Jonny Lindfors i en intervju med skattefinansierade SVT.
Att stora mängder svenska vapen skickas till Ukraina utan att ersättas av nya innebär att den inhemska svenska försvarsförmågan försämras – en risk som man enligt Lindfors ”bedömer att vi kan ta” – men som ändå bör åtgärdas så fort som möjligt.
Ingen bortre gräns
Enligt försvarsminister Pål Jonson är dock regeringens uppfattning att det inte finns någon bortre gräns för det svenska stödet och att man kommer att fortsätta leverera vapen så länge man anser att det behövs.
– Genom stödet till Ukraina investerar vi också i vår säkerhet, skulle Ryssland vinna det fruktansvärda kriget så skulle vi få väsentligt större säkerhetsproblem än vad vi har idag. Det är ytterst skälen varför Sverige kommer att fortsätta stötta Ukraina så länge som det krävs.
I am grateful to Sweden and personally to @SwedishPM Ulf Kristersson for the largest defense assistance package to date, totalling $683 million, and for joining the maritime coalition.
Artillery ammunition, air defense, grenade launchers, combat boats, armored vehicles, and…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 20, 2024
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj prisar de svenska vapenleveranserna på X och hävdar att Sverige gjort det möjligt för Ukraina att ”rädda tusentals liv, skydda våra gemensamma värderingar och försvara vårt Europa”.